Filyasyon kilitlendi

TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, koronavirüsle mücadelede filyasyon ve test çalışmalarının neredeyse durma noktasına geldiği belirterek, vaka sayısının yaklaşan kış mevsimi öncesi hızlı bir şekilde artabileceği uyarısında bulundu.

Haberler 18.10.2021 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnna ilikin Diyarbakr ve dier bölge kentlerindeki son gelimeleri deerlendiren Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya, resmi rakamlara göre Türkiyede günde 200-300 kiinin yaamn yitirdiini hatrlatarak, pandeminin sürdüünü ama durumun da kanksandn dile getirdi.

PANDEMNN YIKICI ETKS

Bölge illerinde pandeminin daha katmerli bir biçimde yaandn ve bu durumun devam ettiini kaydeden Yerlikaya, Dördüncü pikle birlikte her gün onlarca yurttamz kaybettik. Pandemi yönetimiyle ilgili bölgeye ilikin var olan ayrmclk çok daha belirgin bir hale geldi ve pandeminin ykc etkisini biz daha fazla hissettik. Belki bunu çok fazla rakamlara dökemedik. Bu resmi rakamlara pek yansmad ama gerçekten pandemi bölgeyi ykt, geçti. imdi bölge illerinde ve Diyarbakrda hastanelerde çok yat yok, rakamlarda bir azalma var ama biz gerçekten büyük bir bedel ödedik ifadelerini kulland.

AILAMA ORANI DÜÜK

Bölge illerinde alama oranlarnn yüzde 55 civarnda seyrettiini aktaran Yerlikaya, Sadece 18 ya üstü için ifade ediliyor ki aslnda 12 ya üstüler de alanabiliyor. Burada da bir farkllk var. Alama oranlarnda çok büyük bir düüklük var. Yani toplumsal bakln salanmas gereken seviyenin çok altndayz. Ancak vaka saysnda da çok belirgin bir art yok. Bu neden böyle? Aslnda neredeyse her ailede, her evde, toplumun her kesiminden insanlarmz bu virüse yakaland, hastalk geçirdiler. Toplumsal baklk hastalanarak, bedel ödenerek salanm oldu. Biz bunun bedelini ödemi olduk. Bu böyle olmayabilirdi. Pandemi bu biçimde yönetilmeyebilirdi diye konutu.

Dr. Yerlikaya, bulunduklar uyarlarnn dikkate alnmas veya hükümetin farkl bir politika izlemesi durumunda pandeminin bu kadar ar bir ekilde yaanmayabileceinin de altn çizdi.

Kayym atamalarnn pandemiyle mücadeledeki olumsuz rolüne de deinen Yerlikaya, belediye olanaklarn sosyal desteklerde kullanlmas halinde bölge halknn büyük bedeller ödemek zorunda kalmayacan dile getirdi. Yerlikaya, halkn seçtii belediye bakanlarnn görevde olmas halinde sivil toplum örgütleri ve halkn daha etkin bir ekilde pandemiyle mücadeleye katlabileceini vurgulad.

FLYASYON DURMA NOKTASINDA

Yerlikaya, Pandemi halen devam ediyor. u anda filyasyon çalmalar tamamen durmu durumda. Diyarbakrda günlük 250-350 civar bir pozitiflik oran var, ama çok ciddi bir temasl takibi yaplamyor. Hastanelerdeki vakalar azalm olsa bile 4üncü pikte çok ciddi bir bedel ödedik. çok sayda yurttamz kaybettik. Genç nüfusta çok fazla kayp yaand. Alanma oran çok düük eklinde konutu.

Güçlü bir alama kampanyasnn gerekli olduunu ve sivil toplum örgütlerinin dahil olaca kampanyann anadilde yaplmas gerektiini defalarca dile getirdiklerini hatrlatan Yerlikaya, böyle bir kampanya yaplmad gibi a kartl kampanyalarna, mitinglerine izin verildiini anmsatarak, bu durumun iktidarn pandemiyle mücadelede ne kadar samimiyetsiz olduunu ortaya koyduunu dile getirdi.

HEKMLERN STFASI

Okullarda çok gerekli önlemlerin alnmadn, alamann yava ilerlediine deinen Yerlikaya, öyle konutu: Asln u an yaplmas gereken eyin iktidarn pandemi sürecinde baarsz olduunu kabul etmesi ve bizim taleplerimize kulak vermesi gerekir. Salk çalanlar da bu süreçte tükendi. Son 18 aylk süreçte 8 bin hekim kamudan istifa edip özel hastanelere geçmi. Ayda neredeyse 80 hekim Türkiyeden yurtdna göç ediyor. Son 5 aylk süreçte neredeyse 5 bin hekim yurtdna göçmü durumda. Ekonomik krizin salk çalanlarna çok ciddi bir yansmas var. Artk salk çalanlar bile geçinemiyor.

TESTLERDE DÜÜ

Türkiyede gerçek anlamda, bilimsel anlamda filyasyonun hiçbir zaman yaplmadn vurgulayan Yerlikaya, unlar aktard: Ama u anda da bu tamamen ortadan kaldrlm durumda. Neredeyse test de artk yaplmamaya baland. Bir takm tbbi ilemlere girecek yurttalara ya yurtdna gideceklere ya da çok ciddi semptomlar yani hastaln çok ciddi etkilerini yaayanlara testler yaplmaya baland. Ama gerçek anlamda zaten test yaplmyordu ama u anda da zaten durma noktasna geldik gibi.

Diyarbakrda yatan hasta saysnn 110a dütüünü paylaan Yerlikaya, yaklaan sonbahar ve k mevsimlerine dikkati çekerek, vaka saysnn hzl bir ekilde artabilecei uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git