ESAD ' eğer Türkiye Suriye topraklarına girerse terörist ilan edilir'

Suriye'nin katliamcı Devlet Başkanı Beşşar Esed, Türkiye'nin Suriye topraklarına girmesi durumunda, terörist muamelesi yapılacağını söyledi

Haberler 22.02.2016 - 00:14 Son Güncelleme : 22.02.2016 - 00:14

Suriyenin katliamcı Devlet Başkanı Beşşar Esed, Türkiyenin Suriye topraklarına girmesi durumunda, terörist muamelesi yapılacağını söyledi.

İspanyol El Pais gazetesine konuşan Beşşar Esed, muhabirin Türkiye ve Suudi Arabistanın önceden açıkladıkları gibi DAEŞle mücadele bahanesiyle güçlerini Suriye topraklarına göndermesi durumunda nasıl tavır alacağı sorusuna Esed, Adı üstünde bahane. Ancak böyle bir şey olursa teröristlere nasıl davranıyorsak onlara da öyle davranırız. Politik ya da askeri olarak Suriyeye müdahe etmek için hiçbir hakları yok. Böyle bir şey ulaslararası yasalara tecavüz anlamına gelir ve bize Suriye vatandaşları olarak savaşmak ve vatanımızı savunma seçeneği kalır. Bombardıman öncesi de düzenli olarak Türkiyeden terörist gönderiyordu. Suriyede olaylar başladığı günden itibaren Türkiye işin içinde diye cevapladı.

ATEŞKES ANLAŞMASINA OLUMLU BAKIYORUM

Rusya ve ABDnin geçen hafta yaptığı ateşkes anlaşmasına olumlu baktığını, kendierinin de buna hazır olduğunu belirten Esed, Ancak ateşkes ilan etmek tek başına çözüm değil. Her şey karada ne yapağımıza bağlı. Bu anlamda ateşkes teriminin doğru bir konsept olduğunu düşünmüyorum. çünkü ateşkes iki savaşan ülke arasında ilan edilir. Bu anlamda operasyonların durdurulması terimini kullanmak daha doğru olur. Birincil olarak çarpışmaları durdumak ama aynı zamanda çok daha önemlisi ve tamamlayıcı olarak, teröristlerin ateşkes ortamından yararlanarak pozisyonlarını güçlendirmelerinin önüne geçmek. Bu aynı zamanda özellikle Türkiye gibi ülkelerin insan, silah ya da her türlü lojistik destek vermesinin yasaklanmasına bağlı dedi. TÜRKİYENİN TERÖRİSTLERLE BAĞLANTI KURMASI ZORLAŞTIRILDI

Ateşkes ilanına rağmen DAEŞ, El Nusra Cephesinden başka Ahrar el Şam ve Jeish el İslam (İslam Ordusu) adlı dört terörist grupla çatışmaların halen devam ettiğini vurgulayan Esed, Halepte kontrolü büyük ölçüde ele geçirdiklerini ancak asıl önemli olan Türkiyeden gelen yardımları engellemek olduğunu söyledi.

Esed, Halepin kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdik. Ancak sorun kentin kurtarılması değil. Asıl mesele Türkiye ile terörist grupların bağlantısını kesmek. Halep savaşında tamamen bu hedefe odaklanmış durumdayız. Şu ana kadar çok önemli geçiş yollarını kesmis durumdayız. Türkiye-Halep geçişini tamamen kesmek mümkün değil ancak şimdi Türkiyenin teröristlerle doğrudan bağlantı kurması oldukça zorlaştı. Bu yüzden Türkiye son günlerde Kürtleri bombalamaya başladı diye konuştu.

80DEN FAZLA ÜLKE BİZE KARŞI SAVAŞIYOR

El Pais muhanirinin Rusya muhalif güçlere karşı etkili bombardımanlara başladı. Bu da inisiyatifin yeniden devlet güçlerinin eline geçmesini sağladı. Eğer bunun gibi dış yardımlar olmasa bugün gelinen noktaya gelinebilir miydi? sorusunu Beşşar Esed, Suriyedeki terörist gruplara 80den fazla ülkenin politik ya da lojistik destek verdiğini bazılarının para yardımında bulunduğunu, küçük bir ülke olan Suriyenin tek başına bu denli büyük bir uluslararası işbirliğine karşı yeterli olamayacağını bu yüzden Rusya ve İranın ülkesine verdiği desteğin çok önemli olduğunu ancak sorulan soruyu varsayımlara dayandığı için yanıtlamayacağını söyledi.

Ana Sayfaya Git