Enkaz altından hayata yeniden "merhaba" dediler

İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen ve 115 kişinin yaşamını yitirdiği depremde yıkılan 9 apartmanın enkazından saatler sonra çıkarılarak hayata tutunmayı başaranlar, yaşanan acıyı bir nebze olsun hafifletti

Haberler 16.11.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmirde 30 Ekimde yaanan ve 115 kiinin yaamn yitirdii depremde yklan 9 apartmann enkazndan saatler sonra çkarlarak hayata tutunmay baaranlar, afet sonras yaanan acy bir nebze olsun hafifletti.

Seferihisar açklarnda 30 Ekimde yaanan ve Türkiyeyi yasa boan 6,6 büyüklüündeki depremde 115 kii yaamn yitirirken 1034 kii ise yaraland.

Olayn ardndan devletin tüm kurumlar seferber olurken belediyelerin yan sra Türk Kzlay bata olmak üzere çok sayda çeitli sivil toplum kuruluu ve gönüllüler, depremzedelerin aclarn hafifletmek adna canla bala çalt.

AFAD öncülüünde JAK, AKUT ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) gibi Türkiyenin göz bebei kurum ve kurulular ile belediyeler ve sivil toplum kurulularndan oluan ekipler, yklan binalarn enkaznda zamanla yart.

Ekiplerin yaklak 108 saatlik arama ve kurtarma çalmalarnda Bayrakl ilçesinde yklan Rza Bey, Doanlar, Yacolu ve Ylmaz Erbek apartmanlaryla Emrah Sitesindeki iki bina ve Bar Sitesinin 3 blokundan 107 kii sa çkarld.

DEPREMN SMGE SMLER AYDA VE ELF

Depremin meydana geldii 30 Ekim saat 14.51den tam 91 saat sonra 3 Kasm sabah enkazdan sa çkarlan 3 yandaki Ayda, umudun ad oldu.

Annesi Fidan Gezginin hayatn kaybettii Rza Bey Apartmannn enkazndan kurtarlan Aydaya salk ekipleri beton bloklarn arasndayken ilk müdahalede bulundu.

Alklar ve gözyalaryla Rza Bey Apartmanndan alnan minik Ayda, Ege Üniversitesi çocuk Hastanesinin Youn Bakm Ünitesinde tedavi altna alnd.

Ayda Gezgin, hastaneye götürülürken ambulansta salk görevlilerinden köfte ve ayran istedi. Bunun üzerine birçok restoran ve vatanda, Ayda için hastaneye köfte ve ayran gönderdi.

Ayda, hastaneden 7 Kasmda taburcu edildi.

- KÜçÜK ELLERYLE TFAYECNN PARMAKLARINI SIMSIKI TUTTU

Ümitlerin yok olmaya balad anlarda 65 saat sonra Doanlar Apartmannn enkazndan çkarlan 3 yandaki Elif Perinçek de umutlar yeniden yeerten isim oldu.

Ekiplerin tozlar içinde bulduu Elif, enkazdan ambulansa tanrken kendisini kurtaran itfaiyeci Muammer çelikin parmaklarn küçük elleriyle smsk tuttu. Elifin bu görüntüleri Türkiyeyi gözyalarna bodu.

Ege Üniversitesi çocuk Hastanesinde tedavi altna alnan küçük Elif, hastane odasnda, enkazdan 23 saat sonra kurtarlan annesi Seher, ablalar Elzem ve Ezel Perinçek ve ailesine kavuan baba Ouz Perinçek ile bulutu.

Ayn enkazda 7 yandaki aabeyi Umut Perinçeki kaybeden minik Elif, 12 Kasmda aile üyeleriyle hastaneden taburcu edildi.

YALARI KÜçÜK HKAYELER BÜYÜK: DL, NC, GÜNAY, ELA...

Emrah Apartmannn enkazndan 58 saat sonra kurtarlan 14 yandaki dil irin, ekiplerin titiz çalmasnn ardndan skt yerden kurtarld ve enkaz altnda ilk yardm gerçekletirildi.

