Elektrikleri kesilen çiftçiler İpekyolu’nu trafiğe kapattı

Mardin ve ilçelerinde 14 Mayıs’tan bu yana devam eden elektrik kesintileri nedeniyle çiftçiler eylem yaptıkları uluslararası İpekyolu’nu trafiğe kapattı.

Haberler 17.07.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin merkez Artuklu ile Kzltepe, Derik ve Nusaybin ilçelerine bal krsal mahallelerin elektrikleri 14 Maystan bu yana kesik. Dicle Elektrik Datm A.nin (DEDA) baz çiftçilerin elektrik borcu olduu gerekçesiyle mahallelerin elektriklerini komple kesmesi üzerine, halk uluslararas pekyolunda eylem yapt.

Tilkitepe (Gund Semo) mevkiinde bir araya gelen çiftçiler traktörlerle yolu trafie kapatp, araçlarn geçiine izin vermedi. Yolun kapatlmas ile uzun araç kuyruklar olutu. Bölgeye çok sayda jandarma ekibi sevk edildi. Yolu yeniden trafie açlmas konusunda jandarma komutan ile çiftçiler arasnda yaplan görümeler srasnda gerginlik de yaand.

Karayolu bir süre sonra yeniden trafie açlrken, Jandarma komutan görütüü çiftçilere mahkemeye bavurmalar önerisinde bulundu. Bunun üzerine çiftçiler mahkeme kararlarnn DEDA tarafndan uygulanmadn hatrlatt. çiftçiler, o anlarda zaman zaman sesini yükselten jandarma komutanna yine Sen DEDAa da böyle barabilir misin? diyerek tepki gösterdi.

MUHATAP KM?

Yaadklar maduriyeti anlatan çiftçilerden Kadri Ete, borçlar olmamasna ramen DEDAn toptan cezalandrmaya giderek elektriklerini kestiini dile getirdi.

Ete, Herkes madur, hayvanlar madur. Buna bir çözüm bulunmas gerekiyor. Bizi DEDA ile ba baa brakyorlar. Muhatap kimdir? Jandarma muhatap deil, polis muhatap deil, vali muhatap deil, kaymakam muhatap deil. Kimdir muhatap? Biz elektriimizin verilmesini istiyoruz dedi.

Siyamend Ecevit isimli çiftçi de, yine hiçbir borcu olmamasna ramen elektriinin DEDA tarafndan kesildiini belirtti.

BU ZULMÜ BAKA YERDE YAPAMAZLAR

Elektrik kesintisi yüzünden ekinlerini sulayamadn söyleyen Ecevit, tepkisini u sözlerle gösterdi: Ayn eyi batda yapsnlar bakalm. Bat kabul ediyorsa biz de kabul edeceiz. Bunu komutana da söyledim. Zoruna gitti, cevap veremedi. Cevap verseydi. Ben kendim için istemiyorum. Hasta insanlar var. Bizi ikinci snf millet olarak görüyorlar. Bu bize yaptklar zulmü baka yerde yapamazlar. Hepimiz maduruz ama muhatap yok.

DEVLET DEDAA DESTEK VERYOR

çiftçilerden eyhmus Kaso ise, elektriklerin kesilmesi ile birlikte herkesin madur olduunu belirterek, Yallarmz var. çocuklar herkes perian olmu. Bir damla su yok. Hastalarmz var. Cihaza bal insanlarmz var. Ben KOAH hastasym. Kronik akcier hastal. Cihaz kullanmaya mecburum. Cihaza bal ekilde yatmam gerekiyor. Ne uyku kalm ne baka bir ey. Bu zulümdür. Sadece Zulüm. Devlet de DEDAa destek veriyor gelip kesinti yapyorlar dedi.

çiftçilerin borçlarn ödemedikleri iddiasnn doru olmadn söyleyen Kaso, çukurova ve Konya Ovasnda çiftçilerin sulama için dönüm ba 100 TL verdiini, ancak kendilerinin 1000 TL ödediini ifade etti.

Kaso, Bunu kimse ödeyemez. Ödeyemiyoruz. Resmi fatura da yok. Bir kada borcumuz yazlyor. Kilovat da yazlmyor. Sadece bo bir kada borcunuz bu kadardr yazlyor diye belirtti.

Ana Sayfaya Git