Gençler bulaşçı!

Kovid-19'u yenen Mardin Devlet Hastanesinde görevli Dr. Refika Yorulmaz Çakmak ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Çelik, hastanelerde virüse karşı verilen zorlu mücadeleyi anlattı

Haberler 18.11.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. çakmak Gençlerde yal akrabalarna bulatrmann pimanln görüyoruz. Youn bakm kapsnn önüne geldikleri zaman çok büyük vicdan azab çekmekteler. Bir kere geçirdim, bir daha geçirmem anlay çok yanl. Kovid-19u ikinci kez geçiren hastalarmz yatrmaktayz

Prof. Dr. çelik Youn bakmda insanlar nefes açl çekiyor. çaresizliin ne kadar zor olduunu hastalarn gözünden okuyorduk. Hastal yaadktan sonra o çaresizliin ne kadar zor olduunu anladm

Yakalandklar yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) yenen Mardin Devlet Hastanesinde görevli Dr. Refika Yorulmaz çakmak ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesi youn bakm ünitesinde uzman Prof. Dr. Feyzi çelik, virüse kar verilen zorlu mücadeleyi anlatt.

Kovid-19 youn bakm servisinde görev yapan çakmak, mart ayndan bu yana youn bir süreç yaadklarn belirterek, görevini sürdürürken Kovid-19a yakalandn söyledi.

Bata akcierlerime inecei korkusu olutu. Ölüm korkusu psikolojik olarak beni etkilemekteydi. çevremde hastal daha ar geçiren kiiler olmutu. Kas arlar beni psikolojik olarak kötü etkilemiti. diyen çakmak, virüsü yendii için ükrettiini dile getirdi.

çakmak, tekrar göreve baladnda ald önlemleri artrdn çünkü ikinci kez bulama riski bulunduunu aktard.

KNC KEZ GEçREN HASTALARIMIZI YATIRMAKTAYIZ

Hastal bir kez geçirenlerin de çok dikkatli olmas gerektiine iaret eden çakmak, Bir kere geçirdim, bir daha geçirmem anlay çok yanl. Kovid-19u ikinci kez geçiren hastalarmz yatrmaktayz. Maske, sosyal mesafe ve el dezenfeksiyonu çok önemli. Bunlara çok dikkat edilmeli. dedi.

Baz vatandalarn hala kalabalk alanlarda maske takmadan, sosyal mesafeye uymadan sanki bu hastala hiç yakalanmayacakm gibi davranmasnn çok yanl olduuna dikkati çeken çakmak, bunlar gördüklerinde çok üzüldüklerini dile getirdi.

çakmak, öyle devam etti:

Genç biri virüse yakalandnda ailesine bulatrmayaca anlamna gelmiyor. Belki kendisi ar geçirmeyecek ama bir gün annesi veya babas youn bakma geldii zaman çok zor durumda kalabiliyor. kinci kez geçiren yaklak 5-6 hastamz oldu. Bir kere hastal geçirdikten sonra önlemleri azalttklarn, bir daha geçirmeyecekler düüncesiyle maskesiz gezdiklerini, temas ettikleri kiilerin olduunu belirtiyorlar. Toplu yemeklere katldklarn, biraz dikkatsiz davrandklar için tekrar kaptklarn iletiyorlar. Hatta bir hastamz taziyeye gitmi, maskesiz olanlardan kapm. Bir kiinin bile maskesiz olmas risk. ki tarafn da maskeli olmas gerekir. Bunun yannda sosyal mesafe de art. Maske olsa bile sosyal mesafeye uymak lazm.

- GENç ARKADALARIMIZDA PMANLII MUHAKKAK GÖRÜYORUZ

Youn bakmda durumu çok ciddi olan hastalar takip ettiklerini, genellikle ileri ya grubu vakalar olduunu anlatan çakmak, unlar kaydetti:

nsanlarn genç, yal demeden muhakkak sosyal mesafe, maske ve hijyene uymas gerekiyor. Genç bile olsa evde bulatrd annesi, babas, ninesi, dedesi ya da herhangi bir akrabas daha ar seyretmekte. Gençlerde yal akrabalarna bulatrmann pimanln görüyoruz. Youn bakm kapsnn önüne geldikleri zaman çok büyük vicdan azab çekmekteler. Kendisi genç olduu için hafif atlatabilir ama yaknlarndan birinin kaybn yaad zaman o genç arkadalarmzda pimanl muhakkak görüyoruz.

