"Fıtık iş kaybına neden olan ikinci hastalık"

Kovid- 19 pandemi sürecinde hareketsizlik, kilo alımı, sigara, stres ve evde artan iş yükü gibi faktörler başta bel boyun fıtığı olmak üzere omurgaya bağlı hastalıkların gelişme riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Cem Dinç, "Bel boyun ağrılarının, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra dünyada en yaygın iş ve güç kaybına neden olan ikinci hastalık" dedi.

Haberler 17.04.2021 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Cem Dinç, Bel boyun arlarnn, üst solunum yolu enfeksiyonlarndan sonra dünyada en yaygn i ve güç kaybna neden olan ikinci hastalk. Özellikle masa ba çalanlarda daha çok görülen bel boyun rahatszlklar, içinde bulunduumuz Kovid-19 pandemisinde farkl bir boyut kazand. Evde ergonomik olmayan koltuklarda masa ba çalmann younlat, hareketsiz ev yaantsnn artt ve egzersiz alanlarnn kstland bir yllk süreçte bel ve boyun sorunlar büyüdü diye konutu.

YANLI TERCHLER OMURGA RAHATSIZLIKLARINI ARTIRIYOR

Omurga rahatszlklarna yol açan pek çok hastalk olduunu belirten Prof. Dr. Cem Dinç sözlerine öyle devam etti: Genetik özelliklerimiz ya da doumsal hastalklarmz gibi deitirmesi mümkün olmayan unsurlar bir tarafa koyarsak; büyük bir hasta grubunun hayattaki yanl tercihlerinin omurga rahatszlklarnda etkili olduunu gözlemliyoruz. çevresel faktörler, hareketsizlik, yanl beslenme, obezite, sigara, yaam ekli, spor yapmak, i hayat gibi birçok faktör omurgann yapsn bozuyor. Bu durum bel ve boyun ft bata olmak üzere birçok omurga hastaln gelimesine zemin hazrlyor.

EVDE DE SPOR ART

Pandemi döneminde evde egzersizin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Dinç, Önemli olan omurgamzn postürüne uygun yaamaya ve çalmaya gayret etmek, egzersiz yaparak kas dokumuzu güçlendirerek omurgamza destek olmasn salamak. Spor alanlarn kstland bugünlerde evde hafif ve orta iddetli egzersiz yapmay alkanlk haline getirmemiz gerekiyor. Günde en az yarm saat yürümeli, sporu srt ve boyun bölgesini güçlendiren egzersiz hareketleriyle tamamlamalyz diye konutu.

HASTALARIN çOU ARISIZ FITIK TEHS ALIYOR

Ftn en önemli belirtisinin genellikle iddetli ar olduuna dair halk arasndaki yanl bir inana deinen Prof. Dr. Cem Dinç, Ftk arsz da büyüyebilir. Herhangi bir ar yaknmas olmayan, salkl 30 ila 50 ya arasndaki grupta rastgele çekeceimiz bel-boyun MRnda sklkla fta rastlamak mümkün. Burada önemli olan ftn büyüyerek, omurilik ya da bir sinir köküne bask yapp yapmamasdr. MRda gördüümüz radyolojik tannn klinik yansmas varsa bu sorun bel ve boyun hastaldr diye konutu.

ARI BACAK VE KOLA VURUYORSA DKKAT

Tedaviye ramen arnn geçmedii ya da kuvvet kaybna neden olan ftklarn çok büyük bir bölümünün cerrahi müdahale gerektirdiini açklayan Dinç, sözlerini öyle tamamlad:

Ameliyat gereken bel ftklarnn çok büyük ksm bacaa, boyun ftklar ise kola yaylan arlara neden olur. Boyun arlarnn srta, kürek kemiklerinin arasna doru yaylmas bu hastalar için kaçnlmazdr. Cerrahide amaç, yaam konforunu düüren bacaa ve kola yaylan arlar ortadan kaldrmaktr.

Ana Sayfaya Git