'Gerçekten de farklı bir duygu'

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Şuan ki kapasitemiz Kızılay olarak günde 750 bağışçımızdan immün plazma alabilecek durumda. Ülke genelindeki eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerimizle beraber baktığımızda Türkiye'de yeteri kadar plazma alabilme kapasitesi var. Bu kapasiteyi biz istediğimiz anda artırabiliriz" dedi.

Haberler 08.04.2020 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüsü yenen ve gönüllü baç olan Dr. Kürat Demir, Türk Kzlay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezinde immün plazma ba yapt. Türk Kzlay Genel Bakan Kerem Knk, ümmün plazma ilemi srasnda açklamada bulundu. Knk, kan verebilecek özelliklerdeki salkl baçlarn kanlarn alacaklarn bildirerek yiletikten sonra üzerinden 14 gün geçmi olmas gerekiyor. Bir de özellikle gebe kalm kadnlarda bebekle anne arasnda kan uyumazl olabileceinden ve hastalarda bu olumsuz etki oluturabileceinden onlar dnda bütün iyilemi ve ifa bulmu kahramanlarmz bekliyoruz dedi.

GÜNDE 750 BAIçIDAN MMÜN PLAZMA ALABLECEK DURUMDAYIZ

Knk, stanbul, Gaziantep, Trabzon, zmir, Ankara, Adana, Samsun, Bursa, Antalya ve Denizli olmak üzere 10 il ve 13 noktada bu ilemleri balattklarn ifade ederek, Buralar en çok vakalarn görüldüü ve bu anlamda iyileme oranlarnn da en fazla görüldüü illerimiz. Bu illerimizde 4 tane mobil TIRmz, hastalarmzn ayana gidecekler. uan iyilemi hasta saymz az. Ama önümüzdeki haftadan itibaren bu geometrik olarak artacak. Dolaysyla uyguladmz testin miktar arttkça semptom göstermeden iyilemi vakalarn da tespiti yaplabilmi olacak. Dolasyla hem hastaneden tedavi görüp çkm hem farkna varmadan iyilemi olan hastalarmzla ilgili büyük bir havuzumuz önümüzdeki haftalarda elimize ulaacak. uanki kapasitemiz Kzlay olarak günde 750 baçmzdan immün plazma alabilecek durumda. Ülke genelindeki eitim ve aratrma hastaneleri ve üniversite hastanelerimizle beraber baktmzda Türkiyede yeteri kadar plazma alabilme kapasitesi var. Bu kapasiteyi biz istediimiz anda artrabiliriz. Dolaysyla kan vermek isteyen baçmz bizimle temasa geçtikten sonra artlara uygunsa verebilir. 1 hasta 6 insana ifa olacak, 6 insan ölümün kysndan hayat tarafna çekebilecek diye konutu.

ELMZDEK BÜTÜN SLAHLARI CEPHEYE SÜRMEK DURUMUNDAYIZ

mmün plazma tedavisinin tamamlayc bir tedavi olduunu belirten Knk, Bu yöntem 1890 yllarndan beri antibiyotik ça öncesinde tpçlarn uygulad, bu virüsten önce de Sarsda, H1N1de, Ebolada kullanlm olan bir metot. Fakat bugün Covid-19un resmen kürünü salayabilecek bir ilaç ve a bulunmad için elimizdeki bütün silahlar cepheye sürmek durumundayz. Bu plazma tedavisi özellikle ar vakalarn iyilemesini hzlandryor, bu bilimsel olarak kantl. Hastalk ve ölümle ilgili riskleri düürüyor, bu da kantl. Ve tamamlayc bir tedavi olarak veriliyor. Özellikle youn bakmlarda hastann solunum cihazna kal süresini azaltt da kantl. Bu bize birçok fayda salayacak. Youn bakmlarda kal süresi azalnca kapasitemiz artm olacak ve daha fazla youn bakm ve cihaz kullanacak hastaya erimi olacaz dedi.

BUNU BR VATANDALIK GÖREV OLARAK GÖRÜYORUM

Covid-19 hastaln yenen Operatör Dr. Kürat Reat Demir ise 3 hafta önce ilk semptomlarn baladn ifade ederek, Bir grip gibi krgnlk, halsizlik, üüme tarznda ikayetlerim oldu. Bir sonraki gün ateim balad. Onun devamnda çok hzl bir ekilde ate yükseldi ve bir sonraki gün de öksürük eklendi. Her ey hzl geliti. Bundan ötürü bir örnek vermem gerektiini düündüm ve bunun üzerine bir akcier tomografisi çekildi. Orada koronavirüsle uyumlu bulgular vard. Öyle olunca örnek alnd ve geçici bir karantina odasna alndm. Bir hekim olarak o sürede vaka saysn biliyordum. Henüz Türkiyede 200 vaka varken bama gelmi olmas bir tedirginlik oluturdu. Sonuç olarak kan örnei verdim ve pozitif geldi. Gençlerde yallara oranla bir miktar daha rahat atlatldn bildiim için biraz daha rahattm fakat tedirginlik yoktu diyemem. Süreci direkt yaadm ve bu insanlardaki tedirginlii direkt anlamam salad. Sahada çalmann yan sra bir de bu ekilde tedaviye vesile olmak gerçekten de farkl bir duygu. Bunu da ayrca bir vatandalk görevi olarak görüyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git