Emeklilere büyük şok!

Binlerce emekliye büyük şok. İçişleri Bakanlığı ortaya çıkardı. Türkiye Emekliler Derneği İzmir Şubesi’nden bazı yöneticilerin, kentin 13 ilçesinde kömür vurgunuyla hem emeklileri hem de devleti milyonlarca lira dolandırdığını belirlendi. Emeklileri borçlandırdılar hatta bir kişiye 570 bin TL’lik kömür satılmış gibi gösterdiler.

Haberler 05.08.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, 2018den itibaren Türkiye Emekliler Dernei zmir ubesi ile 13 ilçe ubesinin dahil olduu kömür usulsüzlüüne ilikin Meclise bir rapor sundu. Raporda, Kömür sat yaplyormu gibi para topladlar. zmirde tüketilemeyecek kadar kömür sat yaptlar. Emeklileri borçlandrdlar hatta bir kiiye 570 bin TLlik kömür satlm gibi gösterdiler. Dernein baz ubelerinin yöneticileri ile kömür firmalarnn sahip/ortaklar ayn kiiler ifadelerine yer verildi. Bakanln Sivil Toplumla likiler Genel Müdürlüü Dernekler Denetçiliinin tarafndan yaplan baz tespitler u ekilde yer ald:

SATIYORMU GB YAPTILAR

Türkiye Emekliler Derneinin Bornova, Menemen, Ödemi, Buca, Menderes, Erefpaa, Aydn, Turgutlu, Akhisar, Urla, Bayrakl, Salihli ve Torbal ubeleri ile anlaan kömür firmalar tarafndan olaan kredi veya finans kurumlarndan para temin edemeyen kiilere, yüksek faizle ve mali açdan olumsuz koullarda brakacak ekilde, kömür sat ilemi yaplyormu gibi gösterilerek para verme ilemi yapld.

FRMAYA AKTARDILAR

Kömür sat ilemlerinin taksitleri Türkiye Emekliler Dernei vastas ile ilgili kiinin maandan SGK tarafndan kesilerek 2018de ilgili firmann banka hesabna yatrld. 2019da bu paralar, SGK tarafndan Türkiye Emekliler Derneinin banka hesabna yatrld. Banka hesabna yatan para, Türkiye Emekliler Derneince kömür firmalarnn banka hesabna aktarld. 2020de de benzer yol izlendi.

BR KYE 570 BN TLLK KÖMÜR SATII

Dernek tarafndan kullanlan kömür ilerinin takip edildii bilgisayar programnda ubelere ve kömür firmalarna istedikleri kadar kömür sat ilemi yetkisi verildii görülmütür. SGK kesintileri incelendiinde; bir kiiye 570.000,00 TLlik kömür sat ileminin yapld görülmütür.

OPERASYONA RAMEN SÖZLEME YENLEDLER

2019da Adanada ve zmirde kömür firmalarna ilikin olarak emniyet müdürlükleri tarafndan operasyon düzenlenmesi, bu durumdan dernein ubelerinin ve genel merkezinin haberi olmasna ramen, 2020de tefecilik ve dolandrclk iini yapan kömür firmalaryla sözlemelerinin yenilenmesi bu ilemlerin dernein yetkililerinin bilgisi dahilinde yapld üphesini güçlendirmektedir.

TÜKETLEMEYECEK KADAR SATI

Sat miktarlarnn zmir gibi bir bölgede tüketilmeyecek bir kömür miktar olduu, bu nedenle kömür sat ileminden çok kömür sat ilemi yaplyormu gibi yaplarak para verme ileminin yapld anlalmtr.

HEM DERNEK HEM FRMA YÖNETMNDE

Dernein baz ubelerinin bakan/yönetim kurulu üyesi ile kömür firmalarnn sahip/ortaklarnn ayn kiilerden olutuu görülmütür. Dernek ubeleri ve firma adreslerinin ayn olduu belirlenmitir.

FESH VE SUç DUYURUSU

Yaplan ikayetlere ve açlan davalara ramen bu ileme devam edilmesi, satlan kömür miktarlar üzerinde Türkiye Emekliler Dernei Genel Merkezince gerekli önlemlerin alnmamas, kömür firmas sahipleri/ortaklar ile ubelerin bakanlar, yönetim kurulu üyelerinden bazlarnn ayn kiiler olmas, 2020de de kömür sat ilemi yaplyormu gibi yaplarak para verme ileminin yapld, firmalarla tekrar sözleme imzalanmas nedeniyle zmir Valiliince zmir Cumhuriyet Basavclna bildirimde bulunulmas gerektii kanaat ve sonucuna varlmtr.

Ana Sayfaya Git