Elektrikte borç oyunu

Elektriğe yapılan yüzde 127'lik zamlı tarifenin tüketicilerin yüzde 70'ini etkileyeceğini belirten EMO Diyarbakır Şube Başkanı Alican Çetinkaya, dağıtım şirketlerinin borçlarının yurttaştan alındığını ve bunun asıl sorumlusunun hükümet olduğunu kaydetti.

Haberler 12.02.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararnn Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan yeni yln ilk faturalar zaml geldi. Elektrie mesken, sanayi ve ticarethane abone gruplar için ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasnda deien oranlarda zam yapld. Aylk 150 kilovatsaatlik tüketim kritik snr olarak belirlendi.

Bunun altnda tüketen abonelerin yüzde 52 orannda zamma, üstünde tüketenlerin ise yüzde 130a varan zam oranna maruz kalaca kaydedildi. Bu durum birçok kentte tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine ksmi geri adm atld ve zam oran yerine tüketim miktar snr deitirildi. 150 kWh tüketim miktar 210na yükseltildi. Bu da elektrik mühendisleri odalarnn 4 kiilik bir ailenin snma hariç, minimum aylk tüketim bedeli olan 230 kWh saat seviyesinin altnda kald.

DAR GELRLYE YÜZDE 52 ZAM!

Elektrik Mühendisleri Odas (EMO) Diyarbakr ube Bakan Alican çetinkaya, zam ve faturalara yansma halini deerlendirdi. Bir ailenin aylk elektrik tüketim bedelinin snma ve serinleme tüketimi hariç minimum 230 ile 250 kWh olduunu aktaran çetinkaya, Bu zam yaplrken Biz dar gelirli vatandalar düünerek, tasarruf amacyla kademli zamm yaptk eklindeki açklama yapld. Dar gelirliyi düünürseniz yüzde 52 zam yapmazsnz. Vatanda ne kadar tasarruf ederse etsin faturasn yüzde 52 ile yüzde 127 zaml ödeyecek. Vatanda düünüyorsanz yüzde 52 indirim yapsaydnz dedi.

YÜZDE 70 ETKLEYECEK

Alt kademe tüketimin 210 kWh yükseltilmesinin deiiklik yaratmayacan ve bunun en fazla dar gelirlileri etkileyeceini aktaran çetinkaya, dar gelirli ailelerin elektrikli ürünleri satn alrken elektrik tüketimi fazla olan daha düük fiyatl eyalar tercih ettiini ve bunun da daha fazla elektrik tüketimi olarak bütçelerine yansdn söyledi. lkin tüketicilerin yüzde 80ninin yüzde 127lik zaml tarifeden etkilenecei tespit ettiklerini paylaan çetinkaya, tüketim miktar snrnn 210 kWh yükseltilmesiyle bu orann yüzde 70e ineceini ifade etti. çetinkaya, tüketicilerin fahi zaml tarifeye girmemek için asgari kullanmn altnda tüketim için tasarrufa gideceini dile getirdi.

HANG KALEME NE KADAR ÖDENYOR?

Zamlarn nedeninin sektörün özelletirilmesi olduunu kaydeden çetinkaya,Özelletirmeyle kaliteli enerji gelecek, kesintiler azalacak, daha ucuz elektrik kullanacaz denildi. Ancak bu olmad. Sürekli elektrik fiyat artyor dedi. çetinkaya, faturalarn vergi, datm bedeli ve aktif enerji bedelinden olutuuna iaret ederek, EPDK 3 ayda bir tarifeleri güncelliyor. Özelletirmelerin balad 1 Ocak 2013 ile 1 Ocak 2022 arasnda baktmz da artk datm bedelini göremiyoruz. Eskiden, datm bedelindeki kalemleri görebiliyorduk, hatta bunlar oransal olarak da görebiliyorduk. Ama u anda tek kalem altnda datm bedeli var. Bu datm bedeli, faturann yüzde 55ine yansyor ve bu kalemin içinde ne olduunu bilmiyoruz. Bu 2016 ylndan sonra deiti. Özelletirilmeden beri datm bedellinde 2013 ile 2022 yl arasnda yüzde 560 orannda bir zamlanma durumu var. Aktif enerji bedelinde yüzde 480, vergilerde ise yüzde 350 orannda art var. Bir faturann tüketim bedelinin yüzde 55i datm bedeline, yüzde 18i vergiye gidiyor. Yani 100 TLlik bir fatura karmza yaklak 200 TL olarak çkyor bilgilerini paylat.

RKETLERE NDRM VATANDAA ZAM

çetinkaya, vatandaa zam yapan EPDKnn 9 yl içerisinde datm irketlerine enerji birim fiyatlarnda yüzde 80 indirime gittiini söyledi. çetinkaya,Hükümet vatandaa zam yaparken, datm firmalarna yüzde 80 indirim yapt. Girdiler artt diyorlar, peki vatandaa zam yaplrken datm firmalarna neden indirim yaplyor? Arada bir fark olutu, bu fark nereye gidiyor? Bu fark datm firmalarn finanse etmek ya da datm firmalarnn borçlarn ödemek için kullanlyor. Datm firmalarna son 9 ylda yüzde 80 indirim yapyorsun, vatandalara yüzde 450 zam yapyorsun. Vatandaa bu yük 7-8 kat daha fazla yüklenmi oluyor eklinde konutu. u anda enerji datm irketlerini finanse ediyoruz, onlarn borçlarn ödüyoruz diyen çetinkaya, unlar söyledi: Bir vatanda borcunu ödemediinde gelip elektriini kesiyorsunuz. Peki neden bunlara gerekli ilemler olmuyor. Olmuyor, olmad gibi bunu finanse etmek için halka zam yaplyor.

Ana Sayfaya Git