Evde teravih namazı kılınır

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan ayında camilerde teravih namazı kılınamayacağını belirterek, "Herkes evinde ailesiyle teravih namazlarını kılabilir; çünkü teravih namazı ferdi olarak da kılınabilen bir namazdır" dedi.

Haberler 21.04.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ali Erba, Diyanet leri Bakanlnda, yaklaan Ramazan ay ile ilgili basn toplants düzenledi. Erba, 23 Nisan Perembe akam teravih namaznn ardndan 24 Nisan Cuma günü ilk oruç ile mübarek Ramazan ayna girileceini hatrlatt. Ramazan ayna koronavirüs salgnnn gölgesinde girildiine dikkat çeken Erba, bu yln ramazan aynn temasn Ramazan ve Sorumluluk Bilinci olarak belirlediklerini söyledi.

ORUç, BAIIKLIK SSTEMMZ KORUYUP, GÜçLENDRR

Erba, Bugün bir yanda salgn hastalk, korku, endie, dier yanda sava, açlk, iddet ve vahetin kskacnda inleyen insanlk, Allahn varlk ve tabiat için koyduu ölçülerin bozulmasndaki sorumluluunu muhasebe etmek zorundadr. Oruçlarmz, Rabbimizin rzasna uygun söz, eylem ve tutumlarla bütünletirelim. Özellikle salk nimetinin önem ve anlam kazand bugünlerde, oruç ibadetinin baklk sistemimizi koruyup güçlendirdii bilimsel gerçeinin de idrakinde olarak salmz için tehdit oluturan bata sigara olmak üzere bütün zararl alkanlklar terk edip yüce Allahn bize ikram ettii bu emanete sahip çkalm. Eer hakkyla idrak ve ihya eder; hikmet, nimet ve güzelliklerini iyi deerlendirirsek ramazan ay hayat bir okula, bütün yeryüzünü bir mabede dönütürecektir dedi.

KURAN ÖRENME KAMPANYASI

Erba, ramazann büyük oranda evde geçirileceinden hareketle, din hizmetlerini bu duruma göre planladklarn, Diyanet TV araclyla ramazana özel programlar hazrladklarn bildirdi. Ramazanda Kuran okumay örenmek isteyenlere yönelik bir kampanya balattklarn açklayan Erba, Kuran Öreniyorum program her gün iki defa televizyonumuzda yaynlanacaktr. Kuran örenmek isteyen kardelerimizi o saatlerde Diyanet TVye bekliyoruz. Koronavirüs sebebiyle Kuran kurslarmz kapal olduu için uzaktan eitim programlar yaynlanmaya devam edecektir diye konutu.

POPÜLST TAVIRLARDAN UZAK KALINMALI

Erba, Diyanet TVde ayrca iftar ve sahur programlar, 30 farkl hafz tarafndan tilavet edilen 30 Cüz 30 Hafz adl mukabele program, vatandalarn camilerde birlikte ibadet edemedii gerçeinden hareketle Ramazan Sohbetleri program, engellilere özel iaret diliyle hazrlanan programlar yaynlanacann bilgisini paylat. Medyada yaynlanacak Ramazan programlar konusunda uyarda bulunan Erba, Ramazanda televizyon, radyo kanallarnda ya da sosyal medyada program yapan, konuan herkesten, toplumumuza doru bilgi aktarma konusunda sorumluluk bilinciyle hareket etmelerini, kayna belli olmayan, hayatmza deer katmayan anlamsz bilgi ve konular ekrana ve gündeme getirmemelerini; güzel, yapc ve birletirici bir üslup kullanmalarn ve tartma meydana getirecek, polemik üretecek popülist tavrlardan uzak kalmalarn özellikle istirham ediyorum dedi.

12 MLYONA YAKIN YARDIM YAPILACAK

Erba, ramazan aynda yurt içinde ve yurt dnda yaplacak faaliyetler ile ilgili de u bilgileri verdi:

Tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüs tedbirleri kapsamnda, geçen yl 98 ülkede gerçekletirdiimiz yurt d faaliyetlerimizi, bu yl 35 ülke ile snrlandrmak durumunda kaldk. Dolaysyla, bu yl Ramazan faaliyetlerimize yurt içinde, ülkemizde arlk vereceiz. Burada da iftar sofralar kurmak yerine; iftar paketleri, gda paketleri, alveri yardm kartlar, bayramlk kyafet datarak ihtiyaç sahibi vatandalarmz yalnz brakmayacaz. Bu itibarla, 2020 yl ramazan çalmalarmz kapsamnda, dünyann farkl corafyalarnda, 35 ülkede ramazan aynn sonuna kadar 38 bin 450 gda, 46 bin iftar paketi datm ve 10 bin 800 yetime bayramlk kyafet datacaz. Yurt içine yönelik yardmlar çerçevesinde ise 81 ilimizde 61 bin alveri yardm kart, bayramlk kyafet, vakfmza yaplan balarla kesilen adak kurban etlerini datarak 152 bin 500 aileye ulamaya gayret edeceiz. Özetle vakfmz, bu yl ramazan aynda yurt içinde ve yurt dnda toplam 12 milyona yakn yardm yapm olacak.

SMS LE FTRE

Erba, ramazan ay boyunca zekt, fitre, fidye, sadaka, gda paketi, bayramlk kyafet gibi balarn www.tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden online olarak yaplabileceini, bunun yan sra il ve ilçe müftülükleri, TDV ubeleri, tüm PTT ubeleri ve anlamal hesaplar araclyla da bata bulunulabileceini söyledi. Erba, Ayrca, baçlarmz tüm GSM operatörlerine bal fatural ve faturasz hatlardan 5601e SMS göndererek fitre banda bulunabilecek. Bir SMS ücreti, bir fitre bedeli olan 27 TLdir dedi.

HERKES EVNDE TERAVH NAMAZINI KILABLR

Ali Erba, teravih namaz ile ilgili bir soru üzerine, teravih namazlarnn ramazan ay boyunca camilerde klnmayacan belirterek, Herkes evinde eiyle, çocuklaryla, ailesiyle teravih namazlarn klabilir, çünkü teravih namaz ferdi olarak da klnabilen bir namazdr yantn verdi.

Ana Sayfaya Git