'FETÖ, ABD'de mafya örgütü kabul edilmeli'

ABD'de FETÖ'ye bağlı farklı okullarda 2008-2015 yıllarında öğretmenlik yapıp daha sonra örgütten ayrılan Ersin Konkur, örgütün ABD'deki sözleşmeli okullarındaki sahtekarlıkları anlattı.

Haberler 15.10.2018 - 11:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde Fetullahç Terör Örgütüne (FETÖ) bal okullarda öretmenlik yapan ancak daha sonra örgütten ayrlarak FETÖ okullarna dava açan Ersin Konkur, Bunlarn ABDde mafya örgütü olarak kabul edilmesi lazm. Hakikaten mafya bunlar. Devleti dolandran, soyan bir örgüt. dedi.

ABDde FETÖye bal farkl okullarda 2008-2015 yllarnda öretmenlik yapp daha sonra örgütten ayrlan Konkur, örgütün ABDdeki sözlemeli (charter) okullarndaki sahtekarlklar belgeleriyle ortaya koydu. Konkur, ABDde 10 ylda örgüt içinde ve dnda yaadklarn anlatt.

Örgüte bal sözlemeli okullarda birçok olaya tank olduunu ifade eden Konkur, okullardaki yasa d admlar gördükçe örgütten uzaklamaya baladn ve en nihayetinde okuldan atlma ve dava açma noktasna geldiini belirtti.

Bunlar ABDde mafya örgütü olarak kabul edilmeli

Türkiyede hukuken terör örgütü kabul edilen ve 15 Temmuzda darbe giriiminde bulunan bir örgüt olan FETÖnün ABDdeki algsnn biraz farkl olduunu anlatan Konkur, Amerikan devleti içindeki baz unsurlarn veya kurumlarn FETÖyü destekliyor olabileceine iaret ederek unlar söyledi:

Türkiye Cumhuriyeti bunlar terörist olarak görüyor ama ABDde herhangi bir terör faaliyetleri yok. Bunlarn ABDde mafya örgütü olarak kabul edilmesi lazm. Hakikaten mafya bunlar. Devleti dolandran, soyan bir örgüt. ABD devleti, özellikle FBI içinde bunlarla hakikaten uraan, banka hesaplarn didik didik aratran insanlar da var. Gün gelecek hepsi ortaya çkacak. Bat bu örgütü destekliyormu gibi görünebilir ama Batdaki insanlar bence biraz hümanist yaklayorlar olaya. Yoksa yalanc olduklarn biliyorlar.

Türk öretmenlerin hepsi aldklar maalarn belli bir ksmn geri örgüte döndürüyor

FETÖnün tüm dünyadaki yaplanmasnda olduu gibi ABDdeki okullarnda da maa alan çalanlarn ücretlerinin belli bir bölümünü zorunlu olarak örgüte geri verdiklerini kaydeden Konkur, Türklerin hepsi ayn ekilde. Genel müdüründen, müdür yardmcsndan öretmenine kadar Türk olanlarn hepsi aldklar maalarn belli bir ksmn geri örgüte döndürüyorlar. dedi.

Örgüte geri ödeme sisteminin detaylarn aktaran Konkur, Amerikan devletinin örenci bana ödeme yapt sözlemeli okul sistemini FETÖnün nasl ihlal ettiine ilk kez Teksasta tanklk ettiini belirterek sözlerini öyle sürdürdü:

(Okulun müdürüne atfen) Bana diyor ki ben sana okuldan yllk u kadara anlama imzalayacam. Para senin hesabna yatacak. Diyelim ki hesabna 3 bin 500 dolar yatt. Ama senin alman gereken (FETÖ elemanlarnn hazrlad) Excel hesaplamasna göre 3 bin dolar. Ne yapacaksn, o paray çekip 500 dolarn bana getireceksin. Sistem bu.

Konkur, maan bir bölümü dnda vergi iadesini, dier gelirlerini, zekatlarn ve kurbanlarn da örgüte vermek durumunda olduklarn söyleyerek Bunun dnda ayrca himmet yapacaksn. 3 bin dolardan da himmet yapacaksn. Ayriyeten (FETÖnün ABDde yayn yapan bir dergisi) Fountain abonesi olacaksn, kurbann vereceksin, zekatn vereceksin. Devaml veriyorsun yani. eklinde konutu.

Komünist sistem gibi bir ey

Örgüt içindeki kiilere durumlarna göre aylk belli bir gelir seviyesi belirlendiini ve bu seviyenin üstüne çksalar bile fazladan kazandklar paray yine örgüte aktarmalar gerektiini vurgulayan Konkur, çalt okulun genel müdürüyle yaad bir olay anlatrken, Bana dedi ki Cumartesi günleri ek ders yapacaksn, aldn ek ders parasn bana getireceksin çünkü sen zaten aylk alman gereken paran aldn. Fazla çalmsn, az çalmsn bir önemi yok. Komünist sistem gibi bir ey, yaptn ie göre deil de i yapmasan bile sosyal durumuna göre para alyorsun. ifadelerini kulland.

