Ev sahibi olan herkesi ilgilendiriyor!

Ev alım satımlarında tapu harcı ödenmeden devir yapılmıyor. Tapu harçları yıl sonuna kadar binde 15 olarak uygulanacak. Tapu harcını yanlış beyanla eksik ödemenin cezası var. Ceza yememek için tapuda gerçek bedeli beyan edin...

Haberler 23.04.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gayrimenkul alm-satm sonrasnda tapuda devir ilemi yapabilmek için tapu harc ödemek gerekiyor. Tapu harçlarn, alc ve satclar ayr ayr ödüyor. Bu bedel ödenmeden devir ilemi de gerçeklemiyor. Bu nedenle ev almak için yaptnz hesaplara tapu masrafn da eklemeyi unutmayn. Normalde tapu harc binde 20 olarak uygulanyor. Ancak son yaplan vergi indirimleriyle bu oran binde 15e indirildi. Buna göre alc ve satc ayr ayr yüzde 1.5 orannda harç ödeyecek. Bu avantaj 31 Aralka kadar devam edecek.

NASIL HESAPLANIR?

Tapu harcn gayrimenkulün devir bedeli belirliyor. Örnein 100 bin liralk bir ev aldnz/ sattnz, bu deerin yüzde 1.5i hesaplanyor. Buna göre alc da satc da 1500 lira (toplam 3 bin lira) harç ödüyor. Ayrca sadece alc tarafndan tapu döner sermaye harcnn da ödenmesi gerekiyor. Bu yl döner sermaye bedeli 128 lira ve ilave hizmet bedeli 17.50 lira olmak üzere toplamda 145.50 lira olarak uygulanyor.

NEREYE ÖDENR?

Tapu harc ödemeleri, evraklarn Tapu Kadastro Müdürlüüne tesliminden sonra yaplyor. Tapu harçlar, ilemin yapld yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlnca yetki verilmesi halinde ilgili kurulular (bankalar gibi) tarafndan da tahsil olunabiliyor. Ayrca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasna geçildi. Bu uygulama ile tapu harçlarnn farkl ehirdeki ubeler de dahil olmak üzere banka ubeleri, ATMler ve Görüntülü lem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekletiriliyor.

GERçEK BEDEL SÖYLEYN

Tapu harc, Emlak Vergisi deerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanyor. Tapu harcnn, Emlak Vergisi deerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alann devredene ödeyecei gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. Gerçek bedelinin Emlak Vergisi deerinden fazla olmas halinde tapu harcnn bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. Evraklar teslim edilirken belirtilen sat tutar, daha sonra deitirilemiyor.

CEZASI BÜYÜK

Tapu harcnn gerçek devir bedelinden daha düük bir bedel üzerinden ödendiinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya resen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. Ayrca, bu suretle tarh edilecek tapu harc için, devreden ve devralan için ayr ayr harcn yüzde 25i orannda vergi ziya cezas kesiliyor.

PMAN OLDUYSANIZ

Eksik beyan verdiniz ve piman oldunuz diyelim. Bu yanll, Maliye eksik harç ödediinizi farketmeden ve size ceza göndermeden beyanname vererek düzeltebilirsiniz. Böylece yalnzca pimanlk zamm ödeyip, yüklü tecil ve gecikme faizlerinin önüne geçebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git