Gübre zammı destek zammını solladı

DAP gübresine dün bir zam daha geldi. DAP gübresinin tonu, 7 bin 800 TL’den 7 bin 950 TL’ye çıktı. Böylece bir dekar buğday ekmek için kullanılan gübrenin maliyeti 9 TL zamlanmış oldu. Sadece bu son zam bile, çiftçiye dekar başına verilen gübre desteğinde yapılan 4 liralık artışı geçti. Ziraat Mühendisi Faik Toy, “Önümüzdeki sene gübreden dolayı büyük rekolte düşüşleri olacak. Biz uyardıkça, yetkililer, ‘Biz çiftçimizi kayırıyoruz’ diyor. Bu şekilde bir kayırmaysa biz böyle bir kayırma istemiyoruz" dedi.

Haberler 09.11.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

18 Ekimde tonu 7 bin 200 TL olan DAP gübresi, 25 Ekimde 7 bin 800 TLye çkmt. Bugün gelen son zamla beraber DAP gübresi 7 bin 950 TL oldu. Böylece bir dekar buday ekmek için kullanlan gübrenin maliyeti 9 TL zamland.

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, bir hafta önce, çiftçiye yaplacak gübre desteklerini açklamt. Dekar bana gübre desteini 4 lira artrdklarn belirten Pakdemirli, bu destein 2021 üretim yl için 20 lira olarak ödeneceini duyurmutu.

Bir dekar buday ekmek için kullanlan gübre maliyetine gelen 9 TLlik son zam bile, çiftçiye dekar bana verilen gübre desteinde yaplan 4 liralk art geçti.

Diyarbakrda çiftçilik yapan ziraat mühendisi Faik Toy, zamlanan gübre fiyatlarn deerlendirdi. Toy, öyle konutu:

DAP gübreye bugün yine zam geldi. DAP gübrenin fiyat 7 bin 800 TLden 7 bin 950 TLye çkt. Tonda 150 TL fiyat art meydana geldi. Gübre destekleri birkaç gün önce artrldnda, DAP gübresinin fiyat 7 bin 800 lirayd. Bugün 150 TL zam geldi. Gübre destekleri ne kadar arttrlmt? Dekara 4 TL. Bugün gübreye gelen zam, bir dekar için kullanlan gübre maliyetini 9 TL daha artrm oldu. Yani gübre için destek artrld ama bir gün içerisinde gelen zam, artrlan destein iki katndan fazla. Yuttu gitti.

ÖNÜMÜZDEK SENE GÜBREDEN DOLAYI REKOLTE DÜÜLER OLACAK

Destekleri yüzdelerle artrdk ile olmuyor. Maliyete orantl bir ekilde gübre desteinin artrlmas lazm. u an tohum ekiyoruz, buday ekiyoruz. Ama biz budayda 30 kilogram taban gübresi kullanrken bu yl fahi gübre fiyatlarndan dolay 15 kilograma çekmek zorunda kaldk. Önümüzdeki sene gübreden dolay büyük rekolte düüleri olacak. Biz uyardkça, yetkililer, Biz çiftçimizi kayryoruz diyor. Bu ekilde bir kayrmaysa biz böyle bir kayrma istemiyoruz.

Ana Sayfaya Git