Evdeki test güvenilmez!

Koronavirüs salgınında vaka sayıları artmaya devam ederken, kişiler farklı test tipleriyle virüsün kendilerine bulaşıp bulaşmadığını öğreniyor.

Haberler 24.11.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tbbi Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Gülfem Terek Ece, Evde yaplabilen hazr test kitleri duyarl olmadklar için güvenilirlikleri son derece düük. Negatif veya pozitif yant gerçei yanstmayabilir. Mutlaka hastaneye giderek PCR testi yaptrmal. PCR testi pozitif çkan kiiler tany desteklemek ve baklk yant ortaya koyabilmek için antikor testi de yaptrmal dedi.

Tüm dünyay saran koronavirüs salgn yaylmaya devam ederken, tan koyma yöntemleri de artyor. Uzmanlar, en etkili tan yönteminin PCR testi olduunu vurgularken, antikor ve hazr test kitleri de ilgi çekiyor. Vatandalarn evlerinde yaptklar hazr test kitleri, duyarlln az olmas nedeniyle yanl sonuçlara neden olabiliyor. Evde yaplan hzl testlerle tan koymann doru olmadn söyleyen Tbbi Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Gülfem Terek Ece, Bu testlerin duyarllklar son derece düük. O nedenle mutlaka güvenilir antikor testlerinin kullanlmas gerekli. Hastaln klinik evresine göre mutlaka PCR testinin yaptrlmas gerekli. Özellikle PCR testi pozitif çkan vakalarn, antikora baktrmal. Hastalarn uykularna, beslenme düzenlerine, gda takviyelerine dikkat etmeli. Maske, hijyen ve mesafeye önem verilmeli diye konutu.

PCR TESTLERNDEK YALANCI NEGATF SONUCA KARI TEST TEKRAR EDLMEL

Tüm dünyay etkileyen koronavirüs pandemisi esnasnda, tbbi mikrobiyoloji laboratuvar tansnn son derece önem tadn aktaran Prof. Dr. Terek Ece, Bu noktada hastalarn erken tans ve erken tedavisi son derece önemli. Özellikle Salk Bakanlnn vurgulayarak skça kulland test PCR. PCR testini tbbi mikrobiyoloji alannda birçok hastaln tansnda kullanyoruz. Koronavirüsün genetik materyalini saptayabilecek olan son derece hassasiyeti olan bir tan yöntemi. Fakat, PCR testi için numune alm, kiinin bak yant ve klinik evresine bal olarak baz noktalarda negatif sonuçlarla karlaabiliyoruz. Bu noktada numune tekrar ve hastadan klinik evreye göre yeniden numune alnmasyla, testin tekrar edilmesini öneriyoruz. Tanda yardmc olan bir dier yöntem ise kandan baklan antikor testi. A çalmalar tüm dünyada hzl bir ekilde ilerliyor. Ancak a çalmalarnn herkese ulamas zaman alan bir süreç. Bu noktada, özellikle asemptomatik yani bulgu vermeden Covid-19 pozitiflii olan, PCR testi ile tespit edilmi olan vakalarda güvenilir antikor testleri ile kiilerin baklk yantnn tespiti artk çok kolay. Kiilerde GG ve GM türü antikorlarn baklmasyla baklk yant ortaya çkarlabiliyor. Özellikle GG grubu antikorlar daha güçlü ise, kiinin baklk yantnn güçlü bir ekilde Covid-19u geçirdiini söyleyebilmek mümkün diye konutu.

GÜVENL ANTKOR TESTLER KULLANILMALI

Her tan testinde yalanc negatiflik olma olaslnn olduunu hatrlatan Prof. Dr. Terek Ece, PCRda numuneler azdan ve burundan yeterli miktarda alnmazsa, hastaln çok erken veya çok geç evrelerinde numune alnrsa yalanc negatifler ortaya çkabilir. Bu noktada PCR desteklemek için antikor testleri kullanlabilir. Antikor testlerindeki yalanc negatifliklerde özellikle yine hastaln klinik evresiyle alakal. Genellikle antikor testleri 10uncu günden sonra pozitiflemeye balyor. Bu süreçlerin dndaki noktalarda numune alnmas, güvenilir olmayan, bakanlk onay olmayan hzl testlerle yaplan antikor tespiti yalanc negatifliklere yol açabilir. Tany desteklemesi için güvenilir antikor testleri kullanlmal dedi.

Ana Sayfaya Git