"En İyi Narkotik Polisi: Anne" paneli

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Onları (bağımlı annelerini) hissetmeden, görmeden sırça köşklerde bu mücadele başarılı olamaz. Meseleyi sadece uyuşturucu kullanan çocuk olarak görmek, yanılgıların en büyüğüdür." dedi.

Haberler 08.10.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl Sivil Toplumla likiler Genel Müdürlüü ve Radyo Televizyon Gazetecileri Dernei, çocuklarn ve gençlerin uyuturucu kullanmnn önüne geçme konusunda anne duyarllndan faydalanmak amacyla En yi Narkotik Polisi: Anne projesini hayata geçirdi.

Uyuturucuyla mücadelede annelere yönelik farkndalk ve bilinçlendirme çalmasnn yürütülecei proje kapsamnda, çileri Bakan Süleyman Soylunun da katlmyla Emniyet Genel Müdürlüü Sosyal Hizmetler ve Salk Daire Bakanlnda panel gerçekletirildi.

Sayg duruu ve stiklal Marnn okunmasyla balayan programda, Bakan Soylunun projenin çk hikayesini anlatt video ve çileri Bakanlna bal kolluk birimlerince rekorlarn krld 2019da gerçekletirilen operasyonlara ilikin video gösterildi.

Kendisinin artrlm gerçeklik (AR) tekniiyle çekilen ve metruk bir binada gibi gösterildii videoda Soylu, u ifadeleri kulland:

Aslnda tüm olan bitenin, hep böyle yerlerde oldugunu zannediyoruz. Bizden uzakta, bizim görmedigimiz, bize yakn olmayan yerler..
. 2017de uyusturucudan ölen 941 gencin, sonraki yl 657 ve
geçen yl ölen 342 gencin de zaten buralarda yasadgn ve buralarda yitip gittigini düsünüyoruz. Kim bilir, belki de onlar kimsenin tanmadgn, kimsenin özlemedigini zannediyoruz. Geçen yl yakaladgmz 11 milyon captagonun, 8,6 milyon ectasynin, 20 ton eroinin, 64 ton esrarn, metamfetaminlerin, kokainlerin ve daha belki adn bile duymadgmz o zehirlerin hepsinin,
sadece buralarda kullanldgn zannediyoruz. PKK magaralarnda yakaladgmz uyusturucu haplar da belki suralarda bir yerlerdedir.

DENZL, ERON KULLANIMINDA BRNC SIRADA

Videoda uyuturucuyla mücadele çalmalarna ve operasyonlara deinen Soylu, sehirlerin atk sularnda uyusturucu madde analizi yaptklarn belirterek
18 büyük ilimiz arasnda Denizlinin eroin kullanmnda birinci srada oldugunu, bu sayede kesinlestirdik. Keza uyusturucu riski en yüksek illerin zmir, Antalya, Gaziantep, stanbul ve Adana, risk durumu en düsük illerimizin de Tokat, Kütahya, Gümüshane, Ordu ve Tunceli oldugunu
yaptgmz saha arastrmalaryla netlestirdik. diye konutu.

Uyusturucu bagmllar üzerinde yaptklar son arastrmada, bagmllarn yüzde 89,8inin annesinin, ev hanm oldugu ve bagmllarn uyusturucuyu kullandg yerler arasnda ilk sray
yüzde 47,5 ile kendi evlerinin aldn belirten Soylu, bamllarn uyuturucuyu sadece metruk ve terkedilmi alanlarda deil, insanlarn gözü önünde kullandna dikkati çekti.

Soylu, konumasnda unlar kaydetti:

Kymetli anneler, her sey sizin elinizde. çocuklarmz korumak, onlar bu zehirden uzak tutmak için bu mücadeleyi birlikte vermeliyiz. Bizler dsarda onlara bu zehrin ulasmasn engellemeye çalsrken sizlerin de içeride çocuklarnzn davranslarn izlemenizi,
bizimle iletisim halinde olmanz ve
bu mücadelede bize klavuzluk etmenizi istiyoruz. Sizlerin feraseti ve evlatlarnza olan sonsuz sevginizle
bu mücadeleyi basaracagmza inanyoruz. imdi haydi, hep birlikte is basna.

Daha sonra Bakan Soylunun moderatörlüünü yapt, Radyo Televizyon Gazetecileri Dernei Yönetim Kurulu Bakan ebnem Bursal, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Emniyet Genel Müdürlüü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Bakan brahim Hakk Seydioullar, Yeilay Genel Müdür Yardmcs Egemen Akyüz, Türkiye Uyuturucu ve Uyuturucu Bamll zleme Merkezi temsilcisi Dr. afak ahiner, toplum gönüllüsü Aynur Karabulut ve anne Duriye Özlünün konumac olarak yer ald panele geçildi.

