Gaz fişeğine tazminat!

Anayasa Mahkemesi, 2006 yılında Diyarbakır’da polisin attığı gaz fişeği ile yaralanan Abdullah Yaşa’nın yaptığı tazminat talebi başvurusunun AİHM kararına rağmen reddedilmesinin “etkili başvuru hakkı”nın ihlali olduğuna hükmetti.

Haberler 25.12.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, 28 Mart 2006 ylnda kimyasal silahla öldürüldükleri öne sürülen 14 PKKlinin Diyarbakrdaki cenaze törenlerine yönelik polis müdahalesiyle balayp, 6s çocuk 14 kiinin yaamn yitirdii olaylar srasnda gaz fiei ile yaralanan Abdullah Yaa davasnda ihlal karar verdi.

Yaann avukat araclyla yaralanmasna neden olan güvenlik güçleri hakknda yapt suç duyurusuna olaylarda yer ald öne sürülerek, takipsizlik karar verilmiti. Yaa, hakknda örgüt propagandas yapmak ve polise mukavemet suçlamalaryla açlan davadan ise beraat etti.

AHME BAVURDU

Dava dosyann tand Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM), Türkiyeyi ikence ve kötü muameleden tazminata mahkum ederek, ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlmasn istedi.

BAKANLIK TAZMNAT ÖDEMEY REDDETT

Yaa, AHMin bu karar üzerine urad zararlarn tazmini için çileri Bakanlna bavurdu. Ancak talebi reddeden Bakanlk, dare Mahkemesinde dava açt. Mahkeme, bavurucunun kiisel kusuru ile yasa d olaylara katlarak yaraland böylece zarar ile idarenin eylemi arasndaki illiyet bann kesildii gerekçesiyle davann reddine karar verdi. Temyiz bavurusunu inceleyen Dantay da yerel mahkemenin kararn onad.

AYM HLAL KARARI VERD

Yaa, bunun üzerine 2015te Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu. Dosyay inceleyen AYM, AHM kararna atf yaparak oluan zararlarn tazmini talebinin reddedilmesi nedeniyle Yaann etkili bavuru hakknn ihlal edildiine karar verdi.

Ana Sayfaya Git