Evlilik kutsaldır

"Aile Okulu" programları kapsamında, TESSEP'in Diyarbakır'da düzenlediği seminerde, düğünlerin israftan kaçınarak helal dairesi içerisinde yapılmasına dikkat çekildi.

Haberler 14.03.2020 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evlilik sürecinde hediye ve taklarn taklmas, nian dönemindeki çeyiz ve bohça kültürü ile düünlerde israfa kaçan masraflarn ele alnd seminerde TESSEP Diyarbakr l Temsilcisi Nur Eda Gültekin, evleneceklere önemli tavsiyelerde bulundu.

Evlilii kadn ile erkein, ömür boyu devam edecek hayat arkadan bulmas, yuva kurmas ve çoluk-çocuk sahibi olmasn salayacak insan hayatndaki önemli bir olay olduunu söyleyen Gültekin, bunun için eler arasndaki tanma ve görümeyi de nianllk dönemi olarak tanmlad.

Gültekin, Taraflar bu süre içinde birbirilerini tanyarak evlilik için daha salkl kararlar verebilirler. Görüme ve nianllk hem slam hukukunda hem de dier hukuklarda örf haline getirilmitir. dedi.

SÜNNETE UYGUN BR DÜÜNDE HLAS VE HSAN OLMALIDIR

En hayrl nikh veya evlilik en kolay olandr hadisini hatrlatan ve bu konuda gençlerin erken yata evlilie tevik edilmesi gerektiinin altn çizen Gültekin, Yaadmz bu zeminde artlar zorlatrm ve öyle bir hale getirmiiz ki, yüzde 99u Müslüman olan bu topraklarda evlilik ya 30, 35, 40a kadar çkabiliyor. Böyle olunca da eytan bo durmayp hayatmza bir ekilde müdahale edip toplumu ifsat ediyor. slamn bu konudaki emir ve yasaklarna uyulmas gerekiyor. Sünnete uygun bir düünde ihlas, ilan, ikram, ihtiram ve ihsan olmaldr. Ayn zamanda kadn ve erkek birbirine karmamal, israf, ifa, ihmal ve itidalsizlik olmamaldr. eklinde konutu.

DÜÜN ALIVERLERNDE ÖLçÜYÜ KAçIRMAMALIYIZ

Eler ve aileler arasndaki düün hazrlklarna ve evlilik sürecinde yaplan gereksiz harcamalara da dikkat çeken Gültekin, Harcamada israfa kaçlmas, önce gönlü sonra gözü duyarszlatryor. Özellikle düün alverii ve çeyiz kültürü bir ekilde devam etmektedir ve bu gidiatn tek sknts ölçüyü kaçrmaktr. Alnan eyalar, istenen taklar, bohçalar anneler için olmazsa olmazlardandr, kzlar için ise teferruattr. Evin ihtiyac her bireye göre deitii gibi bireysel farkllklarmz da gözetilmelidir. çeyiz kültürü konusundaki farkllar ve modern yaamn getirdii yenilikler, ilerleyen zamanlarda huzursuzluk sebebi olabilmektedir. Evlilik öncesi her ey mükemmel iken sonrasnda en ufak bir eksiklik çuvaldz gibi gözümüze batabilmektedir. dedi.

BRKAç SAAT GYLECEK GELNLE ONLARCA LRA PARA VERMENN BR ANLAMI YOKTUR

Gültekin, Gelin arabas süslemesi, aal davetiyeler gibi fuzuli masraflar; verilen yemein ve misafirlerin saysndan kslyor. Bu da maalesef düünün asl amacndan sapp bambaka bir yere geldiinin kantdr. Bunun yannda birkaç saat giyilecek gelinlie onlarca lira para vermenin de bir anlam yoktur. eklinde konutu.

Konumasn devam ettiren Gültekin son olarak unlar söyledi:

Bizler hem para tuzana hem de slami anlaya uygun olmayan organizasyonlar yerine, kendi çaba ve emeklerimizle slami elenceler düzenleyebiliriz. Bu ekilde hem israf önlemi oluruz hem de slamn snrlarnn dna çkmam oluruz. Müslümana düen, ifrat ve tefrite kaçmadan helal ve haram snrlarna riayet etmektir. Ne dini düün merasimini cenazeye ne de ömürde bir defa evlenilir diyerek helal snrlarn ap harama girilmemelidir.

Ana Sayfaya Git