Faizini de istedi!

Coronavirus (Covid-19) salgınında vaka sayısında gün geçtikte artış yaşanırken, pandemiden dolayı alınan tedbirler en çok küçük esnafı vurdu. Aylardır kepenk açamadığı için siftah dahi yapamayan ve kiralarını ödeyemeyen esnaf, üstüne bir de icralarla boğuşuyor.

Haberler 24.04.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölde Hac Hdr Camii Pasajnda Diyanet Vakfna ait olan dükkanlarn çou pandemi döneminde kapalyd. Bu süre zarfnda i yapamayan esnaf iktidarn kendilerine destek vermelerini beklerken, icra tebligatlar ile karlat. Tebligat gönderen kurum, dükknlarn sahibi olan Diyanet Vakf.

FAZ HARAMDIR, CAZ DELDR DYEN DYANET BORCU FAZL STED: 7 GÜNLER VAR

Muammer Sontepe, vakfn icra tebligat yapt esnaflardan. Türkiye Diyanet Vakfnn Sontepeye gönderdii 13 Nisan 2021 tarihli tebligatta, söz konusu dükkann 6 aylk kira bedeli istendi. Kira bedeli olarak bin 650 TLnin ödenmesinin istendii tebligatta, toplam alacan icra gideri yan sra, vekalet ücretinin asl alacaa ileyecek yüzde 9 yasal faizi ile birlikte istendi. Esnafa biriken kirann ödenmesi için ise 7 gün süre tannd. Diyanet daha önce, Faiz haramdr, caiz deildir eklinde açklama yapmt.

DÜKKAN KAPALI, YOK DYEN ESNAF: BUNU DEDKTEN SONRA CRAYA VERLDM

Art Gerçeke konuan Muammer Sontepe, e-Devletten baktnda sadece bir tane deil, birden fazla haciz ileminin balatldn gördüünü söyledi. Pasajda bulunan dükknnn pandemi döneminde kapal olduunu anlatan Sontepe, Playstation salonumuz pandemi döneminde alnan tedbirler kapsamnda kapalyd. Ramazan aynn birinci gününden itibaren tekrar kapatld. Bundan dolay kiralarmz ödeyemedik. Diyanet Vakf icraya vermeden önce tarafma yazl ya da sözlü hiçbir bildirimde bulunmad. Herhangi bir evrak gelmedi. Bundan 3 ay önce Diyanet tarafndan aranp kiralarn çok biriktiini, kiralarn ödenmemesi durumunda icraya vereceklerini söylediler. Ben de Zaten i yok. Dükknlar kapal dedim. Bunun üzerine arayan kii Biz maalarmz sizin vereceiniz kiralardan alyoruz dedi. Bu muhabbetten sonra telefonu kapattk. Bu konumadan 3 ay sonra icraya verildim dedi.

FTRE, ZEKAT STEMESN çOK Y BLYORLAR

Diyanet Vakf gibi bir kurumundan, normal artlarda Ramazan aynda esnafa destek beklendiini hatrlatan Sontepe, ancak durumun tam tersi olduunu söyledi. Esnaf olarak bu süre zarfnda kepenk açamadklarn anlatan Sontepe, unlar söyledi: Diyanet Vakf ya da Diyanet kurumu baka bir çözüm yolu sunmad. Zekat, fitre istemeyi çok iyi biliyor ama i esnafa yardma gelince hiçbir ekilde yardm etmiyor.

DYANETN KRASINI STED PASAJ KÖTÜ DURUMDA, SORUNLARI DA YNE ESNAF çÖZÜYOR

Sorun sadece kira ödememe deil. Pasajn o kadar sorunu var ki keke önce bu sorunlar çözselerdi diyen esnaf öyle devam etti: Kendi aydnlatmamz bile kendimiz salyoruz. Pasajn sorunlar Diyanet Vakfnn umurunda deil. O kadar müracaatmza ramen sorunun çözümü için adm atlmad. Bu pasajda kiracnn kiracs olanlar var. Dükknn mülkiyeti Diyanet Vakfna ait ama ahslar tarafndan kiraya veriliyor.

CMERE BAVURDUK AMA

CMERe bavurduk, bizi Müftülüe yönlendirdi. Müftülük zaten sahip çkmyor. çalanlara söylüyoruz onlarnda umurunda deil.

Ana Sayfaya Git