Okullardaki yasa d ileri yöneticilerin yaptn, bunlarn altna imza atmayacak kiilerin ise yönetici yaplmadn anlatan Konkur, Mesela ben hiçbir zaman okullarda idareci olmadm. Hatta burada bir tanesi gelmiti, Syracuseta ortaokula seni müdür yapalm dediler. Ben dedim ki Ben müdür olurum ama sizin yaptnz hiçbir illegal ii yapmam. Bunu söyleyince bir daha sormadlar. diye konutu.

Sözlemeli okullara alnacak örencileri kurayla seçmeleri gerekirken karnelerine ve derslerine göre seçtiklerini dile getiren Konkur, Benim ABDde ahit olduum ilk illegal mesele buydu. dedi.

Bu ekilde ABDdeki sözlemeli okullarla ilgili prosedürlerin çinendiini kaydeden Konkur, buna benzer birçok admn ilgili eyalet kurumlarnn dikkatini çekmeden yapldn belirtti.

Maa iirip artan paray ceplerine indiriyorlar

ABDde tanklk ettii bir dier yasa d olay da anlatan Konkur, unlar kaydetti:

2012-13 yllarnda Dallasta bir tane öretmen vard, Türkçe öretiyordu. Ama bu ahsa ABDde çalma iznine bavururken müdür yardmcs olarak çalma iznine bavurmular. Resmiyette müdür yardmcs olduu için 60 bin dolar civarnda yllk maa alyor. Fakat normalde bu ahs öretmen olsa 47-48 bin dolar maa alacak. Bu ahs müdür yardmcl yapmad halde kat üzerinde müdür yardmcs gösterip, maan da iirip artan paray da nakit olarak ceplerine indiriyorlard. Ben bunu o zaman Teksas Eitim Ajansna ikayet ettim. Bunu benim ikayet ettiimi anladlar. Zaten o olaydan sonra Teksastan ayrlm gerçekleti.

Kitaplar FETÖnün kurumuna bastrp parasn örgüte aktarmlar

Dier yandan Konkur, FETÖnün ABDdeki sözlemeli okullarna belli dersler için yardmc kitaplarn baslp geldiini ancak bunlarn çounun gerçek ders kitaplarndan ziyade FETÖnün Türkiyedeki dershane kitaplarnn çevirileri olduunu anlatt.

ABDdeki okul ve ders sistemine uymayan bu kitaplarn basm dolaysyla ülke genelindeki örgüte ait devlet tarafndan fonlanan birçok sözlemeli okulun, yine FETÖye ait özel bir baka kuruma para ödediini ifade eden Konkur, o dönem çalt Teksasta bunun örneklerini gördüünü söyledi.

Konkur, Bu kitapçklar basan (FETÖye ait) Teksas Gulf Institute. Okuldan 16 bin dolar ald, çöpe gitti o kitapçklar. Bunu (FETÖnün bölgedeki okullar) Harmony Okullar alm o dönemde 40 taneydi bu okullar. Ben bunu 40 ile çarptm, yapyor 640 bin dolar. Bu 640 bin dolarn geldii kaynak (ABD) devletin kaynaklar, yani halkn ödedii vergiler. Okul bunu Gülen örgütünün Houstondaki özel bir kuruluuna veriyor. dedi.

Bina kiralar üzerinden de örgüte para kazandrmlar

Örgütün sözlemeli okullar için kulland binalar üzerinden de yolsuzluklara bavurduuna dikkati çeken Konkur, bu sistemi u ifadelerle anlatt:

Bina kiralayacaksn okul için. Bu okul, binay satn almak yerine baka bir kurulu o binay satn alyor. Sözleme zaten öncesinden yaplm. Daha o kurulu binay almadan önce okula kiraya vereceini biliyor. 400 bin dolara ald bir binay yllk 200 bin dolara okula kiraya veriyor. Okul bunu iki yl içerisinde satn alabilecekken, ne yapyor o paray her yl - 2030 ylna kadar anlama yaplm- o kurulua ödüyor.

Para mutlaka örgüt elemanlar üzerinden dönüyor

Örgütün, bu sözlemeli okullardaki ihtiyaçlarn giderilmesinde tüm ihale ilerini kendi bünyesinde kurduu firmalara yaptrdn vurgulayan Konkur, öyle konutu:

Okullara ait bütün mobilyalar, teknolojik ekipmanlar veya çocuklarn üniformalar fark etmez. Bunlar için özel irketlerle anlama yaplacak. Birisi bir irket kurup mutfak kiralyor. Bu mutfakta yemek piirip, okullarda servis yapyor. O para okulun ihtiyac olan herhangi bir hizmet ya da mal alnaca zaman mutlaka bir ekilde yolu bulunup örgüt içerisinde birine irketler kurdurulup o irketler üzerinden yaplyor. te inaat yaplacaksa birisi inaat irketi kuruyor. Temizlik ihtiyac varsa birisi temizlik irketi kuruyor. Para mutlaka örgüt elemanlar üzerinden dönüyor yani. Olayn esas bu. Bu sözlemeli okullar, sözde kar gütmeyen okullar. Konutuumuz vakflar da kat üzerinde kar amac gütmeyen vakflar. Söz konusu paralar da çok büyük meblalar. Örenci bana 10 bin dolardan falan bahsediyoruz u anda. Bu para bunlarn kontrolünde ve bir ekilde o para Gülenin irketlerine transfer ediliyor.

