Gençlere faizsiz evlenme kredisi!

Gençlerin evlenmeleri için faizsiz borç veren vakıf kuruldu

Haberler 30.11.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karz- Hasen Vakf Mütevelli Heyeti Bakan Mehmet Koca, Karz- Hasen Vakf, evlilik çana gelmi, belli bir seviyede geliri olan ancak yeterince birikimi olmayan gençlere evlilik için faizsiz borç vermek üzere kuruldu. dedi.

Koca, Karz- Hasenin güzel borç anlamna geldiini ifade ederek, slam dininde karlksz vermeye ilikin çok salam telkinler bulduunu ve zekat vermenin de slamn artlarndan biri olduunu söyledi.

Karz- Hasenin, bugün itibaryla bir miktar unutulmaya terk edilmi bir uygulama olduunu belirten Koca, Zekat, infak ve sadaka gibi temel kavramlar belli bir seviyede canll korurken, Karz- Hasen nedense rafa kaldrlm zaman içinde. ifadesini kulland.

Koca, faizsiz borç vermenin oldukça geni bir uygulama alan bulunduunu, gençlerin evlendirilmesi konusunu elzem gördükleri için bu alana younlatklarn aktard.

Karz- Hasen Vakfnn, evlilik çana gelmi, belli bir seviyede geliri olan ancak yeterince birikimi olmayan gençlere evlilik için faizsiz borç vermek amacyla kurulduunu belirten Koca, unlar kaydetti:

Türkiyede evlilik ya gittikçe artyor. Artk gençlerimiz daha geç evleniyorlar. Dahas evlilik ya artarken, boanmalarn hz da ciddi bir art gösteriyor. Öyle ki daha evliliin birinci yln tamamlamadan binlerce genç einden ayrlyor. Bunun ekonomik, sosyal, kültürel sebepleri var. Biz esasnda iki noktada gençlere yardmc olmaya çalyoruz. Birincisi, bir ii, hayatn devam ettirecek bir geliri varsa onlara gelin size borç verelim, bir an önce yuvanz kurun... kinci olarak da, yuvanz kurduktan sonra da imkanlarnz dahilinde sizi geçim skntsna sokmayacak, bankalarn, maazalarn avukatlaryla muhatap olmak zorunda kalmayacanz bir finansal model ile bizden aldnz borcu geri ödeyin diyoruz.

- Kiiye özel bir geri ödeme takvimi çkaryoruz

Mehmet Koca, Vakf kurmadan ön Genç Yuva Kooperatifiyle gençlere evlenmeleri karlnda faizsiz borç hizmeti verdiklerini, kooperatif bünyesinde bir borç verme komisyonu bulunduunu ve bu komisyonun düzenli olarak toplanp bavurular deerlendirdiini anlatt.

Vakftan borç talep eden gençlerin, müracaatlarn elektronik ortamda yapabileceklerini bildiren Koca, www.gencyuva.org adresine yaplan ve uygun bulunan adaylar ile bir geri ödeme plan üzerinde mutabakat salyoruz. Kiiye özel bir geri ödeme takvimi çkaryoruz. O takvim dahilinde aday, ödemelerini yapyor. çok önemli bir husus var bu noktada. Hiçbir art altnda adaylardan bir ücret almyoruz. Bu yüzde 100 bir hayr ii... Vade fark yok, üyelik ücreti yok, faiz yok. Türk liras olarak kaç lira borç vermisek yine ayn miktar Türk liras olarak geri alyoruz. Daha somut ifade edersek, 50 bin lira borç alan bir gencimiz, yine bize 50 bin lira olarak vadeli bir ekilde ödüyor. diye konutu.

Koca, u ana kadar 20 gence evlilik için borç verdiklerini ve tahsilat yapmaya baladklarn belirterek, Öyle umut ediyorum ki önümüzdeki yl içinde bu say yüzleri, hatta binleri bulabilir. Borç verirken dikkat ettiimiz baz hususlar var. Nihayetinde biz bir vakfz. Bir vakf hassasiyetiyle yaklayoruz meseleye ve gençlerin de bunu anlayla karladna ahit oluyoruz. Bizden talep edilen borç miktarlarn ve isteme gerekçelerini deerlendiriyoruz. Bu noktada bir gencimiz yüksek miktarda bir talepte bulunduunda ya da temel ihtiyaç olmadn düündüümüz gider kalemi varsa listesinde, karlkl konuarak miktar daha makul bir seviyeye çekiyoruz. Gençlerimizin kendi gerçeklikleriyle uyumlu bir hayat kurmalar noktasnda da kendilerine tavsiyelerde bulunuyoruz. ifadelerini kulland.

- Hayrseverlere kapmz sonuna kadar açk

Karz- Hasen Vakf Bakan Koca, alnan borçlarn ödenememesi durumunda izlenecek sürece ilikin unlar kaydetti:

Hayatn ak içinde her zaman yol kazalar olur. Öyle temenni ederiz ki hiçbir gencimiz skntya dümesin. Alnan borcun ödenmemesi durumunda komisyon, konuyu deerlendirecek, burada meselenin gerçek mahiyetini anlamaya çalacak. Gerçekten bir zorluk, bir sknt m var? Yoksa bir art niyet söz konusu mu? Eer bir art niyet kanaati oluursa o zaman parann tahsili için gerekli hukuki süreçler balatlacak. Komisyon bir art niyet olmad kanaati edinir, kiinin gerçekten bir sebepten dolay maddi olarak borcunu ödeyemeyecei durumlarda ise borç ötelenecek. Daha ileri aamalarda konu takip edilecek. En nihayetinde kiinin bu borcu ödeyemeyecei kanaati hasl olursa o zaman Karz- Hasen Vakf, devreye girerek o gencin borcunu üstlenecek. Burada kiinin gerçek durumuna bakyor olacaz.

mkanlar dahilinde önemli gördükleri bir ihtiyac karlamak üzere gayret ettiklerini aktaran Koca, 2 aylk zaman içinde gördük ki ihtiyaç çok büyük. Lakin kaynaklar snrl. Elbette hayrseverlerin bize yapacaklar balar ile daha fazla gencimizin evlenmesine vesile olmay, onlarn yuva kurmalarna katk sunmay temenni ediyoruz. Faaliyetlerimize katk sunmak isteyen hayrseverlere kapmz sonuna kadar açk. dedi.

Ana Sayfaya Git