Gelir kaybı ve kira desteği birlikte!

Salgından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek gelir kaybı ile kira desteğinden şartların sağlanması durumunda aynı anda yararlanılabilecek.

Haberler 01.01.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanlnn destek paketine yönelik hazrlad bilgilere göre, birden fazla iletmesi olanlara vergi sicil kaytlarndaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 kez destek yaplacak. Kira ödemesi yaplan birden fazla i yeri bulunmas halinde sadece 1 i yeri için kira destei salanacak. Vergi mükellefiyetinin sonlandrlmas durumunda destek ödemesi yaplmayacak.

Ticaret Bakanlnn destek paketine yönelik hazrlad bilgilere göre, söz konusu desteklere ticari kazanc basit usulde vergilenenler, esas faaliyeti açklanan ekonomik faaliyetlerden olan gerçek kii vergi mükellefleri ile gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkarlar siciline kaytl esnaf ve sanatkarlar bavurabilecek.

Vergi kaytlarnda yer alan esas faaliyet konusu itibaryla söz konusu artlardan herhangi birini tayan ve 14 Aralk 2020den önce (bu tarih dahil) vergi mükellefiyetini tesis ettirenler destee bavuru yapabilecek.

GELR KAYBI VE KRA DESTE TUTARLARI

Gelir kayb destei aylk 1000 lira olarak belirlenirken, 3 aylk süreçte toplamda 3 bin lira hibe destei alnabilecek.

Gelir kayb desteine ek olarak esas faaliyetin yürütüldüü i yerinin kira olmas halinde, büyükehir belediyelerinin bulunduu yerlerde aylk 750 lira olmak üzere üç aylk toplamda 2 bin 250 lira, dier yerlerde aylk 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira destei yaplacak.

yeri kira bedelinin kira destei tutarnn altnda olmas durumunda ise i yeri kira tutar kadar kira destei verilecek.

artlarn salanmas durumunda gelir kayb ile kira desteinden ayn anda yararlanlabilecek.

Destek kapsamna giren birden fazla iletmesi olanlara vergi sicil kaytlarndaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 kez destek yaplacak. Kira ödemesi yaplan birden fazla i yeri bulunmas halinde sadece 1 i yeri için kira destei salanacak.

DESTEKLERE BAVURU

Destek bavurular elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr adresindeki Ticaret Bakanl hizmetleri altnda yer alan, Gelir Kayb Destei Bavurusu ve Kira Destei Bavurusu balantlarndan yaplacak.

Destek bavurular 8 Ocak Cuma gününe kadar devam edecek.

T.C. Kimlik Numarasnn son hanesi 0 olan vatandalar 30 Aralk 2020 çaramba, 2 olan vatandalar 31 Aralk 2020 Perembe, 4 olan vatandalar 1 Ocak 2021 Cuma, 6 olan vatandalar 2 Ocak 2021 Cumartesi, 8 olan vatandalar 3 Ocak 2021 Pazar günü bavurabilecek. 4-8 Ocak arasnda da tüm vatandalar bavuruda bulunabilecek.

Bavurularn durumu ve sonuçlar hakknda bilgi ise www.turkiye.gov.tr adresinden alnabilecek.

DESTEK TUTARI BANKA HESABINA YATIRILACAK

Destek bavurusunun olumlu sonuçlanmas durumunda bavuru esnasnda belirtilen banka hesabna destek tutar yatrlacak.

Ödemeler ocak, ubat ve mart aylarnda olmak üzere üç eit tutarda ödenecek. Desteklerin ödenecei tarihlere ilikin duyurulara www.ticaret.gov.tr adresinden ulaabilecek.

BAVURUNUN RET GEREKçESNE TRAZ SÜREC

Bavurunun olumsuz sonuçlanmas durumunda ret gerekçesi www.turkiye.gov.tr adresinden örenilebilecek. Ret gerekçesine ilikin itirazlar, ret tarihinden itibaren on gün içerisinde ayn internet adresinden yapabilecek.

tiraz bavurusu itiraz süresi bittikten sonra be i günü içerisinde sonuçlandrlacak. tiraz sonucu da www.turkiye.gov.tr adresinden örenilebilecek.

DESTEK ÖDEMELER VERG MÜKELLEFYET SONLANDIRILIRSA KESLECEK

Vergi mükellefiyetinin sonlandrlmas durumunda destek ödemesi yaplmayacak.

Mesleki faaliyet bakanlkça belirlenen listede olduundan dolay destek alnyorsa, destekten faydalanlan dönemlerde ilgili mesleki faaliyetin sonlandrlmas veya bavuru artlarnn tanmadnn tespiti durumunda da destek ödemesi kesilecek.

Ana Sayfaya Git