Gizli taziyelere katılanlar yüzünden arttı

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentteki koronavirüs vakalarının yüzde 80 - 90'ının batı illerinden bir gerekçe ile bölgeye gelip de izolasyon kurallarına uymayanlardan kaynaklandığını belirtti. Bilmez, kentte şu ana kadar 65 bin kişinin karantinaya alındığını söyledi.

Haberler 30.05.2020 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez, koronavirüs salgnyla ilgili açklama yapt. Vali Bilmez, u ana kadar yaklak 500 vakann görüldüü kentte 10 kiinin hayatn kaybettiini belirtti. l dndan gelip karantina kurallarna uymayan ve kurulan gizli taziyelere katlanlar nedeniyle vaka saylarnn arttn belirten Vali Bilmez, u ana kadar kentte 65 bin kiinin karantinaya alndn bildirdi.

Halen 18 bin kiinin karantinada olduunu belirten Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, salk çalanlarnn fedakarca çaltn belirterek öyle konutu:

Vanda vakalarn yüzde 80-90 bat illerinden bir gerekçe ile bölgeye gelip de izolasyon kurallarna uymamaktan kaynakland. Bunun da en çok sebebi aile içi yaplan taziye, ikramlar ve mevlitlerden kaynakland. Bizim bulamz sokaktan ziyade evde gerekli sosyal ve fiziki mesafeye dikkat etmemekten kaynakland. Bugüne kadar 10 vatandamz hayatn kaybetti. lk balarda snr bölgesinden korktuk, ama güvenlik güçlerimizin ald önlemler, vatandamzn göstermi olduu duyarllk ve salk ekiplerimizin eitimi sayesinde randan kaynaklanan vakamz olmad. Ama bütün vakalarmz vatandalarmzn memleketlerine dönmesiyle meydana geldi. stanbul, Trakya ve Marmara bölgelerinden gelen vatandalarmz bulunduu aile ortamnda kurallara uymaynca ortaya çkt.

65 BN K KARANTNAYA ALINDI

Pandemi döneminde taziye çadr kurulmadn ama evde taziyelerin kabil edildiini de belirten Vali Bilmez, çekirdek aile dediimiz yakn akrabalar toplanyor. çekirdek aile dediimiz bizim buradaki örf ve adetlerde baya kalabalk olabiliyor, yani 25- 30 kiiden oluabiliyor. Biz bunun skntsn yaadk. Bu konuda hemehrilerimizin daha duyarl olmasn bekliyoruz. Bundan sonra normalleme inallah daha hzl balayacak. nsanlarmz çar yerine daha çok ba bahçe ileri ile uramalarn bekliyoruz. Biz Salk l Müdürlüü bünyesinde 100 filyasyon ekibi oluturduk ve u ana kadar 65 bin kiiyi karantinaya aldk. Halen 18 bin civarnda izolasyonu devam eden vatandamz var dedi.

BR TAZYEDEK VAKA SAYISI 128

Salk ekiplerinin sahada çaltklarn ve temas kuranlar tespit ettiini belirten Vali Bilmez, bu tespit ettiklerini de evlerde kalmalar konular ve kurallar uymalar konusunda bilgilendirdiklerini söyledi. Buna ramen birkaç yerde ciddi skntlar yaadklarn belirten Vali Bilmez, Yani Ortanca Mahallemizdeki bir taziyede iftar yemeinde bir araya gelen akrabalardan kaynakl pozitif vaka saymz 128 oldu. Yani bizim pozitif vakalarmzn neredeyse 4te 1inden fazlas sadece bir taziyeden kaynakland. Bir baka mahallemiz olan Eminpaa Mahallesindeki taziyeden dolay da 39 vakamz var ve halen de art devam ediyor. Yine bir baka taziyemizde vaka saymz 26 oldu. Ama birçok taziye sahibi de sa olsunlar çocuklarnn bile eve gelmesini istemediler ve bir araya getirmediler. çok ciddi duyarl davrandlar. Bazen de dikkatsizlik ve tedbiri elden braknca da bütün sevdiklerimize zarar verebiliyoruz. Normalleme sürecinde stanbuldan birçok vatandamzn geleceini biliyoruz. Onlarn kendi ve sevdiklerinin sal için mutlaka 14 gün kendi evlerinde izole etmeleri gerekiyor diye konutu.

3 MUHTARA SORUTURMA AçILDI

Bu süreçte kendilerine yardmc olmayan ve bilgi vermeyen muhtarlarn da olduunu belirten Vali Bilmez, 3 muhtar hakknda hem idari hem de adli soruturma balattklarn ve aça aldklarn söyledi. Ama bunun yannda gayretle çalt için ödüllendirdikleri muhtarlarn da olduunu belirten Vali Bilmez, Doanlar mahalle muhtarmz stanbuldan gelen ve yeeninin de içerisinde bulunduu arabada pozitif vaka olduunu ihbar etti. Biz Erzincanda arabay durdurduk. O araçtan 7 pozitif vaka çkt. Eer ihbar etmeseydi ve biz gerekli önlemi almasaydk her biri belki onlarca kiiye bulatrr ve yüzlerce yeni vakamz olabilirdi. Ama soruturmalardan sonra muhtarlarmzn genel anlamda duyarll ve farkndal ciddi anlamda olutu dedi.

Ana Sayfaya Git