Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı ardından gelişmeleri aktardı

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu. Mayıs sonuna kadar 100 milyon doz aşının Türkiye'ye geleceğini belirten Bakan Koca, şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşının uygulandığını belirtti.

Haberler 27.03.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu Toplants sonras Salk Bakan Fahrettin Koca, önemli açklamalarda bulundu. Mays sonuna kadar 100 milyon doz ann Türkiyeye geleceini belirten Bakan Koca, u ana kadar 14 milyon dozdan fazla ann uygulandn belirtti. Ayrca Bakan Koca, salgnn kontrol altna alnmas için uygulanmas gereken üç asgari art iaret edip Mays ve Haziran aylarnda normale dönülebileceini ifade etti. Öte yandan Bakan Koca, ntranazal Covid asnn(burundan sprey) Türk bilim insanlarnn giriimiyle Faz 1 çalmalarna balanacan açklad.

Salk Bakan Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantsnn ardndan, video mesajla açklamada bulundu.

Bakan Koca, toplumun büyük bir kesiminde artk bkknlk duygusunun hakim olduunu gördüünü belirterek, Bugünlerde, toplumun biri snrl, dieri ise asl büyük kesimine baktmzda birbiriyle çelien düünceler görüyoruz. Toplumun bir kesimiyle bilim insanlarn kastediyorum. Büyük kesimi ile de artk bkknlk duygular yaayan insanlarmz kastediyorum. çeliik olan bence udur: Bilim insanlar, ayla artk yoluna girecek bir hayattan bahsediyor ve Covid- 19a kar zafer duygusu dünyann her yerinden alttan alta artk yükseliyor. timat edeceimiz; aylarn biriktirdii bir yorgunluk deil, budur. Önümüzde hayatn var. Hepiniz biliyorsunuz ki maske ve sosyal mesafe tedbirleri Covid- 19 virüsünü yeryüzünden silip atamaz. Bu iki tedbir bizi hastalktan ve virüsün yol açaca ölümden korur. Tedbirlere bu yüzden uymak zorundayz. Yine hepiniz biliyorsunuz ki insanlk virüs karsndaki zaferini, ad a olan silahla elde edecek. Bugün birçok insann karamsarlk ve belirsizlik, ylgnlk duygular içinde olmasnn sebebi, a hakknda yeterli bilgiye sahip olmamasdr. Ve dahas ülkemizdeki alama program, a tedariki ve a çalmalar hakkndaki bilgi eksikliidir. Bugün bu konulara deinecek, saylar ve bilgiler vereceim ifadelerini kulland.

U ANA KADAR 14 MLYON DOZDAN FAZLA AI UYGULANDI

A tedariki ve alama politikasna ilikin bilgiler veren Koca, Öncelikle, Türkiye Covid- 19 A Tablosu hakknda baz verileri paylamak istiyorum. Saylara bilhassa dikkat edin. u saylar büyük önem arz ediyor: Türkiyede u ana kadar 14 milyon dozdan fazla a uyguland. Yurt dndan getirerek kullanma aldmz a, toplamda 18 milyon dozun üzerinde. Ayrca bugün itibariyle, 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiyede yaplacak a elimize ulam durumda. Mays sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiyeye ulamasn bekliyoruz. Anlama bu ekilde yaplmtr. Bunlar, her birinize güven telkin edecek saylardr. Bunlar, neyi geride braktnz ve sizi nasl bir hayatn beklediini gösteren saylardr diye konutu.

1,4 MLYON DOZ BONTECH AISI ELMZE ULAMI DURUMDA

çinin ürettii Sinovac asnn yan sra yeni a anlamalarna ilikin detaylar aktaran Koca, sözlerini öyle sürdürdü:

Bildiiniz gibi, yakn zamana kadar süreci Sinovac asyla yürüttük. imdi, Alman meneli Biontech as da sürece dahil oldu. 1,4 milyon doz Biontech as bugün itibariyle elimize ulam durumdadr. Nisan ay banda, bu, 4,5 milyon doza ulaacak. Buna ek olaraksa 30 milyon dozluk opsiyonlu anlama yaplmtr. Banda Türk bilim insanlarnn bulunduu Biontechin üretim kapasitesi arttkça, Türkiye adan daha fazla yararlanacak. Kamuoyunda ad sk geçen Rus meneli a Sputnik Vnin geliim süreçlerini yakndan izledik. Sputnikin tedariki için ilk görümelere balanmtr. Bu a, uygunluunun kesinlik kazanmasna dönük test sürecinden sonra yaygn kullanma alnabilecek. Dünyada kullanmda olan dier alarla ilgili olarak da giriimlerimiz devam etmektedir. Firmalarla görümelerimizde haziran ayndan önce a gelmesi için gayretimiz sürüyor.

