Göktaşı tehlikesi!

Meteoroloji yetkililerine göre önceki gece 20:30 sıralarında Erzincan, Ağrı, Erzurum, Van, Trabzon, Artvin'den görülen ve nereye düştüğü hala bulunamayan göktaşı bölgede yaşayan vatandaşları endişelendirdi. Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, göktaşıyla ilgili kesin bilgilerin, parçalar bulunduktan sonra tespit edilebileceğini ve çapı 1 metre civarında olan bir göktaşının bile dünyaya ciddi zarar verebileceğini belirtti.

Haberler 29.05.2020 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gök Bilimleri Uygulama ve Aratrma Merkezi (GÖKMER) Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölba, yorum yapmak için henüz erken olduunu, göktann Erzincan civarna dütüünün iddia edildiini belirterek unlar söyledi: Göktalar, dünya daha önce geçen bir kuyrukluyldzn brakt kalntlar arasndan geçerken atmosfere girerek yanan, çounlukla birkaç gram kütleli parçacklardan oluur. Bazen yeryüzüne ulaacak kadar olanlar, havadaki sürtünme nedeniyle snarak ate topu halinde görülürler. 27 Maysta yaanan durum da böyledir. Olayn beklenen bir gökta yamuru olduu da iddia ediliyor. Ancak yakn zamanda beklenen bir gökta yamuru yok. En yakn gökta yamuru 27-28 Temmuz 2020 gecesi Kova takmyldz civarnda gerçekleecek. Bir önceki ise 5-6 Mays tarihinde gerçeklemiti. Elbette yalnzca bu tarihler arasnda gökta olay olmaz. 27 Maysta gerçekleen ate topunun, bu bahsettiimiz gökta yamurlarndan bamsz ve oldukça büyük denebilecek bir göktann atmosfere girerek yanmas sonucunda gerçeklemi olduunu tahmin ediyoruz dedi.

1 METRELK METEOR BLE CDD HASAR VERR

çap 1 metre civarnda olan bir göktann bile dünyaya dümesi halinde ciddi hasarlara yol açabileceini kaydeden Prof. Dr. Gölba, Böyle bir göktann dünyaya ulamas sonucunda açlacak çukur ve genilik, göktann çapndan 10 kat kadar daha büyük olur. Söz gelimi 50 bin yl önce ABD Arizonaya düen, 1,2 kilometre genilikte ve 170 metre derinlikte bir çukur açan meteor, sadece 50 metre çapndayd. Ancak aça çkard enerji, 1945te Hiroimaya atlan atom bombasndan yüzlerce kat daha fazlayd. 65 milyon yl önce Büyük Okyanusa düen meteor ise dinozor neslinin yok olmasna yol açmt. Ancak bu boyutta bir göktann dünyaya, özellikle de Türkiye dümesi çok küçük bir ihtimaldir ifadelerini kulland.

MLYONDA BR HTMAL

Zaman zaman gündeme gelen u tarihte dünyaya çok büyük bir meteor çarpacak, büyük hasar verecek iddialarn da deerlendiren Prof. Dr. Gölba, Bu iddialarda bahsedilenler meteor deil, asteroid ya da küçük gezegen denen gök cisimleridir. Mars ile Jüpiter arasnda dolanan bu küçük gezegenlerin says 1 milyondan fazladr. Bunlardan 4 bin kadarnn yörüngesi Dünyann yörüngesiyle çakyor. Ancak bunlardan herhangi birinin dünyaya çarpma ihtimali milyonda bir düzeyindedir. Örnein 29 Nisan 2020de bu asteroidlerden 1998 OR2nin Dünyaya çarpabilecei iddia edilmiti. Ancak Dünyaya 6 milyon kilometre mesafeden geçip gitti. 2004 FH asteroidi, yaklak 30 metre çapndayd ve 18 Mart 2004 gece yarsnda Dünya yüzeyinden 43 bin kilometre uzaklktan geçmiti. Bu uzaklk, iletiim uydularnn yörüngesinden yaklak 7 bin kilometre kadar ötesine denk geliyor. Ancak bu kadar düük ihtimal, hiçbir zaman böyle bir çarpma olmayaca anlamna da gelmiyor diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git