Ezan'ın okunuş yıldönümü kutlandı

Ezan-ı Muhammed-i'nin ilk okunuşunun 1399'uncu yıldönümü Diyarbakır'da kutlandı

Haberler 16.06.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ezan Platformu, Ezan- erifin Bilal-i Habei tarafndan okunmasnn 1399uncu yldönümü nedeniyle tarihi Diyarbakr Ulu Camii avlusunda bir kutlama etkinlii düzenledi.

Geçtiimiz yl itibariyle her yln 15 Haziran gününde kutlanan ezann ilk okunu yldönümü, bu sene de Ezan Platformu tarafndan Diyarbakr tarihi Ulu Camii avlusunda kutland.

Platform adna konuan Eyyüphan Kaya, 15 Haziran 2020 tarihinde Ezan Platformu tarafndan kutlanmaya balanan Ezan bayrammz kutlu ve mübarek olsun. diyerek balad konumasna u ifadelerle devam etti:

slamn iarndan olan ezan 622 ylnda 15 Haziran günü Bilal- Habei efendimiz tarafndan okunmu. Bugün ilk ezann 1399uncu yl dönümüdür. Bugünü Ezan Platformunca ezan bayram olarak anmaya devam edeceiz, geçen sene Ulu Camimizde balayan bu hayrl anma, bu sene ülke sathna yaylm olup, Anadolunun birçok beldesinde u anda kutlanmaktadr. Ümmet-i Muhammede, insanla mübarek olsun, kutlu olsun.

EZANIN LK OKUNUU

Türkiyede, ezann 1932-1950 yllar arasnda Arapça olarak okunmasnn yasaklanmasna dikkat çeken Kaya, Ezanda kurtulua gelin diye bir çar var. Allah cümlemizi kurtulua erenlerden eylesin. Tekbir ile balayp tevhid ile biten ezanmz u orijinal haliyle kyamete kadar kaim ve daim olsun Allahm. Mehmet Akifin stiklal Marnda dedii gibi; u ezanlar ki ahadetleri dinin temeli, ebediyen yurdumun üstünde benim inlemeli. Bizi ezann sesinden, manasndan ve ruhundan mahrum etme Allahm! 1932 ylnda Türkçe okutulmaya balanp 18 yl boyunca bu millete manevi bir ceza çektiren kimselere amellerine göre muamele et! 1950 ylnn 16 Haziran günü ezann esaretten kurtarlmasna vesile olan kimselerin de taksiratlarn hasenata çevir, lütfuyla muamele et Allahm. dedi.

Son olarak farkl slam beldelerinde günümüzde de yasaklanan ezanlar için niyazda bulunan Kaya, Dou Türkistanda ezana ve cami cemaatine kstlama getiren çin yöneticilerine iman nasip et, çin halknn slam ile müerref olmasn kolay eyle Allahm. Ezan akyla bir araya gelen u hazirun kullarn lütuf ve kereminle af ve mafiret eyle Allahm. Milletimizi, devletimizi ezanin ruhuyla bark hale getir Allahm. ifadelerini kulland.

Yaplan konumann ardndan Mustafa Mevlüthan ezan- erif okudu ve ardndan platform tarafndan tarihi Ulu Camii avlusunda bulunanlara lokum ikram edildi.

Ana Sayfaya Git