Gıdada sahtecilik yöntemleri şaşırtıyor

Sahte gıda üretenlere uygulanan cezalarla ilgili yaptırımların ağırlaştırması için yeni yasal düzenlemeler hazırlanırken, merdiven altı işletmelerin maliyeti düşürmek için başvurduğu hileler akıllara durgunluk getirdi. Bal üretiminde şekerli su kullanımının yanı sıra yoğurda jelatin karıştırarak uygun kıvama getirilmesi, şaşkınlık yarattı.

Haberler 05.06.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMMnin koronavirüs nedeniyle ara verdii çalmalara yeniden dönmesiyle birlikte, yeni yasa çalmalarnn içerikleri de belli olmaya balad. Bu kapsamda hayata geçirilecek yeni yasal düzenlemeyle birlikte sahte gda üretenlere verilen cezalar da arlatrlacak. Hapis cezasndan, markann yasaklanmasna kadar bir dizi yeni kural getirilecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Üyesi Uur Toprak, özellikle koronavirüs salgnyla mücadele sürecinde gda hizmeti ile ilgilenenlere teekkürlerini ileterek, bu kiilerin en az salk emekçileri kadar youn çaltklarn söyledi. Kapanan i yerleri nedeniyle baz sektörlerin sekteye urasa da gda sanayiinin büyük çounluunun çalarak youn emek harcadn anlatan Toprak, bu süreçte gda üretiminde artan taklit ve tai sorununa dikkat çekti. Sorunun Türkiyede uzun yllardr kanayan bir yara olduunu söyleyen Toprak, Gda Mühendisleri Odas ubeleri olarak bu konuda daha önce açklamalarda bulunmutuk. Sözlerimiz karlk bulmaya balad ve yasal düzenlemeler hazrlanyor dedi.

Gda harcamalarnn hane halknn en büyük harcamalar arasnda yer aldn anlatan Uur Toprak Merdiven alt iletmeler halk saln tehlikeye sokabilecek ekilde üretim yapyor. Vatandalar ürün satn almak istediinde fiyata göre deerlendirme yapyorlar. Bakanlk belli aralklarla tai ürünleri açklyor. Ürünün raf ömrü bitmeden ifasnn yaplmas ve toplatlmas gerekir diye konutu.

SAHTE GIDALARI SIRALADI

Taklit ve taiin birçok gda ürününde yaplabildiini kaydeden gda mühendisi Uur Toprak, bu ürünlerle ilgili öyle konutu:

Balda yaplan sahtecilikte birçok bir yöntem var ama en sk yaplan ekerli su ile üretilmesidir. Bir kabn içine ekerli su dökülüyor. Arlar normal polenlerden ald ekeri deil, bu suyu tüketerek bal üretmi oluyor. Böylece firma daha ucuza mal etmi oluyor. Salam, sosis ve sucuklar da ifa listelerinin banda yer alan ürünlerden bazlardr. Bu ürünlerde de at eti, eek eti kullanlabiliyor. Dana sucuk ya da dana sosis yaplacaksa yüzde 100 dana etinin kullanlmas gerekmektedir. Ama bunun yerine kanatl eti kartrabiliyorlar. Hepsinde maliyeti düürmek amaçlanyor. Ürünü kendi özelliklerine uygun olmayacak ekilde baka ürünlere benzetiyorlar. Kaar peyniri üretiminde yaplan sahteciliklerden biri de patates püresi ile kartrlmasdr. Genellikle süt yerine patates içerii katlarak kaar üretilir.

YOURTTA JELATN HLES

Baz merdiven alt iletmelerin kvam yakalamak için yourda jelatin kattn da ifade eden Toprak, bu uygulamann normal artlarda kesinlikle yasak olduunu anlatarak Yourdu kakla da aldnzda normalde kaktan düer. Ama jelatin kattmzda kvam artar ve kakta durur. Dümesi için daha sert vurmanz gerekir. Yourda margarin kullanp üzerinde bir kaymak tabakas oluturmaya çaltklarna da rastlyoruz dedi.

Bakanln açklad ifa listesinde en çok görülen sahte gdalardan birinin zeytinya olduunu anlatan Uur Toprak, Buna da bitkisel ve ayçiçek ya kartrarak maliyetini düürüyorlar. Zeytinde de boya kullanm var. Zeytinin çekirdei normalde kahverengimsi renktedir ama daha koyu bir siyahsa boya katldn anlayabiliriz. Bütün bunlar denetimden yoksun merdiven alt iletmeler ile gda mühendislerinin istihdam edilmedii firmalarda karmza çkyor. Bunlar önlemek için denetimlerin artmas gerekir diye konutu.

HAPS CEZALARI GÜNDEMDE

Sahte gdayla ilgili yaptrmlarn artrlmasndan memnuniyet duyduklarn belirten Uur Toprak Para cezalar çok yetersizdi. Taklit ve tai yapan firma belli bir kar elde edip çok cüzi bir ceza ödedikten sonra kald yerden devam ediyordu. Kesinlikle meslekten menedilmesine ve sicile ilenmesine kadar ar cezalar uygulanmal. Bugün bunlarn yansmalarn görmü oluyoruz. Gaziantepte bir firma yetkilisi, bir meslektamzn bilirkiilik yapmas üzerine hapis cezasna çarptrld dedi.

Ana Sayfaya Git