Ermeni çeteleri anlatılacak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bekir Koçlar ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, Ermeni çetelerinin 1915 olayları sırasında yaptığı katliamları sosyal medyadan yayınlanacak programda anlatacak.

Haberler 27.05.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koçlar, 1915 olaylarnn soykrm olarak nitelenmesinin tarihi gerçeklikten uzak bir yaklam olduunu söyledi.

Bu olaylarn tarihi gerçeklikleriyle bilinmesi, dorularn ortaya konulmas amacyla tüm platformlarda anlatmaya devam edeceklerini belirten Koçlar, unlar kaydetti:

1915 olaylar, Vann igal edildii ve Müslümanlarn büyük maduriyetler yaad tarihin balangcdr. Bu tarihte Vanda büyük felaketler yaand. Van, corafi konumu itibaryla 1915te Ermeni isyannn ana merkezi durumundayd. Bir soykrm tartlacaksa bu tartma Müslümanlar üzerinden yaplmaldr. Birinci Dünya Sava yllarnda soykrma urayanlar, madur olanlar, iddete maruz kalanlar Müslümanlardr. Fakat tersine bir tarihi okumayla Müslümanlarn direnii, devletin burada ald pozisyon ve Ermenilerin tehcir edilmesi süreci soykrm olarak görülüyor. Bu yanl bir tarih okumasdr. Ermenilerin tehcirini soykrm olarak tanmlamak yerine olay kendi gerçeklii içerisinde tartmak daha doru olacaktr.

Koçlar, 1915 olaylarnn tarihi gerçekliinden uzaklatkça anlalamaz bir kaosa dönütüünü, sosyal medya üzerinden gerçekletirecekleri canl yaynla, bu olaylarn tarihi gerçekliini geni kesimlerle paylaacaklarn vurgulad.

MÜSLÜMAN MAHALLELER TAMAMEN YAKILMITIR

Vann birçok yerinde bulunan toplu mezarlar ile Tuba ilçesinde 2 bin 500 Müslüman ansna oluturulan Zeve ehitliinin, Ermeni çetelerinin yapt katliamn en büyük delili olduunu vurgulayan Koçlar, 20 Mays 1915te Van tamamen igal edilmitir. Ermeni çeteleri tarafndan Vann Müslüman mahalleleri tamamen yaklmtr. Yüz binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Vann nüfusu, bir anda yok edildi. Hiçbir ehrin yakn tarihi arkeolojinin konusu olmamtr fakat Vann yakn tarihi arkeolojinin konusu olmutur. Kazlarda Vann tarihini bulabiliyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git