Ege Üniversitesi çocuk Hastanesine kaldrlan dilin yannda olduunu belirttii 8 yandaki kardei pekin ise cansz bedenine ulald. dil irinin tedavisi devam ediyor.

Doanlar Apartman enkazndan 10 saat sonra çkarlan 15 yandaki Günay Özk ise enkaz altnda çektii cep telefonu görüntüleriyle gündeme geldi. Yaad okun etkisiyle olunun enkazdan çkarldna inanmayan Günayn annesi Olcan Özk ekipler sakinletirdi.

BABAMA Y OLDUUMU SÖYLER MSNZ

Yklan Rza Bey Apartmannda babaannesini ve dedesini yitiren, 5 saat sonra enkaz altndan çkarlan 12 yandaki Ela Sarba da küçük yana ramen depreme direnenlerden biri oldu.

Ela Sarba, enkaz altnda AFAD ekibine, büyük bir soukkanllkla yerini tarif etti. Seni kurtaracam diyen görevliye uray çkarsanz. Bam oynatabileceim. diyen Ela Sarba, henüz enkazdan kurtulmadan Babama iyi olduumu söyler misiniz? diyerek küçük yana ramen metanetini gösterdi.

Ela, tedavi gördüü Ege Üniversitesi Hastanesinden daha sonra taburcu edildi.

KÖPEKLERNE KAVUMANIN MUTLULUUNU YAADILAR

zmir depreminde yklan Rza Bey Apartmannn enkazndan 17 saat sonra çkarlan Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvar 11. snf örencisi 16 yandaki nci Okan da Türkiyeyi umutlandran bir dier depremzede oldu.

Ege Üniversitesi çocuk Hastanesinde tedavi altna alnan Okan ziyaret eden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, küçük kza keman hediye etti.

Öte yandan nci Okann enkaz altnda kalan köpei Fstk da yine ayn ekip tarafndan kurtarld.

Depremde çöken Rza Bey Apartmannn enkazndan ailesiyle yaklak 10 saat sonra kurtarlan Gizem leri ise enkaz altnda kalan köpei Arese yaklak 65 saat sonra kavumann mutluluunu yaad.

BUSE HASYILMAZ LK SAATLERDE DEPREMN SMGELERNDEN OLDU

Rza Bey Apartmanndaki diçide olduu srada depreme yakalanan ve enkaz altndayken Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin telefonda konutuu Buse Hasylmaz da yaklak 10 saat sonra kurtarld.

Pakdemirlinin nikah ahitlii sözü verdii Buse, depremin simge isimlerinden biri oldu.

ÖNCE SEVNDRD ARDINDAN ÜZDÜ

Deprem srasnda çöken Ylmaz Erbek Apartman zemin katnda bulunan markette alveri yapan Helim Sar (62) da 26 saat sonra enkazdan çkarld.

Battaniyeye sarlp sedyeye alnan Sar, ambulansla Ege Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesine kaldrld. Arama kurtarma görevlisinin kendisini almadan gitmeyeceini söylemesi üzerine nallah karln verdii görüntüyle hafzalara kaznan Helim Sar, 3 Kasmda tedavi gördüü hastanede hayatn kaybederek herkesi üzüntüye bodu.

Bar Sitesinde yaayan 62 yandaki Emine Eren de enkazdan yaklak 14 saat sonra yaral çkarlarak yaknlarnn yüreine su serpti. Emine teyzenin ei Ünal Eren ve torunu çnar ise enkaz altnda hayatn kaybetti.

Deprem annda markette bulunan 53 yandaki Fadime Tolu da Ylmaz Erbek Apartman enkazndan yaklak 15 saat sonra yaral kurtarld. Ege Üniversitesi Hastanesine kaldrlan Tolunun sedyeyle ambulansa götürüldüü srada olunun seslenerek annem dayan buradaym demesi dikkati çekti.

Ayn apartmann enkazndan Gülçin Aykut Soydan da yaklak 16 saat sonra yaral kurtarld.

Günlerce canlarn dilerine takarak mücadele eden arama kurtarma ekipleri, enkazdan çkardklar canlarla büyük sevinç yaad.

Ana Sayfaya Git