FBI içinde bu ile çok ciddi ilgilenen insanlar var

Söz konusu sözlemeli okullardaki sahtekarlklarla ilgili Federal Soruturma Bürosu (FBI) ve ilgili dier eyalet birimlerinin zaman zaman incelemeler yaptklarn ifade eden Konkur, FBIn genel yaklam nedir bilemem ama FBIn içerisinde bu ile çok ciddi ilgilenen insanlar olduunu biliyorum. dedi.

FETÖ bünyesinde kimsenin üstlerinden izin almadan bir ey yapmasnn ho karlanmadn, hatta bunlarn yaptrmnn olduunu kaydeden Konkur, Örgütün yaplanmas içinde öyle bir durum var: Özgürlük yok. Özgürlük olmad için u arabay alabilir miyim? diye sorman lazm. Evlenirken sorman lazm. Bir yere, ehir dna giderken sorman lazm. Bir ekilde kendi içindeki insanlarn hayatn kontrol altna alp otorite kurma çabalar var. ifadelerini kulland.

Geriye dönük sözleme hazrlamlar

Okulun sponsorluunda ABDde oturma izni (Green Card-Yeil Kart) alana kadar örgütün kendisinden yapt parasal kesintileri bir ekilde kabullenmek zorunda kaldn anlatan Konkur, Yeil Kartn aldktan sonra kendisine FETÖye daha fazla para ödemek istemedii için geriye dönük düük maal sözleme imzalatlmak istendiini belirtti.

Bu olayn ardndan 2015 ylnn mays aynda New York eyaleti Utica ehir mahkemesine bavurduunu söyleyen Konkur, sözlemeyle ilgili süreç balamnda okulun kendisiyle anlatn ve o davadan vazgeçtiini ifade etti.

Dava dütükten sonra FETÖye ait Utica Bilim Akademisi adl okuldan atldn belirten Konkur, 1 yl isiz kaldn, ardndan da FETÖ ile ilgisi olmayan özel bir okulda i bularak çalmaya baladn anlatt.

Amerikal arkadalar oke oldu

Ardndan mart aynda FETÖnün ilgili kurumlarna kar 6 ikayetten dava açtn ifade eden Konkur, öyle konutu:

Hakim 3 tanesini kabul etti. Bunlar benden haksz, tehdit yoluyla alnan paralarla alakal. Sorgulama olacak, bunun sonunda jüri huzurunda duruma olacak. Biz bu davay kazanacamza eminiz, elimizde u an mahkemeye sunduumuz iki tane ses dosyas var, baka ses dosyalar da var, ihtiyaca göre onlar da sunabiliriz. Hakim karar vermeden önce ses kayd olan iki toplantnn ilgili bölümlerini tercüme ettirdik. Bu tercümeleri mahkemeye sunduk. Bu tercümeleri okuyan Amerikal arkadalar da oke oldu. Bu insanlarn böyle eyleri konuabilmesi karsnda irenç ifadesini kullananlar oldu, bu bir tiyatro mu? diyenler oldu. nsanlar bunun gerçek olabileceine inanamad.

FETÖnün bir terör örgütüne nasl dönütüüne ilikin görüleri sorulan Konkur, u ifadeleri kulland:

Benim anladm u: Burada (ABDde) devletin kaynaklarn örgüte kanalize etme faaliyetlerini Türkiyede daha ciddi boyutlarda yapmlar. Devletin kaynaklarn kanalize ederek örgütü besliyorsun. Musluk kesildii zaman içerde kriz meydana geliyor. Kriz meydana gelince dengeleri bozuldu. çok mantksz, akla uymayan kararlar aldlar. Ama herkesin bir plan var, Allahn da. Demek ki onlarn o hatalar yapmalar gerekiyormu. O yaptklar hatalarla iin iç yüzü ortaya çkm oldu.

Gözlerini açp düünsünler

Sözlerinin sonunda hala FETÖ örgütüyle bir ekilde ilikili olan kiilere çarda bulunan Konkur, Tavsiyem, gözlerini açp düünsünler; neyin ne olduunu biraz da dardan bakarak anlasnlar. Propagandaya çok maruz kalyorlar. Bir sene içinde kendimi çok sorguladm. Döndüm baz vaazlar tekrar dinledim. Deiik bir gözle dinledim. Nasl böyle ekillendim, nasl bu noktaya gelebildim diye sorguladm. çok ilginç noktalar yakaladm. Nasl bir psikolojiye girdiimi anlamaya çaltm. nsanlar da bunu anlamaya çalsnlar. Kendilerini yalan söylemeye mecbur brakan bu cendereden bir ekilde dar çkmann yollarn arasnlar. dedi.

Ana Sayfaya Git