Emekli adaya kredi desteği

SGK ile 3 banka arasında, emekli olabilecek sigortalılara yönelik "kredi iş birliği protokolü" imzalandı

Haberler 05.01.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankas, Halkbank ve Vakfbank arasnda, Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas le Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun kapsamnda emekli olabilecek sigortallara yönelik kredi i birlii protokolüne imza atld.

Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanlndaki imza törenine, SGK Bakan smail Ylmaz ile Ziraat Bankas Genel Müdür Yardmcs Alpaslan çakar, Vakfbank Genel Müdür Yardmcs Muhammet Lütfü çelebi ve Halk Bankas Genel Müdür Yardmcs Hasan Tuncay katld.

Törende konuan smail Ylmaz, 17 Kasm 2020de yürürlüe giren 7256 sayl Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun ile SGK alacaklar için de yaplandrma imkan getirildiini hatrlatt.

Yaplandrmann kapsamnn oldukça geni tutularak, 2020 Austos ay ve öncesine ait neredeyse tüm alacaklarn yaplandrma kapsamna alndn belirten Ylmaz, 30 Aralk 2020de Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yaplandrma için son bavuru tarihini 1 ubata, ilk taksitin son ödeme tarihini ise 31 Marta ertelediini anmsatt.

Gerek taksit süresinin uzunluu ve toplamda 36 aya kadar ödeme süresi gerek pein ödeme avantaj gerekse kredi kartyla ödeme ve elektronik ortamda bavuru imkan gibi yollarla i verenlere ve sigortallara tüm kolaylklarn sunulduunu vurgulayan Ylmaz, unlar kaydetti:

Yaplandrma ile gecikme cezas ve gecikme zamm ile faizlerin silinmesi, borçlar Y-ÜFE (yurt içi üretici fiyatlar endeksi) ile güncellenmesi, pein ödemede hesaplanan Y-ÜFEnin yüzde 90nn silinmesi, 2 taksitle ödemede ise Y-ÜFEnin yüzde 50sinin silinmesi gibi çeitli avantajlar sunuyoruz. Bu kapsamda birikmi prim borçlarnn yaplandrlmasnn yan sra 4b, yani eski tabirle Ba-Kurlu sigortallarmza daha önce prim ödenmedii için durdurulan sürelerini ihya imkan verilmitir. hyann salad avantaj bir örnekle açklamak istiyorum, 1 Ocak 2009-31 Aralk 2010 tarihleri arasndaki sigortallk süresi durdurulan sigortalnn bu süreyi ihya edebilmek için ödeyecei prim tutar 2020 yl rakamlarna göre 24 bin lira iken, yaplandrmaya bavurulursa 24 bin lira yerine yaklak 9 bin lira ödenecek. Yani yüzde 63 orannda indirim söz konusu olacaktr.

Bu kapsamda Ziraat, Halk ve Vakf Bankas ile i birlii protokolü imzalayacaklarn belirten Ylmaz, Protokolle yaplandrlan borcunu ödemesi halinde aylk balanabilecek sigortallarmza, herhangi bir ödeme güçlüü çekmeden, banka kredisiyle emeklilik imkan sunulacaktr. Sigortallarmz, yaplandrlan sigorta prim borçlarnn pein ödeme tarihinin son gününe, yani 31 Marta kadar aylk 1,60 faiz oran ve 36 ay vadeyle kredi kullanabileceklerdir. dedi.

YAKLAIK 40 BN MÜRACAAT BEKLYORUZ

Ylmaz, kredi i birlii protokolü kapsamnda, birikmi prim borcunu ödemesi durumunda 4/bden yallk ayl balanabilecek sigortallar, 4/b prim borcunu ödemesi durumunda 4/adan yallk ayl balanabilecek sigortallar, Ek-5 ve Ek-6 kapsamnda çalanlardan birikmi prim borcunu ödemesi durumunda yallk ayl balanabilecek sigortallar, askerlik ve doum borçlanmasn yapmas durumunda yallk ayl balanabilecek sigortallar ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yallk ayl balanabilecek sigortallarn bulunduunu bildirdi.

Sigortallara bu güzel ve önemli imkann sunulmasndaki i birlikleri için Ziraat, Halk ve Vakf bankalarnn yöneticilerine teekkürlerini ileten Ylmaz, Sosyal Güvenlik Reformumuzun mimar Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan ve Bakanmz Zehra Zümrüt Selçuk hanmefendinin destekleriyle, SGK olarak bugüne kadar iyi günde, kötü günde vatandalarmzn yanlarnda olduumuzu, bu ve benzer düzenlemelerle de her zaman yanlarnda olacamz belirtmek isterim. diye konutu.

Ziraat Bankas Genel Müdür Yardmcs Alpaslan çakar, Vakfbank Genel Müdür Yardmcs Muhammet Lütfü çelebi ve Halk Bankas Genel Müdür Yardmcs Hasan Tuncay da protokolün hayrl olmas temennisinde bulundu.

Konumalarn ardndan Söz konusu protokolden yararlanabilecek kaç kii var? sorusunun yöneltildii smail Ylmaz, Yaklak 40 bin müracaat bekliyoruz. yantn verdi.

Daha sonra Ylmaz ve beraberindeki banka yöneticileri i birlii protokolünü imzalad.

Ana Sayfaya Git