Elektrikleri kesilemeyecek

65 yaş üstüne borçtan dolayı elektrik kesintisi zorlaşıyor

Haberler 29.01.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik tarifeleri karlatrma sitesi Encazip.comun Kurucusu çaada Krm, Aboneliin 65 ya üstündeki bir tüketiciye ait olduu ev kullanclarnn, engelli kullanclarn ve ehit aileleri ile muharip/malul gazilerin elektrikleri yalnzca art arda 3 faturann ödenmemesi halinde kesilebilecek. Böylece bir ya da iki fatura ödememi olan bu kullanclarn elektriinin kesilmesi mümkün olmayacak. ifadelerini kulland.

Encazip.com açklamasna göre, Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasasnn pandemi ile deien alkanlklara uyum salayabilmesi ve özellikle de sokaa çkma kstlamasna taklan vatandalarn sorun yaamamas için elektrik tüketicilerinin haklarn belirleyen Elektrik Piyasas Tüketici Hizmetleri Yönetmeliinde bir dizi düzenleme yapyor.

Geçen yln aralk aynda görüe açlan ve ubat aynda Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesi beklenen düzenleme kapsamnda 65 ya üstü tüketiciler, ehit aileleri ve gazilerin elektrikleri borçlanmadan ötürü kesilmesi oldukça zorlaacak. Cuma günleri, sokaa çkma yasaklarnn olduu hafta sonlar ve bayramlarda da elektrik kesme ilemi uygulanmayacak.

- Yalnzca art arda 3 faturann ödenmemesi halinde kesilebilecek

Açklamada görülerine yer verilen çaada Krm, yönetmelikte yaplacak söz konusu deiikliin pandemi döneminde oluan maduriyetleri önemli ölçüde gidereceini belirterek, Aboneliin 65 ya üstündeki bir tüketiciye ait olduu ev kullanclarnn, engelli kullanclarn ve ehit aileleri ile muharip/malul gazilerin elektrikleri yalnzca art arda 3 faturann ödenmemesi halinde kesilebilecek. deerlendirmesinde bulundu.

Böylece bir ya da iki fatura ödememi olan bu kullanclarn elektriinin kesilmesinin mümkün olmayacan aktaran Krm, unlar kaydetti:

Sene içinde 3 defadan fazla fatura ödenmemesi de elektrik kesintisi için yeterli olmayacak, sadece birbirini takip eden 3 faturann ödenmemesi durumunda borçtan dolay elektrik kesintisi yaplabilecek. Bununla birlikte elektrik kesme ilemleri cuma günleri ile sokaa çkma kstlamas olduu günler olan cumartesi ve pazar günleri yaplamayacak. Elektrik kesme ilemleri yalnzca pazartesi-perembe günlerinde saat 08.00 ile 15.00 arasnda yaplabilecek.

- Elektrikte uzaktan ilem sürecinin yaygnlatrlmas hedefleniyor

EPDK tarafndan yaplacak düzenleme, kesinti muafiyetinin yan sra sayaç kontrolü, güvence bedeli ve sözlemelerde de tüketiciyi koruma altna alyor. Tüketiciler, sayaçlarnn arzalanmas ya da ölçme hassasiyetinden üphe duyulmas halinde sayacn kontrolünü talep edebiliyor. Bu durumda sayaç kontrollerini yapmakla yükümlü elektrik datm irketi, tüketicileri ksa mesaj ile bilgilendirecek ve tüketicilere yazl tutanak braklacak.

Öte yandan, yaplacak düzenleme ile tedarikçi deiiklii yapm ya da herhangi bir ekilde abonelik bilgileri deimi tüketicilerin güvence bedeli iadesi almalar kolaylaacak.

Görevli elektrik tedarikçileri, internet sitelerinde güvence bedelini geri almayan tüketiciler bölümü oluturarak tüketicilerin güvence bedeli iade sorgularn yapmalarn salayacak. Güvence bedeli iadesi olup olmadn internet üzerinden sorgulayabilecek olan tüketiciler, kimi zaman 2-3 fatura tutarna kadar ulaan güvence bedellerinin iadesini kolayca alabilecek.

EPDK tarafndan yaplacak en önemli güncelleme ise elektrik ilemlerinin tamamen uzaktan kanallara tanmas olacak.

Resmi Gazetede yaymlanmas beklenen güncelleme ile serbest tüketici sözlemelerinde olduu gibi perakende elektrik sözlemeleri de mesafeli sözlemeler kapsamna alnacak. Abonelik balatmak olarak da tabir edilen perakende sat sözlemeleri artk mesafeli olarak yaplabilecek. Böylece tüketicilerin elektrik ile ilgili konularda elektrik irketlerinin müteri ilem merkezlerine gitme zorunluluu tamamen ortadan kalkacak ve tüketicilerin bu merkezlerde birikmesinin önüne geçilerek salgnla mücadelede çok önemli bir adm atlm olacak.

Sözleme balatmann yan sra sözleme sonlandrma ilemleri de artk mesafeli kanallardan yaplabilecek ve tüketicilerin herhangi bir nedenle elektrik ilemleri için müteri hizmet merkezine gitme gereklilii olmayacak, tüm ilemler uzaktan kanallarla yaplabilecek. Tüm bu deiikliklerin fiziksel ilemleri yüzde 80 azaltaca öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git