Emniyet Kemerini Takmayana Ceza

İçişleri Bakanlığınca, valiliklere gönderilen genelgeyle ticari taksiler dahil, otomobillerde arka koltuklarda oturanların da emniyet kemeri takma zorunluluğu hatırlatılarak, denetimlerin arttırılması talimatı verildi

Haberler 30.10.2016 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca yaymlanan genelgeyle ticari taksiler dahil olmak üzere otomobillerin arka koltuklarda oturanlarn da emniyet kemeri takma zorunluluu olduu hatrlatlarak, denetimlerinin artrlmas istendi.

Bakanlndan valiliklere gönderilen genelgede, alnan tedbirler sonucunda ölümlü trafik kazalarnn bu yl bir önceki yla oranla yüzde 9,8 azald vurguland.

Emniyet kemeri takamaya ceza start verildi

Ölümlü trafik kazas orannn, 2020ye kadar yüzde 50 civarnda azaltlmas için yeni stratejiler belirlendii bildirilen genelgede, daha sk denetimlerin uygulamaya konulaca kaydedildi.

Genelgede, emniyet kemeri kullanmnn, trafik kazalarnda hayat kurtaran önemli bir faktör olduuna ve ölüm ve yaralanmalar yüzde 75 orannda azalttna iaret edildi.

Sürücülerin ve yolcularn, kaza annda araç dna savrularak, ba ve bedenlerin aracn deiik aksamlarna çarpmas sonucu beyin travmas geçirdikleri, devrilen araçlarn altnda kaldklar, hayat boyu engelli kalacak ekilde yaralandklar veya hayatlarn kaybettikleri belirtilen açklamada, emniyet kemerinin alkanlk haline getirilmesinin önemine dikkat çekildi.

TAKS OFÖRLER KEMER TAKARAK YOLCULARA ÖRNEK OLMALI

Ticari taksiler dahil tüm otomobillerde bütün koltuklarda oturanlarn emniyet kemeri takmasnn zorunlu olduunun alt çizilen genelgede, araç hareket etmeden önce taksi oförünün emniyet kemerini takarak, yolculara örnek olmas ve kemer takmalar konusunda yolcuyu uyarmas gerektii belirtildi.

Bu konuda hazrlanan çkartmalarn çoaltlarak, yolcularn görebilecei ekilde koltua yaptrlmas, trafik polisinin de emniyet kemeri konusunda taksi, sürücü ve yolcularn üzerinde titizlikle denetimlerde bulunmas istendi.

EHRLERARASI OTOBÜS YOLCULARINA DA ZORUNLU

ehirleraras otobüs yolcularnn da emniyet kemeri takma zorunluluu bulunduu vurgulanan genelgede, araç hareket etmeden önce sürücü veya muavin tarafndan yolcularn emniyet kemeri takmas gerektii konusunda görsel ve iitsel yöntemlerle tüm yolcularn uyarlmas istendi.

Genelgede, trafik polisi ile jandarmann bu konuya yönelik denetimlerinin artrlmas talimat verildi.

Karayollar Trafik Kanununa göre, emniyet kemeri bulundurulmas zorunlu olan araçlarda, emniyet kemeri bulundurmamann ve kullanmamann cezas, 2016 için 92 lira olarak uygulanyor, sürücülere de 15 ceza puan veriliyor.

Ana Sayfaya Git