çakmak, youn bakmdan çkarp servise aldklar hastalar gördükçe büyük mutluluk yaadklarn vurgulayarak, bu zorlu süreçte kendilerini yalnz brakmayan Salk Bakanl, Mardin Valilii ve l Salk Müdürlüü yetkililerine teekkür etti.

SOUKKANLI OLMAM GEREKYORDU

Pandemi hastanesi olarak hizmet veren DÜ Kalp Hastanesi youn bakm ünitesinde görevli Prof. Dr. Feyzi çelik, yaklak 3 ay önce Kovid-19a yakalandn, evde einden ve çocuklarndan izole ekilde karantina sürecini geçirdiini söyledi.

çelik, test sonucunu ailesiyle paylatnda einin ve çocuklarnn aladn anlatarak, Salam durmaya çalyordum. 8 yandaki olum, Baba insanlar ölüyor, sen nasl neeli olabiliyorsun? diye sordu. Bu meslei seçtiimde hazrlkl olmam gerektiini biliyordum. Hem bir hekim hem hastaydm ayn zamanda bir babaydm. Soukkanl olmam, güçlü durmam gerekiyordu. ifadelerini kulland.

Evde olduu süreçte bir odada kaldn belirten çelik, sosyal mesafeyi koruduunu, hastal atlatana kadar da einin ve çocuklarnn bulunduu odalara gitmediini aktard.

çelik, einin yemeini odann kapsna braktn dile getirerek, Olum dayanamayp odama gelmek istiyordu ancak izin vermiyordum. Odamdan balkona bir kap vard. O balkonun penceresi çocuumun odasna bakyordu. Camn iki tarafndan görüüp, birbirimizi teselli ediyorduk. eklinde konutu.

zolasyon sürecinde saln, insanlarla iletiimin, ie gitmenin, hastalarn elini tutmann, hastalara yardmc olmann ne kadar kymetli olduunun bir kez daha anlaldn ifade eden çelik, hastal atlattktan sonra yeniden görevine döndüünü bildirdi.

Sonuçta bir sava var. Biz de savan ön cephesinde savaan askerleriz. Savatan kaçamazdk. Bunu göstermemiz gerekiyordu. Vatandaa sahip çkmamz, tedavilerini aksatmamamz gerekiyordu. ifadelerini kullanan çelik, Youn bakmda insanlar nefes açl çekiyor. Hastalar bizi yalnz brakmayn diyen bir ümitle gözümüze bakyordu. çaresizliin ne kadar zor olduunu hastalarn gözünden okuyorduk. Hastal yaadktan sonra o çaresizliin ne kadar zor olduunu anladm. dedi.

AYAKKABISIZ DIARIYA çIKAMIYORSAK MASKESZ DE DOLAMAMAMIZ GEREKYOR

Bu süreçte Kovid-19 youn bakm ünitelerinden sorumlu mesai arkadan kaybettiine dikkati çeken çelik, öyle konutu:

41 yanda gencecik, korona savaçs arkadamzd. Hem bir baba hem doktordu. yi bir hekimdi. Koronavirüse yenik dütü. Doktor arkadalar olarak elimizden gelen çabay göstermemize ramen arkadamz kaybettik. Bizim için büyük bir tramvayd. Geride brakt çocuklar, tedavi ettii hastalar, arkadalar olarak acmz kelimelerle anlatamayz.

Bu hastala yakalanmamak için tedbirli davranlmas gerekiyor. Allahn izniyle millet ve ülke olarak bunun üstesinden geleceiz. Vatandalar kapal ortamlarda olabildiince az bulunsun, maskeyi hiç çkarmasnlar. Nasl ki ayakkabsz darya çkamyorsak maskesiz de dolamamamz gerekiyor. El hijyenine dikkat etmemiz gerekiyor. Kurallara uyarsak böyle sonuçlarla karlamam olacaz.

Ana Sayfaya Git