Gülistan'ı arama sonlandırıldı!

Tunceli’de 227 gün önce kaybolan Üniversite Öğrencisi Gülistan Doku’yu arama çalışmalarının sona erdirildiği bildirildi.

Haberler 19.08.2020 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelide 5 Ocakta kaybolan üniversite örencisi Gülistan Dokunun 226 gündür sürdürülen aramalara ramen bulunamad belirtilerek, genç kz su alt arama robotu, sonar ve kurbaga adam personelinin dalslaryla yaplan arama çalmalarnn bugün itibariyle sona erdirildii bildirildi.

Valilikten yaplan açklamada, Munzur Üniversitesi örencisi Gülistan Dokuyu arama faaliyetlerinin, 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren son görüldügü yer olan ve Dinar Köprüsü olarak da bilinen Sar Saltuk Viyadügü ile Uzunçayr Barajnda yapld hatrlatld.

Arama çalmalarnn arazide ve su içinde kara, deniz ve hava araçlar kullanlarak gerçeklestirildii aktarlan açklamada, u ifadelere yer verildi:

180 gün devam eden su alt arama çalmalarndan netice alnamamas nedeniyle 6 Temmuz 2020 tarihinde su alt arama çalmalar sonlandrlm, yüzey ve ky taramasna kesintisiz devam edilmitir. Gülistan Dokunun ailesinin talebi üzerine, Sar Saltuk Viyadüü köprü ayann taban kodunda aramas yaplabilmesi için suyun minimum seviyeye kadar indirilerek Uzunçayr Barajnn tahliye edilmesi gündeme gelmistir. 6 Agustos 2020 tarihinden itibaren gerçeklestirilen tahliye çalsmalar sonucunda baraj suyu teknik olarak mümkün olan minimum seviyeye düürülmütür. Bu suretle AFAD Baskanlg koordinasyonunda, Jandarma Genel Komutanlg, Emniyet Genel Müdürlügü, Deniz Kuvvetleri Komutanlg ve AFAD Il Müdürlüklerinden olusan 68 su alt ve su üstü personeli, 3 row (sualt arama robotu), 1 sonar cihaz, 11 bot ile su üstü ve su alt arama çalsmas yaplm, 39 Tunceli özel haraket polisi, 20 AFAD gönüllüsü ile ky seridi ve arazi taramas gerçekletirilmitir.

Açklamada, Uzunçayr Baraj Gölünde ksmen tahliye ilemi sonras 13 gün aralksz devam eden çalsmalarda arama sahasnn 15 sektöre bölündüü ve 4 kilometre mesafede yaklask 1320 dönüm büyüklügündeki alanda su alt ve su üstü arama çalsmasnn titizlikle yürütüldüü belirtilerek, Su alt arama robotu, sonar ve kurbaga adam personelinin dals marifeti ile yaplan çalsmalar 18 Austos 2020 tarihinde sonlandrlmstr. bilgisi paylald.

- Bu tür aramalar 7 gün yaplrken 226 gün boyunca sürdürüldü

Dokunun bulunmas için bugüne kadar yaplan çalmalar hakknda da bilgi verilen açklamada, unlar kaydedildi:

Bugüne kadar yaplan çalsmalar AFAD Baskanlg, Deniz Kuvvetleri Komutanlg, Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanlg, Ankara, Denizli, Diyarbakr, Istanbul, Izmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmaras Büyüksehir Belediyeleri, Sivil Toplum Kuruluslar, üniversiteler ve AFAD gönüllülerinden olusan toplam 542 personel, 88 araç, 38 bot, 10 row, 6 drone, 4 sonar, 3 arama köpegi ile devletimizin tüm imkanlar seferber edilerek gerçeklestirilmis olup arama çalsmalar sonucu Dokuya ulaslamamstr. Bu tür aramalar su altnda dünyadaki örneklerinde 7 gün yaplmakta, olaanüstü durumlarda bu süre 15 güne kadar uzatlabilmektedir. Hal böyleyken baraj gölü üzerindeki arama faaliyetleri 226 gün boyunca sürdürülmütür. Dokuyu arama çalmalarnda tüm imkan ve kabiliyetler kullanlm, her gün bulma umuduyla 226 gündür sürdürdüümüz çalmalardan maalesef bir sonuç alnamamtr.

- Bakanln görevlendirdii özel ekip Tuncelide 3 ay olay soruturdu

Dokunun sadece su alt ya da su üstünde aranmadna iaret edilerek, Günümüze kadar MOBESE kamera görüntüleri, özel kurum ve kiilere ait güvenlik kameras görüntüleri titizlikle incelenmitir. Sar Saltuk Viyadüünü kullanan iki araç içi kameras görüntüleri olmak üzere toplam 85 kameradan 900 saat detayl kamera izleme çalmas yaplmtr. 2 müteki, 1 üpheli ve 222 bilgi sahibi olmak üzere toplam 225 ahsn ifadesi alnm olup ayrca Sar Saltuk Viyadüünden farkl saatlerde geçen 230 araç sürücüsü ile görüülmütür. açklamasnda bulunuldu.

Içisleri Bakanlgnca görevlendirilen özel ekibin Tuncelide Gülistan Dokunun kaybolmasn sorusturmak amacyla 90 gün görev yapt anlatlan açklamada, olaya ilikin adli sürecin devam ettii vurguland.

Ana Sayfaya Git