Gidişat ürkütücü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarının gizlendiği yönündeki eleştirilerin ardından vaka sayısını açıkladı. Koca, "Hasta sayımız ile ikisini bir arada vermeyi düşünüyoruz. Pozitif olan herkes artı hasta sayısı olarak ayrıca bu sütunu devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bugünün vaka sayısı 28 bin 351. Geçmişe dönük vaka sayıları da tabloda açıklanacak" dedi.

Haberler 26.11.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantsnn ardndan açklamalarda bulundu. ehirlerdeki salgnn seyrine ilikin Bakan Koca, stanbulda youn bakm doluluk oran yüzde 70e yakn. Servis doluluk oran yüzde 61,7. stanbulda yüzde 70lerde ise de youn bakm doluluk oran yükseldi. Baz hastanelerde youn bakm sorunu yaanyor. Ankarada youn bakm doluluk oran yüzde 75,4. Servis doluluk oran yüzde 62,3 diye konutu.

zmirde 30 Ekimde yaanan deprem sonras vaka saylarnda art yaandn vurgulayan Koca, zmirde baz hastanelerde sorun yayoruz. Youn bakm doluluk oran yüzde 76,6. Servis doluluk oran yüzde 58lerde dedi.

Koca, a çalmalarna ilikin olarak ise 44 gönüllüye uygulamann yapldn, herhangi ciddi bir yan etkinin görülmediini belirtti. Koca, koronavirüs asna Nisan aynda kavumay ümit ettiini söyledi.

Bakan Kocann açklamasndan satr balar öyle:

VAKA-HASTA TARTIMASINA: Temmuz ayndan itibaren hasta kavramn kullanmay tercih ettik. Dünyadaki hasta karlatrmalarnda uyum salamak, risk tayan ar vakalarn saysn da paylamay tercih ettik. Hastalar, hastanemizde yük oluturan, hastaneye yatmak durumunda kalan hastalardr. Ar hastalar da youn bakmda yatanlardr. Salk sistemimize asl yükü bunlar oluturuyor. Salk sistemini tehdit eden bu vakalardr. Vatandamz pozitif çkan, evinde takip edilenlerin hepsinden haberdar olmak istiyor. Hepsi sistemimizde kaytl. Hasta olsun olmasn, testi pozitif çkanlar ve temasllarn HES üzerinden sorgulamak mümkünüdür. Açk test politikasna geçtik, semptom göstermeyen pozitif vakalar da günlük tabloda vereceiz.

GÜNLÜK VAKA SAYISI: Bugün hasta saymz 6 bin 814. Yüzde 80e yakn hafif geçiren hastalarmz olmakta. Bugün vaka says olarak da 28 bin 351. Toplam vakamz bugün itibariyle. Hasta saymz ile ikisini bir arada vermeyi düünüyoruz. Pozitif olan herkes art hasta says olarak ayrca bu sütunu devam ettirmeyi düünüyoruz. Bugünkü vaka saymz 28 bin 351.

STRATEJ DEEBLYOR: Koronavirüs salgnna sebep olan virüs insanln ilk defa karlat bir virüs. Tandkça mücadele stratejiimiz ve tedavi algoritmalarmz da deiebiliyor. Yeni test yöntemleri ortaya çkabiliyor. Dünyada da bu ekilde seyrediyor. Bir ülkenin çok yarar gördüünü ileri sürdüü tedaviyi bir baka ülke etkisiz ilan edebiliyor. Bilinmezliklerin yannda firmalarn, tantmlarn da bu dinamikte rol aldn görmezden gelemeyiz.

AI çALIMALARI: Gönüllü 44 kiiye uygulama yapld. u ana kadar ciddi bir yan etki görülmedi. kinci doz alama 26 Kasm-14 Aralk tarihleri arasnda yaplacak. Nisan aynda ilk amza kavumay ümit ediyorum. 15 a da desteklenmeye devam edilmektedir. A konusunda çalma yapan bütün bilim adamlarmz ayrm yapmakszn destekliyoruz. Bu arada da çin ve Almanya kaynakl alarn ülkemizde çalmalar yapldn paylayoruz.

EHRLERN DURUMU: stanbul, zmir gibi Batdaki ehirlerde baalayan art trendi, bütün ülkeye yayld. stanbul, Bursa, Kocaeli, zmir, 3üncü zirveyi yayor. stanbul, Bursa, Ankara, zmir, Kocaeli, Gaziantepte hasta younluu yönetebilmek için bütün salk kurulularmz çaba harcyor, her kapasitenin bir snr var. stanbulda youn bakm doluluk oran yüzde 70e yakn. Servis doluluk oran yüzde 61,7. stanbulda yüzde 70lerde ise de youn bakm doluluk oran yükseldi ve baz hastanelerde youn bakm sorunu yaanyor. Ankarada youn bakm doluluk oran yüzde 75,4. Servis doluluk oran yüzde 62,3. zmirde deprem sonras vakalar artt. Baz hastanelerde sorun yayoruz. Youn bakm doluluk oran yüzde 76,6. Servis doluluk oran yüzde 58lerde.

YEN KISITLAMALAR: Geçen hafta sonu balad kstlamalar. Ortalama 2 hafta içerisinde sonucu deerlendirmek mümkün olur. Dolaysyla u an deerlendirmek için erken.

Ana Sayfaya Git