ERCYES ÜNVERSTES TARAFINDAN GELTRLEN NAKTF AI FAZ 2 SAFHASINDA

Ann uzun vadeli bir ihtiyaç olacann açk olduunu kaydeden Bakan Koca, böyle bir salgnda, bir baka ülkenin ürettii aya bel balamann yanl olduunu belirterek, tedarikte zorlanmann ötesinde, ar ekonomik bedeller nedeniyle yerli ann önemine dikkat çekti. Koca, yerli a çalmalarna ilikin, Yerli a çalmalarmz, bu anlayla sonuca doru önemli gelimeler katediyor. Erciyes Üniversitesi tarafndan gelitirilen inaktif a Faz- 2 safhasndadr. Son gönüllünün ikinci doz as 9 Nisanda yaplacak, sonuçlarn elde edilmesini takiben nisan ay sonunda, son aama olan Faz- 3 aamasna geçilecek. Bir dier önemli gelime udur: Ülkemiz, bugün, VLP (Yani: Virus Like Particle) virüs benzeri parçack asnn Faz- 1 çalmalarna balamtr. Bu a türü, tüm dünyadaki en inovatif a adaylarndan biridir. Yerli a konusunda sralanacak baka gelimeler de var. Ksaca deinecek olursam, Faz- 1 insan çalmalarna balayan bir inaktif ay, Faz- 1 çalmalarna geçmek için birkaç güne ihtiyac olan bir baka inaktif ay iki örnek olarak anabilirim açklamasnda bulundu.

BURUNDAN UYGULANAN AI

Bakan Koca ayrca, Bunlara ilaveten u gelime de son derece dikkate deerdir. çünkü ada yeni bir teknik söz konusudur. Bu yeni teknikte ann burundan sprey olarak uygulanmas amaçlanmaktadr. ntranazal Covid as denilen bu ann da çok yaknda Faz- 1 çalmalarna balanacak. Türk bilim insanlarnn bu giriimi sonuçlanrsa, bu dünyadaki ilk ntranazal Covid as olacak. Üretim verimlilii son derece yüksek olan bu adan sadece 1 tesiste, ylda 250 milyon doz üretilebilecek dedi.

MAYIS VEYA HAZRAN SONUNDA SALGIN KONTROL ALTINA ALINABLR

Salk Bakan Fahrettin Koca, açklamasn u deerlendirmede bulunarak sonlandrd:

Aziz vatandalarm, size aylar önce söylediim sözü hatrlayn: Tarihte son bulmam sava yoktur. Tarihte son bulmam salgn da yoktur. nsanlk Covid savann sonuna gelip dayand. nsanlk bunu basit iki tedbir ve ayla baaryor. A konusundaki çalmalarmz anlattm. Tedbirlere uyumsa, ne yazk ki giderek azalyor. Her birinizin bizlerden bekledii bir cevap var. Her birinizin sorduu soru, kelimesi kelimesine ayn: Bu böyle ne kadar sürecek? Buna kimse kesin cevap veremez. çou bilim insanna göre; bugün için makul soru udur: Salgn ne zaman kontrol altna alnr? Bunun bir cevab var, alama tamamlandnda. Türkiye için, Mays sonu, bilemediniz, haziran ay sonuna kadar dersek, bu, mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktr. Bunun üç asgari art var: Her birimizin, süreçte tedbirlere uymas a tedariki için yaptmz, balayc olan anlamalara uyulmas a programn etkileyecek olas bir sorun yaanmamas. Üç arttan biri, tedbirlere tam uyum, sizlere baldr. Dier ikisi için, büyük bir performansla çaltmz bilmenizi istiyorum. Planlarmza göre, 100 milyondan fazla doz ann tamam mays sonuna kadar elimizde olacak ve 50 milyonu akn kiinin as tamamlanp, büyük ksmnda koruyuculuk balayacak. nann ki yakn günler güzel günler olacak.

BULK HALDE AI NE DEMEK?

Salk Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabndan Bulk halde ann ne anlama geldiini u sözlerle açklad:

BULK halde a ifadesinden ne anlamalyz? Bulk halde a, ann ielenmemi eklidir. Tamadaki kolaylk sebebiyle bu yol tercih edilmektedir. Elimize bugün ulaan, önceki 18 Milyon doza ilave olacak 10 Milyon dozluk a bu ekildedir. ieleme ilemine balanmtr.

Ana Sayfaya Git