"Genç yaştaki hastalarımı kaybettim"

Batman Bölge Devlet Hastanesinde yoğun bakım uzmanı Dr. Mustafa Ay ile kentte özel bir hastanede görevi başında yakalandığı Kovid-19'u yenen Dr. Ahmet Nas, virüse karşı verilen zorlu mücadeleyi anlattı

Haberler 08.10.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Bölge Devlet Hastanesinde youn bakm uzman Dr. Mustafa Ay ile kentte özel bir hastanede görevi banda yakaland yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) yenen Dr. Ahmet Nas, Kovid-19 ile mücadelede yaadklarn anlatt.

Türkiyede kararllkla yürütülen Kovid-19 ile mücadelede görev alan salk çalanlarndan Dr. Ay, hastaln her kiide ayn seyretmediini söyledi.

Balarda 65 ya üstüne çok younlatk ama özellikle temmuzdan sonra ilimiz ve çevre illerimizde vakalarn artmasyla 40l ve 50li yalarda da çok hastamz oldu. Genç yal fark etmiyor. diyen Ay, kimi zaman ileri yatakiler virüsü atlatrken, genç hastalar kaybettiklerini belirtti.

Ay, 20li yalarda dahi hastalarn youn bakmda tedavi gördüüne dikkati çekerek, zorlu bir süreç yaadklarn bildirdi.

Özellikle Ramazan Bayramndan sonra youn tempoda çaltklarn dile getiren Ay, hastaln salk çalanlar, hasta ve hasta yaknlar açsndan travmatik boyutlar olduunu ifade etti.

BU TEN çOK ETKLENDK

Ay, hastal birebir yaamann etkilerinin çok farkl olduuna deinerek, Hastalarmzn çou uyank, bizimle konuuyor ama nefes alamamaktan yaknyorlar. Hastalarmza bir süre sonra nefesleri maalesef yetmiyor. Bunu yaamak büyük bir travma. Genç yataki hastalarm kaybettim. Bir gün önce konuan hastamzn 2-3 gün içerisinde vefat etmesi bizi derinden etkiliyor. dedi.

Yaknlarnn hastalar göremediini, onlarn yaad skntnn daha farkl bir travma olduunu anlatan Ay, öyle konutu:

Kimisinin annesi kimisinin babas bazlarnn ise kardei... Sadece bizim açacamz bir telefonla, telefondaki bir sesle irtibat kurmaya çalyorlar. Bedenen aldmz yükü bir yana brakyorum, psikolojik olarak uyank hastalarmzn gözümüzün önünde daha da arlap neticenin kötü sonuçlanmasn izlemek kaldrlabilir bir yük deil. Mesleimiz itibaryla bu iin çok uzanda deiliz ama bu kadar sk olduu zaman hele hele profil genç olduu zaman travmas ar oluyor. Bu iten çok etkilendik.

Ay, tüm fiziki ve psikolojik etkiye ramen hastalarn salna kavumas, ifa bulmas için ellerinden gelen çabay gösterdiklerini belirtti.

Youn bakmda tedavi gören hastalarn çok zorlu ve skntl bir süreç geçirdiine iaret eden Ay, bu sorunlarn yaanmamas için tedbirlere uyulmas çarsnda bulundu.

Ay, Mümkün mertebe maske ve mesafeye dikkat edelim. Kendimizi, ailemizi ve çevremizi koruyalm. diye konutu.

AKILDA KALANLAR DAHA çOK ACI OLAYLAR

Batmanda özel bir hastanede dahiliye uzman Dr. Ahmet Nas da görevini sürdürürken Kovid-19a yakalandn, zorlu geçen sürecin ardndan hastal yenerek salna kavutuunu anlatt.

Salgnn ülkede görüldüü günden bu yana çok zorlu ve yorucu bir süreç geçirdiklerini ifade eden Nas, yüzlerce hastaya müdahale ettiklerini belirtti.

Bu süreçte özellikle salk çalanlarnda çok ciddi vakalar olduuna ve kayplarn da yaandna iaret eden Nas, Sadece salk çalanlar deil, sevdiklerimiz, komularmz, akrabalarmzdan maalesef hayatn kaybedenler oldu. Bu süreçte bu tür aclarla da kar karya kaldk. dedi.

Nas, youn bakmda tedavi gören hastalarda ciddi bir ölüm korkusu olutuunu, bunun belirsizlikten kaynaklandn dile getirerek, Ben de Kovid-19 geçirdim. Salk çalanlar da dahil hemen herkeste ölüm korkusu oluuyor. diye konutu.

Her iyileen hastayla büyük mutluluk yaadklarn belirten Nas, unlar kaydetti:

Kayplarmz aklda kalyor. Yakn zamanda bir doktor arkadamzn babasn kaybettik. Arkadamzn babas yaklak 20 gün hastanemizde tedavi gördü. Hastalkla mücadelede uzun bir süre yanmzdayd. Tam iyileiyor derken ortaya çkan bir komplikasyon neticesinde hayatn kaybetti. Bu da beklenmedik bir ölümdü. Bundan dolay bizi çok üzen bir ölüm oldu. Bu hastalkla ilgili unutamadklarmz genellikle aclar üzerine. yileen hastalar yüzümüzü güldürse de aklda kalanlar daha çok ac olaylar.

Ana Sayfaya Git