SGKNIN, UYUTURUCU BAIMLILARININ TEDAVSNDE ROL ALMASI

Panelin açl konumasn yapan Soylu, uyuturucuyla mücadele toplantlarna ve alnan kararlara deinerek Alamadmz bir karar var. Onu da inallah önümüzdeki dönemlerde alabiliriz. Uyuturucu müptelas olan insanlarmzn tedavisinde Sosyal Güvenlik Kurumumuzun hem madden hem de manen aktif rol almasdr. diye konutu.

Projenin çk hikayesini anlatan Soylu, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Bakanlnn Narkolog Projesi kapsamnda uyuturucu madde kullanan ve satanlara ilikin profilleme çalmasndan elde edilen verilerin bu projenin balatlmasnda önemli bir yeri olduunu ifade etti.

90 BN METRUK BNAYI YIKTIK, 15 BNN DE RESTORE ETTK

Soylu, Narkolog aratrmamzda iki sonuç çkt, evde kullanyorum, metruk binalarda kullanyorum. 100 bini akn metruk binaya operasyon balattk ve bunlarn 90 bine yaknn yktk. Ykamadmz 15 binini de tamamen restore ettik ve onlarn metruk bina olarak kullanlmasn engellemeye çaltk. ifadelerini kulland.

Uyuturucuyla mücadele kapsamnda, okul çevrelerinde youn güvenlik önlemleri aldklarn parklara, arabalara, stüdyo tipi dairelere denetimler düzenlediklerini anlatan Soylu, uyuturucu kullanmndan kaynakl 2016da 921 ölümün gerçekletiini ve bunun azaltlmasna yönelik yürütülen çalmay anlatt.

Bu saynn 2017de 941e yükseldiini anmsatan Soylu, yürütülen mücadele sonucu uyuturucu kullanmndan kaynakl ölümlerin 2018de 657ye, 2019da 342ye dütüünü dile getirdi.

Soylu, 2020 yl için bu sayy 300ün altna indirmeyi düündüklerini söyledi.

BU YIL 113,5 MLYON KÖK KENEVR ELE GEçRLD

Geçen yl Türkiyede ele geçirilen uyuturucu açsndan rekorlar krldn kaydeden Soylu, konumasna öyle devam etti:

Bu yl u ana kadar 113,5 milyon kök kenevir yakaladk. Bunun piyasa fiyat 30 milyar lira. Bu parann yüzde 70-80i terör örgütü PKKya gidecekti. Hakikaten burada çok önemli bir mücadele ortaya konuluyor. Birlemi Milletler Uyuturucu ve Suç Ofisinin 2018 verilerine göre uluslararas bir ölçüt olan 15-64 ya aralndaki milyon kii bana düen madde balantl ölüm oran ABDde 314, Kanadada 180, Rusyada 54, Almanyada 23,6. 2020 Avrupa Uyuturucu raporuna göre Avrupa Birlii ortalamas ise yüzde 23,7. Türkiyede bu rakam 2015te 11,1, 2016da 17, 2017de 17,1, 2018de 11,8, 2019da ise 6,1. Bunu küçümsüyor diye, bizde az diye söylüyor deilim. Yanl anlalmasn. Milyonda bir tane bile bizim için büyük rakamdr. Ama ölçek olarak nerede olduumuzu tespit için ifade etmeye çalyorum.

Evlad uyuturucu bamls olup kendisinden yardm isteyen çok anneyle karlatn belirten Soylu, Onlar hissetmeden, görmeden srça köklerde bu mücadele baarl olamaz. Meseleyi sadece uyuturucu kullanan çocuk olarak görmek bu iin içinde aktif mücadele eden biri olarak söylemek istiyorum ki yanlglarn en büyüüdür. Bu bir aile, toplumsal meseledir. Burada aileyi yalnz brakrsak devlet, birey olarak da eksik yapm oluruz. diye konutu.

Soylu, uyuturucu sorununu ykacak eyin, anne yürei ve iradesi olduunu söyledi.

Bakan Soylunun konumasnn ardndan panelistler uyuturucuyla mücadele alannda yürüttükleri çalmalar ve tecrübelerini anlatt.

Programda, Baml Anneleri ve ki Ekmek videolar gösterildi.

Panelistler daha sonra gazeteci, uyusturucu magduru anne, muhtar ve ögretmenlerden oluan katlmclarn sorularn yantlad.

Program, panelistlere hediye takdiminin ardndan sona erdi.

Ana Sayfaya Git