Gazetelere mücbir sebep

BİK Genel Müdürü Duran: "Gazetecilik faaliyetleri için sokağa çıkma kısıtlaması mücbir sebep sayılacak"

Haberler 02.12.2020 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basn lan Kurumu (BK) Genel Müdürü Rdvan Duran, gazete çkaranlar, datanlar ve haber üretenler için sokaa çkma kstlamasnn mücbir sebep saylacan bildirdi.

Rdvan Duran, yapt yazl açklamada, çileri Bakanlnn yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamnda ald yeni tedbirlere göre hafta sonu uygulanacak sokaa çkma kstlamasndan gazetelerin çalanlarnn da etkilendiini belirtti.

Duran, açklamasnda, Gazete çkaranlar, datanlar ve haber üretenler için sokaa çkma kstlamas mücbir sebep saylacak. ifadelerini kulland.

Gazetelerin resmi ilan yaymlama haklarn sürdürebilmeleri için yerine getirmek zorunda olduklar artlarn Resmi lan ve Reklamlar ile Bunlar Yaynlayacak Süreli Yaynlar Yönetmeliinde belirlendiine deinen Duran, açklamasnda u görülere yer verdi:

Sokaa çkma kstlamas kararyla cumartesi ve pazar günleri gazeteler, mevzuat gerei yükümlü olduklar bask ve sat zorunluluklarn yerine getirme imkanlar bulamayacaklar. Bu nedenle, ilgili günler mücbir sebep saylacak ve yaynlanmamas halinde gazeteler, yönetmeliin 27. maddesinin birinci b, ç ve d bentlerinden muaf tutulacak.

Duran, Kovid-19 salgn sebebiyle gazete ve dergilerin mevzuat gerei yerine getirmek zorunda olduklar sürekli yaynlanma, asgari fiili sat, gazete teslim yükümlülüü, asgari kadrodaki gazetecilerin nitelikleri gibi artlar gözetmeden resmi ilan ve reklam yaynlama haklarnn devamna karar verildiini, asgari fiili sat ve kadroda yer alan gazetecilerin ksa çalma ödeneinden yararlandrlmasna ilikin imkanlarn da 31 Aralk 2020 tarihine kadar uzatldn bildirdi.

Basn lan Kurumunun pandemi baladndan beri basnn yannda olduunu vurgulayan Duran, Bu desteklerimizi, pandemi artlarna uygun olarak devam ettireceiz. açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git