Göç mağduru kadınlarımız

Diyarbakır’da kendilerine Metal Kolektfi adını veren bir grup kadın sanatçı, çoğunluğu atık malzemelerden 'Göç mağduru kadınlar' temalı sanat çalışması gerçekleştirdi. Kısıtlı ve atık malzemelerden 1 yılda yapılan 400 eserin satışı gerçekleştiği takdirde, gelirin göç mağduru kadınlar için kullanılacağı belirtildi.

Haberler 20.11.2020 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda sanat faaliyetlerinde bulunan Hediye Yaar, yaklak 30 kadnla birlikte çeitli sanat çalmalar gerçekletiriyor. Kendilerine Metal Kolektif adn veren kadnlar, son yllarda artan göçler nedeniyle istiareler sonrasnda Göç maduru kadnlar temal sanat çalmas balatt. Kstl imkanlarla yola çklan kadnlar, sanat çalmasnda atk malzemelerden 400 eseri 1 ylda tamamlad. Sanatç Hediye Yaar, tüm dünya kadnlarna ithafen yaplan 400 eserin satnn gerçeklemesi durumunda gelirin göç maduru kadnlara balanacan açklad.

ATIK MALZEMELERDEN SANAT ESER çIKARDILAR

Sanatç Hediye Yaar, çalmalarnn aslnda balangç noktas olmadn, ortadan bir yerden baladklarn söyledi. lk sergisinin 2018de bir solo sergisi olduunu ifade eden Yaar, Serginin temas kadnlard. 20 adet, 30 santim uzunluunda bunlarn biraz daha minyatür hallerini yürüyen kadn yapmtk. Sonrasnda insanlar ve kadnlar bundan çok etkilendiler. Bunu konutuk, bunun üzerine toplantlar aldk. O dönem göç gündemde olan ve aslnda her zaman gündem de olan bir ey. Yersizleme ve yurtsuzlama. Aktivist yaklak 30 kadn bir araya gelerek bununla ilgili ne yapabiliriz diye düündük. Sonra bir maliyet çkarttk. Maliyet çok yüksek. Atk malzeme bulabileceimiz yerlerle diyaloa girdik. Attk malzemelerimiz stanbuldan geldi. Küçük bütçelerle demirlerimizi aldk. Sanayi ve Ticaret Odas polyesterlerimizi karlad. Biz de küçük bir kumbara oluturduk, kiramz ve masraflarmz karlayacak bir ekilde bir araya getirdik. Yaklak 1 ay yorucu ve keyifli bir süreç geçirdik dedi.

çALIMA DÜNYA KADINLARINA THAFEN YAPILDI

Amaçlarnn kadnn sanat ve duygusal algs ile bir nesne oluturup objektifleri göçe çevirmek olduunu vurgulayan Yaar, Grubumuzun ad Metal Kolektif koyduk. Metal Kolektif olmasnn sebebi de kadnlar bu süreçte bütün mekansal alanlara girdiler. Kadnlar bu süreçte her eyin üstesinden geldiler. Demiri de büktük, bunlar tanrken ar nesneler. Tadk, boyadk. Amacmz bin veya 2 bin taneydi. Fakat koullarmz 400 adet yapmaya elverili oldu. 400 adeti yaklak 1 ylda tamamlayabildik. Tamamen kendimize mal etmiyoruz. Kimsenin de kendine mal etmesini istemiyoruz. Bu, tamamen tüm dünya kadnlarna ithafen yaplm, göç madurlar için yaplm bir çalma. Yakn zamanda bunlar bir alanda sergilenecekler, herkesi bekliyoruz. Eer satlar gerçekleirse göç madurlarna bata bulunacaz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git