Göçerlerin dönüş hazırlığı başladı

Hakkari'de zorlu geçen kışın ardından karların erimesiyle yaylaların yolunu tutan göçerler, 4 aylık sürecin ardından dönüş hazırlıklarına başladı.

Haberler 28.08.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçükba hayvan yetitiriciliinin önemli merkezlerinden Hakkarideki yüksek rakml yaylalar, serin havas, su kaynaklar ve verimli otlaklaryla bu yl da çok sayda göçeri arlad.

Yaz boyunca hayvanlarn verimli arazilerde otlatmak için Siirt, Batman ve rnak gibi illerden 3 bin 300 rakml Berçelan Yaylasna gelen göçerler, hayvanlardan elde ettikleri sütten yaptklar yourt, tereya ve peynir gibi ürünleri satarak geçimlerini salad.

Mays aynda geldikleri yaylada 4 ay boyunca teknolojiden uzak doayla iç içe zaman geçiren göçerler, yaklak bir ay sürecek dönü yolculuu için hazrlk yapyor.

30 GÜN YOLLARDA KALIYORUZ

rnaktan gelen göçerlerden Mahmut lçin, AA muhabirine, mays ayna geldikleri yaylada 4 ay geçirdiklerini söyledi.

Eylül ayna kadar yaylada hayvanlarn bakmn yapp peynir ürettiklerini belirten lçin, öyle konutu:

Burada hayvanclk yapyoruz. Göçerlik zor ama hayvanlarmzn bakm ve ailemizin geçimi için bunu yapmak zorundayz. Siirtten gelen göçerler bize 2 kilometre uzaktalar. Bu yaylaya her sene çok sayda göçer geliyor. Bizim bölgemiz yazn scak olduu için hayvan zorlanyor. Bu yüzden yaylaya getiriyoruz. Buras hayvan için daha serin ve daha verimlidir. Artk dönü yapacaz. Gelirken arabayla geldik, imdi yürüyerek gideceiz. Dönüte 30 gün yolda kalyoruz. Her gün bir yerde çadrlarmz kurup yolumuza bu ekilde devam edeceiz.

Semiye Erdoan ise yaylada hayvanlardan elde ettikleri süt ile peynir ve dier ürünleri ürettiklerini ifade ederek, Sonbahara kadar koyunlar samaya devam edeceiz. Ondan sonra köyümüze döneceiz. Burada hazrladmz peyniri satyoruz. Birkaç gün sonra çadrlarmz ve eyalarmz toplayp döneceiz. Onun için hazrlk yapyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git