Enver Altaylı'nın yayın yasağı talebi mahkemeden döndü

Tutuklu sanıklar Enver Altaylı ve Mehmet Barıner ile avukatlarının, davaya ilişkin yayın yasağı talebi, mahkemece kabul edilmedi

Haberler 31.10.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski istihbaratç Enver Altaylnn da arasnda bulunduu 3 sann yargland Fetullahç Terör Örgütüne (FETÖ) ilikin davann görülmesine devam edildi.

Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya tutuklu sanklar Altayl ve Mehmet Barner, Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld. Davann tek tutuksuz san Seda Chamatzoglou ise mahkeme salonunda bulunmad.

Mahkeme Bakan Sebahattin Sardoan, önceki celse alnan ara karar gerei dava dosyasna gelen evrak okudu.

Bakan Sardoan, sanklardan Mehmet Can Ylmazn dosyasnn ara celsede tefrik edilerek ayr bir esasa kaydedildiini açklad. Böylece sank says üçe dütü.

Bakan Sardoan, önceki celse savunmasn tamamlayan Altaylnn çapraz sorgusuna geçileceini söyledi.

Bunun üzerine Altayl, salk sorunlarn gerekçe göstererek mahkeme heyetinin iddianamedeki tespitlere ilikin sorularna imdilik cevap vermeyeceini, beyannn mahkeme huzurunda alnmasn talep etti.

Yargland dosyaya ilikin basnda aslsz haberlerin yer aldn öne süren Altayl, Dava dosyasna ilikin her gün basnda sayfa sayfa haberler yaymlanyor. Her seferinde masumiyet karinesi zedeleniyor, bu nedenle yaynlara yasak getirilmesini istiyorum. dedi.

Tutuklu sank Mehmet Barner de yaklak üç yldr tutuklu olduunu, uygun olmayan cezaevi koullarnda tutulduunu iddia etti.

Barner de Altayl gibi basna yayn yasa getirilerek davaya ilikin haberlerin yaymlanmasnn önüne geçilmesini istedi.

Sank ve avukatlar ile duruma savcsnn talebini alan mahkeme, ara kararn açklad.

Sanklarn tutukluluk hallerinin devamn kararlatran heyet, sank ve avukatlarnn yayn yasa taleplerini reddetti.

Sank avukatlarnn, gazeteciler Abdulkadir Selvi ve Nedim enere ilikin suç duyurusunda bulunulmasna yönelik talebin deerlendirilmesi için Ankara Cumhuriyet Basavclna yaz yazlmasn kararlatran mahkeme, durumay 9 Kasma erteledi.

- ddianame

ddianamede sanklardan Mehmet Barnerin FETÖ mensubu olduu, örgütsel faaliyetlerini görev yapt dönemde de sürdürdüü ve 1 Aralk 2016da kamu görevinden ihraç edildii bildirilmiti.

Mehmet Barnerin, Altaylnn damad Metin Can Ylmaz ile üniversiteden tantklar belirtilen iddianamede, Altayl ve Ylmazn, Barneri yurt dna çkarmaya çaltklar, Barnerin yurt dna çkarlmasyla ABDdeki Halkbank davasnn manipülatif ekilde etkilenmesinin amaçland anlatlmt.

ddianamede, Altaylya terör örgütü yöneticilii ile siyasi ve askeri casusluk, Barnere ise terör örgütü üyelii ile siyasi ve askeri casusluk suçlamalar yöneltiliyor. Altaylnn 30 yldan 42 yl 6 aya kadar, Barnerin de 22 yl 6 aydan 35 yla kadar hapsi isteniyor.

Altaylnn FETÖ mensuplarnn yurt dna çkarlmas için damadnn yan sra Türkiye ve Almanya vatanda Ali Serhat Ilcak ile hareket ettii kaydedilen iddianamede, Ilcakn Mulada temas kurduu tutuksuz sank Seda Chamatzoglounun ise örgüt üyesi olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardm etmek suçundan 1 yl 6 aydan 4 yla kadar hapsi talep ediliyor.

Ana Sayfaya Git