Erkekleri böyle uyardı

Aile içi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Çok yanlış bilgilendirmelerle karşı karşıya kaldığımızı ifade etmek istiyorum. Çırpınıyoruz bir şiddet olmasın diye. Her sabah bu rakamları alıyoruz. Azaltabiliyor muyuz, nerede eksiğimiz var…" diyen "Bu nasıl böyle olur diye neredeyse kıyameti koparıyoruz. Titizleniyoruz ama maalesef yanlış rakamlar yüzünden esir kalıyoruz. Biz neden bu rakamları yanlış verelim?" ifadelerini kullandı. Soylu konuşmasının devamında "Erkeklere sesleniyorum: Kendinize gelin yahu. Fiziksel olarak güçlü olabilirsiniz. Böyle bir ayıp olur mu? Neyi tatmin ediyorsun? Neyi ortaya koyuyorsun?" dedi.

Haberler 24.11.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çLER Bakan Süleyman Soylu, bu yl 20 Kasm itibariyle 234 kadnn aile içi ve kadna yönelik iddet kapsamndaki cinayetlerde hayatn kaybettiini belirterek, Geçen yln ilk 10 ayndaki can kayb 308di, bu yl 234. Yüzde 24 bir azalma var ama bizim için 1 says da fazla. Buradan erkeklere sesleniyorum. Kendinize gelin. Fiziksel olarak güçlü olabilirsiniz. Böyle bir ayp olur mu? dedi.

Bakan Soylu, Polis Akademisi Anttepe yerlekesinde, Aile çi ve Kadna Yönelik iddetle Mücadele Deerlendirme Toplantsna katld. Burada konuan Bakan Soylu, 2015 ylnda 81 il merkezinde kurulan aile içi ve kadna yönelik iddetle mücadele büro amirliklerini, ilçe düzeyine genileterek, 1086ya çkardklarn söyledi. çileri Bakanlnn elektronik kelepçe uygulamasn kendi bünyesine aldn belirten Bakan Soylu, Güvenlik Acil Durum Merkezinde oluturduumuz yeni yerlekemizde yaklak bin kapasiteli, 400ü ocak aynda devreye girecek, bir elektronik kelepçe izleme merkezinin de bulunduu bir süreçle takip edilecektir dedi.

KADINLARIN YÜZDE 90ININ KOLLUK BRMLERNE BAVURUSU YOK

Bakan Soylu, 2020 ylnn ilk 6 aynda cinayete kurban giden kadnlarn yüzde 90nn kolluk birimlerine herhangi bir bavurusu ve talebinin olmadnn yaplan saha aratrmalarnda ortaya çktn bildirdi. Soylu, Bu çalmalar yaparken bu suçlarn takibinde görev alan personelimizin uzmanlamas ve eitimine ayr bir önem verdik. Aile içi ve kadna yönelik iddet tüm dünyada bir mesele olarak durmaktadr. 2018 ylndan bugüne kadar polis ve jandarma olarak toplam 234 bin 815 kolluk personeline bu konuda eitim verdik. Bu eitimler halen devam etmektedir. Bu kapsamda olmak üzere aile içi ve kadna kar iddet olaylarnda vakalarn risk durumunu belirleyip, vakaya özel koruyucu ve önleyici tedbirlerin alnmas konusunda yol gösterici nitelikte olan aile içi ve kadna kar iddet olay kayt formunun güncellenmesi ve yenilenmesi çalmalarnda sona gelmi durumdayz. 2021 ylna yeni bir formla balam olalm. Bu forma ve etkin kullanlmasna çok önem veriyoruz diye konutu.

BZ NçN BU RAKAMLARI FARKLI EKLDE VERELM

Kadn cinayeti rakamlar konusunda çok yanl bilgilendirmelerle kar karya kaldklarna dikkat çeken Bakan Soylu, öyle konutu:

Neredeyse 500 bine yakn kolluk görevlimiz var. Türkiyenin her yanna uzanan bir tekilatmz söz konusu. 6284 çerçevesine giren bu konudaki tüm olaylar an anna takip edebilme kapasitemiz ve kabiliyetimiz var. Ancak bu rakamlar konusunda bize itimat etmeyen, gazete kupürlerinden bunlar toplayan bir anlay söz konusu. çrpnyoruz bir iddet olmasn diye. Neredeyse Bakanlklarmzn önemli bir bölümü bu konuda seferberlik ilan etmi durumda. Hepimiz üzerine düeni yapyoruz. Her sabah bu konudaki rakamlar alyoruz. Azaltabiliyor muyuz, ne noktadayz, nerede eksiimiz var. Arkadalarmzn ihmalinden meydana geldiini düündüümüz olaylarda neredeyse kyameti koparyoruz. Bu nasl böyle olur diye. Ama maalesef bir grup siyaset ve ideoloji esirlerine yanl rakamlar yüzünden mahkum kalyoruz. Biz niçin bu rakamlar farkl ekilde verelim. Artt zaman artt diyoruz, rakamlar veriyoruz, alarm zillerini çalyoruz. Azalnca arkadalarmz motive ediyoruz. Yürüyü yapanlar, tüm kadn cinayetlerini hükümet kendi eliyle yapyormu gibi devleti suçlayanlar acaba bu konuda ne yapyorlar. Sadece suçlamak, siyasal iddet oluturmann dnda baka ne yapyorlar. 21inci asrda her eyin effaf olduu, her eyin herkes tarafndan takip edildii bir asrda hala bu konuda ideolojik anlayn esiri olanlara ve bu meseleye çelme atmak için elinden geleni yapanlar üzülerek seyrediyorum.

ERKEKLERE SESLENYORUM; KENDNZE GELN

Bir aile içi iddet meselesinin daha engellenebilmesi için Kadn Destek Uygulamasnn (KADES) indirilmesi için yalvardklarn ifade eden Bakan Soylu, unlar kaydetti:

2016da 304, 2017de 353, 2018de 279, 2019da 336. Bu yl 20 Kasm itibariyle 234 kadn aile içi ve kadna yönelik iddet kapsamndaki cinayetlerde hayatn kaybetmitir. Geçen yln ilk 10 ayndaki can kayb 308di, bu yl 234. Yüzde 24 bir azalma var ama bizim için 1 says da fazla. Nereden çkt bu kadn dövmek, nereden çkt bu kadna iddet, nereden çkt bu kadn cinayeti? Hiçbir duygumuzla hiçbir eitimimizle hiçbir anlaymza uymadn ifade etmek istiyorum. Buradan erkeklere sesleniyorum; kendinize gelin. Fiziksel olarak güçlü olabilirsiniz. Böyle bir ayp olur mu? Neyi tatmin ediyorsun? Neyi ortaya koyuyorsun? Neyini salyorsun? Hangi duygunu yüceltiyorsun? Ayptr. in kanuni boyutu ayrdr ama bizim toplumumuzda çocukluumuzdan beri yanl i yaptmzda analarmzn söyledii söz ayptr bir daha yapma Dinimiz de bize bu konuda bir görev yüklediine göre bu ii mutlaka çözmek zorundayz. Bu konuda hiçbir mazerete hiçbir bahaneye snamayz. Bu meselede bizi mutlu edebilecek içimizi soutacak tek rakam sfr rakamdr. Bunu da gerçekletirecek olanlar bizleriz. Sorumluluk almaktan çekinmeyiz, sorumluluk alrz.

Ana Sayfaya Git