Görüntülü görüşme!

Cezaevlerinde görüntülü görüşme, 3 cezaevinde pilot olarak uygulamada

Haberler 01.04.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç Birkaç ay içinde Türkiyedeki hassas grup diye tabir ettiimiz tüm kadn, çocuk ve gençlik cezaevlerimizde, en geç bu yln sonuna kadar proje hayata geçmi olacak. 2022nin sonuna kadar da tüm cezaevlerimizde projeyi hayata geçirmi olacaz

TBMM-Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç, tutuklu ve hükümlülerin yaknlaryla görüntülü görüebildikleri sistemin pilot uygulamasna 3 cezaevinde devam edildiini belirterek, Birkaç ay içinde Türkiyedeki hassas grup diye tabir ettiimiz tüm kadn, çocuk ve gençlik cezaevlerimizde, en geç bu yln sonuna kadar proje hayata geçmi olacak. 2022nin sonuna kadar da tüm cezaevlerimizde projeyi hayata geçirmi olacaz. dedi.

TBMM Dilekçe ve nsan Haklarn nceleme Komisyonu üyelerinden oluan Karma Alt Komisyon, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal bakanlnda topland.

Komisyon, Kamu Denetçilii Kurumunun (KDK) verdii tavsiye kararlarna uymayan, uyamayan ya da KDKnn istedii bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklamayan ve tavsiye kararlarna uyum oran yüksek kurum temsilcilerini dinledi.

Kamu Denetçisi Yahya Akman, cezaevleriyle ilgili aldklar bavurularn büyük çounluunun younlukla alakal olduunu ifade ederek, younluun pandemi nedeniyle geçen yl kabul edilen bir mevzuat çerçevesinde bir miktar hafiflediini anlatt.

Akman, cezalarnn infazn memleketlerine, ailelerine yakn yerlerde çekme isteinin de birinci sradaki bavurulardan biri olduunu dile getirdi.

Mahkumlarn aileleriyle görüntülü görümesine imkan veren bir uygulamann hayata geçirildiini belirten Akman, sistemin, altyaps elverili yerlerde de yaygnlatrlacan ifade etti.

- Oda ve koulardaki kabin sistemiyle görüntülü görüme dönemi

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç, Akll teknolojilerin ceza infaz kurumlarna entegrasyonu projesi kapsamnda Türk Telekom A.. ile 11 Mays 2020de 10 yllk süreli bir kira sözlemesi imzaladklarn anlatt.

Gerek odalara, gerek koulara konulacak kabin sistemiyle cezaevindeki hükümlü ve tutuklulara aileleriyle görüme imkan salanacan vurgulayan Alkaç, mevzuat çalmasnn yapldn, kabinlerin üretimine balandn kaydetti.

Alkaç, öyle konutu: 2 yllk süreçte 20 bin kabini biz cezaevlerinin ortak alanlarna deil dorudan odalara ve koulara yerletirerek hükümlüler, tutuklular tarafndan, parmak izi girmek suretiyle görüme imkan salanm olacak. Özellikle kalabalklama sorunundan dolay aileleri baka ilde bulunan hükümlü ya da tutuklunun baka bir ehre transfer olmadan, böyle bir zahmete, külfete girmeden günümüz koullarna uygun olarak dorudan görüntülü görüme imkanna sahip olacaklar. Bu görüntülü görümelerin ücretlendirmesi, normal görüme ücretleriyle ayn seviyede. Belki çok cüzi miktarda. Balayc bir rakam konumak istemiyorum ama daha iyi anlalmas açsndan söylüyorum; 10 dakikalk bir görümenin belki 3-5 lira bir maliyetle hükümlüye salanmasn içeriyor. Bu ekonomik olarak da hükümlü, tutukluya, ailelerine ciddi katk salayacak. Zaman anlamnda ciddi katk salayacak. Bizim açmzdan çok ciddi oranda bir personel tasarrufu salayacak, koulardaki hareketlilii azaltacak. kinci olarak, biz buna 1 lira dahi harcama yapmayacaz, bu proje tam anlamyla faaliyete geçtiinde. Tahmini olarak 600 milyon liralk bir proje bedeli var. Bunu Türk Telekom A.. tamamen kendisi salayacak. Yaplacak görümelerden elde edecei kar dorultusunda zaman içinde kayna oradan kendisi çkarm olacak.

Alkaç, bu projeyle görüntülü görümenin yan sra, hükümlü ve tutuklularn kantin siparileri ve ödemelerini de dorudan bu sistem üzerinden yapacaklarn, manuel olarak gerçekletirilen dilekçe hakknn da sistem üzerinden salanabileceini söyledi. Halk kütüphanelerinden kitap siparii verilebileceini de ifade eden Alkaç, E-doktor uygulamas da bu proje kapsamnda hayata geçecek. Hükümlü ya da tutuklu ikayeti dorultusunda Salk Bakanlyla entegre ekilde doktor randevularn da bu sistem üzerinden alacak. dedi.

Alkaç, pilot uygulamann Sincan Kadn Kapal Cezaevinde baladn, ardndan da Bakrköy Kadn Kapal Cezaevi ve Sincan Gençlik-çocuk Cezaevinde de uygulamann faaliyete geçtiini aktarak, Birkaç ay içinde Türkiyedeki hassas grup diye tabir ettiimiz tüm kadn, çocuk ve gençlik cezaevlerimizde, en geç bu yln sonuna kadar proje hayata geçmi olacak. 2022nin sonuna kadar da tüm cezaevlerimizde projeyi hayata geçirmi olacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git