Gönüllü kadınlar buluşup, günde 2 bin maske üretiyor

Diyarbakır'da gönüllü kadınlar, koronavirüs nedeniyle artan maske ihtiyacı için harekete geçti. Bir araya gelen 28 kadın, Kayapınar Belediyesi´nin tahsis ettiği atölyede günde 2 bin maske üretiyor. Üretilen maskeler, hastanelere, kamu kuruluşlarındaki çalışanlara ve ihtiyacı olan vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Haberler 28.03.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnna kar vatandalar önlemlerini artrrken, maske ve dezenfektan ürünlerine talep, büyük bir art gösterince, Diyarbakrda bir araya gelen 28 gönüllü kadn, bu ihtiyac karlamak için ücretsiz maske üretmeye karar verdi. Kayapnar Belediyesi de bu projenin hayata geçirilmesi için Aile Destek Merkezini kadnlarn hizmetine sundu. Gönüllü kadnlar, ilk etapta bir atölyede üretime balayarak günde 1000 maske üretmeye balad. Talebin artmas üzerine atölye saysn ikiye çkaran kadnlar, günde 2 bin maske üretmeye balad.

FIRSATçILAR RANT PENDEYKEN, BZ ÜCRETSZ ÜRETYORUZ

Gönüllü üretim yapan kadnlardan Kadriye Benneyim, bu süreçte maske fiyatlarn artrp rant peinde koanlara tepki göstererek, Baz insanlar rant, menfaat peindeyken, biri bin yaparken, biz burada gönüllü olarak ücretsiz maske üretebiliyorsak ve insanlara yetitirip ulatrabiliyorsak ne mutlu bize dedi.

NSANLARIN PSKOLOJS DE DÜÜNÜLMÜ

Bu projenin fikrini ortaya atan ve atölyede gönüllü olarak çalan kadnlardan Evin Kütenözbek ise, dier maskelerden farkl olarak yüzde 100 pamuklu malzemelerden tekrar kullanlabilir ekilde maske ürettiklerini belirterek, renk çeitlemesiyle de insanlarn psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesini düündüklerini söyledi. Kütenözbek, öyle konutu:

Ürettiimiz maskeler biraz da renkli, yüzde yüz pamuk, steril olsun, tek kullanmlk olmasn, uzun vadeli bir i olsun dedik. çünkü tek kullanmlklar çok fazla ve bir saatten sonra atmak zorundayz ve bakteri üretiyor. Ama bizim yaptmz maskeler yüzde yüz pamuk olduu için, özellikle ona çok dikkat ediyoruz, sirkeli su ve sabunlu suyla temizlenebilir, ütülenip tekrar kullanlabilir. Bu biraz zor bir i emek anlamnda, hem tasarruflu, hem de renkli olsun, insanlarn psikolojisi açsndan da farkl gelsin, hasta moduna girmesin istedik. Herkesin çok houna gitti, çok iyi tepkiler aldk. imdi yal vatandalarmza da veriliyor, hasta vatandalarmza da datlyor.

NSANLARA ÜCRETSZ ULATIRILIYOR

Kayapnar Belediyesi de, kadnlara hem atölye imkan, hem de malzeme için kaynak salyor. Belediye Bakan Yardmcs Cihad Kayhan, kadnlarn kendilerine bu fikirle gelmesinin ardndan belediye olarak harekete geçip, olanak saladklarn belirtti. Üretilen maskelerin ücretsiz olarak kamu kurulularna, belediye çalanlarna, 65 ya üstü yallara ve kronik hastalara ücretsiz dattklarn ifade eden Kayhan, Bilgi evlerimizde, aile destek merkezlerimizde, kursiyerlerimize eitim veren kadn öretmenlerimiz bizlere, özellikle fahi fiyat uygulanan ve karaborsaya dümü maske ve dezenfektan gibi ürünlerin üretimini kendilerinin yapacan, bu anlamda bir proje yapmak istediklerini söylediler. Daha önce bu merkezlerimizden faydalanan gönüllü kursiyerlerimiz ve bu eitimleri veren öretmenlerimiz güzel bir sinerji yakaladlar. Biz onlarn hepsini bir araya getirdik, u anda burada ilk etapta bir atölye açtk, orada günde 1000 maske üretimi yaplyordu, dier kamu kurulularmzdan özellikle salk alannda faaliyet gösteren kurulularmzdan talepler gelince, ikinci atölyemizi hizmete açtk. Bu iki atölyede günde en az 2000 maske üretimi yapyoruz. Üretimini yaptmz maskelerin sterilizasyonunu saladktan sonra, ilgili kamu kurulularmza, belediye çalanlarmza, 65 ya üstü yallarmza ve kronik hastalarmza bu maskelerimizi gönderiyoruz diye konutu.

MORAL VERMEK çN ARKILARIYLA ELK EDYORLAR

Gönüllü kadnlarn ücretsiz olarak maske ürettiini örenen Diyarbakrl müzisyen ve sanatçlar da, kadnlara moral vermek için her gün üretim atölyesine gelerek müzik dinletisi sunuyor.

Ana Sayfaya Git