Faturalar yükselecek!

EMO: Faturaları yükseltecek uygulamalardan vazgeçin

Haberler 12.12.2020 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik irketlerinin temsil, arlama ve seyahat giderlerinin yurttan faturasna yansttn kaydeden Elektrik Mühendisleri Odas Diyarbakr ubesi, elektrik datm alannn kamulatrlmasn, faturalar daha da yükseltecek uygulamalardan vazgeçilmesini istedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB)a bal Elektrik Mühendisleri Odas (EMO) Diyarbakr ubesi, elektrik irketlerinin temsil, arlama ve seyahat giderlerinin yurttan faturasna yanstldn kaydederek, konuya ilikin ube binasnda basn toplants düzenledi. Açklamada konuan ube Ebakan Alican çetinkaya, elektrik, su, doalgaz ve internetin belli bir orannn ücretsiz olmas taleplerine karlk Perakende Sat Tarifesinin Düzenlenmesi Hakknda Tebliile elektrik fatura tutarlarn, daha da arttracak kalemlerin iletme gideri ad altnda eklendiini söyledi.

YÜZDE 5,75 ZAM

Elektrik Datm irketlerinin özelletirilmesiyle, artan döviz kurunun bahane edilerek ihaleler iptal edildiini vurgulayan çetinkaya, Elektrik Üretim A.. (EÜA) tarafndan datm irketlerine; 2020nin bandan bu yana, elektriin kilowatt/saatinin toptan sat tarifesinde, toplamda yüzde 62 orannda indirim salanm, ancak bu indirimler Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK) kararlaryla vatandaa yanstlmam, aksine yüzde 5,75 zam yaplarak datm irketlerine kar transferi salanmtr diye belirtti.

HALKTAN HLEYLE PARA ALINIYOR

çetinkaya, Aktif enerji bedeli denilen, tüketilen elektrik enerjisine ek olarak; Aktif Elektrik Bedelinin yüzde 54ü datm bedeli olarak, yüzde biri TRT pay, yüzde biri Enerji Fonu olarak, yüzde bei elektrik ve havagaz tüketim vergisi, yüzde 18i de KDV olarak, elektrik faturalarna eklendiini hatrlatt. Yani aktif enerji bedelinin (tüketilen bedelin) yüzde 54ünden fazlasn datm bedeli ad altnda eklenen kalemlere ödendiini belirten çetinkaya, Datm irketlerinin karyla birlikte 100 TLlik bir faturann yüzde 91,16 fazlasn, vatanda olarak, ödemek zorunda braklyoruz. Bu son düzenleme ile halkn cebinden alnan paralar, cebren ve hile ile alnm, bu yaplan ilemler, yasal klfna uydurularak düzenlenmitir ifadelerini kulland.

FATURALARA SESSZ KALMAMALIYIZ

Kaybn büyük bir bölümünün enerji hatlarndaki yetersiz bakm ve onarmdan kaynakl olduunu dile getiren çetinkaya, unlar söyledi: Bölge insann hrszlkla itham etmeye kadar varan, kayp kaçak meselesi olunca da sesini yükseltenlerin, keyfi uygulamalarla iletme gideri ad altnda ödemek zorunda brakldmz yüksek miktardaki faturalara sessiz kalmamal, bu tarz uygulamalarla birilerine kar salandn bir kez daha görmeleri gerekir. Yurttalarnn hak ve çkarlarn gözeten bir çizgide ilerlemek gerekirken, özel Datm irketlerinin çkarlarn toplum çkarnn üstünde tutan yaklamlar bu toplumu hem yoksullatrr hem de yalnzlatrr.

Kamu hizmeti olan elektrik datm alannn ivedi olarak kamulatrlmasn talep eden çetinkaya, yurtta madur edecek, faturalar daha da yükseltecek bu uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git