Güneydoğu kavruldu!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aşan sıcak hava, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Haberler 31.07.2021 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüünden alnan bilgiye göre, yazn balamasyla bölgede genellikle 40 derecenin altnda seyreden scaklklar temmuz aynn sonuna doru 4-5 derece yükseldi.

20 Temmuzda bölgede gerçekleen en yüksek scaklklar, Cizrede 49,1, Nusaybinde 47, Viranehirde 46,7 derece olarak ölçüldü.

Bölgede 31 Temmuza kadar ise en yüksek scaklklarn Diyarbakr ve anlurfada 41, Batmanda 40, Cizrede 44-46 derece arasnda olaca öngörülüyor.

Kavurucu scaktan bunalanlar klimal ortamlar ve gölge alanlar tercih ederken, scaktan en çok etkilenenlerin banda ise açk alanda çalanlar geliyor.

Vatandalarn, 11.00-16.00 saatlerinde dar çkmamaya özen gösterdii baz il ve ilçe merkezlerinde cadde ve sokaklarn bo olduu görülüyor.

Yerli ve yabanc turistler tarihi mekanlar gezmek için akam saatlerini bekliyor, çocuklar ise süs havuzlarnda serinlemeye çalyor.

rnakn Cizre ilçesinde esnafn büyük çounluu, ar scak nedeniyle vatandalarn darya çkmad öle saatlerinde i yerini kapatarak evinde dinleniyor.

BÖYLE BR SICAKLIK GÖRMEDM

Diyarbakrda yaayan Ahmet Ozan (66) scaktan dolay evde duramadn, tarihi Diyarbakr Surlarnn gölgesinde zaman geçirdiini söyledi.

Eref Demir de (50) scak havadan dolay bunaldn, aaçlarn gölgesinde serinlediini ifade ederek, Bu yama geldim böyle bir scaklk görmedim. çok su içiyorum, yine fayda etmiyor. Scaktan bir yere gidemiyoruz. dedi.

ARAZDE GÜNE ALTINDA çALIIYORLAR

Diyarbakrda tarlada domates toplayan içilerden Muteber Frat, eitim masraflarn karlamak için çaltn anlatt.

Günete, scakta çalyoruz, zorlanyoruz. diyen Frat, büyük emek vererek çaltklarn aktard.

CZREDE ESNAF ÖLE SAATLERNDE YERN KAPATIYOR

Cizrede ar scak nedeniyle baz esnaf öle saatlerinde i yerini kapatp, bu zaman evinde dinlenerek geçiriyor.

Esnaf Hüseyin Yel, ilçede hissedilen scakln 50 dereceye ulatn, saat 12.00 ile 13.00 arasnda scak havann etkisini daha fazla hissettiklerini dile getirdi.

Yel, Hava scak olunca insanlar darya çkamyor, alveri yapamyor. Cizrede hava bu yl daha da scak. diye konutu.

Döner ustas Murat Adkti, arife günü younluk ve scaktan dolay üç kez baygnlk geçirdiini anlatarak, scak havaya çok zor dayandklarn aktard.

Ekmek frnnda usta Mehmet Ercan, scaa ramen her gün insanlara ekmek piirmek zorunda olduklarn dile getirerek, Saat 06.00dan 14.00e kadar ekmek çkaryoruz. 15.00ten sonra çalmaya ara veriyoruz. Saat 18.00de tekrar ie balayp, 21.00e kadar çalyoruz. eklinde konutu.

MARDNDE TARH MEKANLAR AKAM ZYARET EDLYOR

Mardinde vatandalar hafta sonlar serinlemek için piknik alanlarn tercih ederken, kente gelen ziyaretçiler de tarihi mekanlar gezmek için akam saatlerini bekliyor.

Kentin en scak ilçelerinin banda gelen Kzltepede vatandalar aaçlarn altnda serinliyor, yürürken de ya emsiye kullanyor ya da gölge alanlar tercih ediyor.

Kzltepede yaayan çetin Timur, Mardinde scaklarn arttn, serinlemek için parklarda ve çay ocaklarnda oturduklarn dile getirdi.

Abdülaziz Aman da 30 yldr ilçede çay oca ilettiini, son günlerde serinlemek için i yerini suladn anlatarak, Baz dönemler 47 dereceyi buluyor scaklk. dedi.

BATMANDA KLMA KULLANIMINA RABET YÜKSEK

Scak havann yaam olumsuz etkiledii Batmanda da vatandalar evlerinde ve i yerlerinde klima ile serinlemeye çalyor.

brahim Bitkay, scak dolaysyla elinden su iesini düürmediini, darda ii olmadnda zamann klima karsnda geçirdiini anlatt.

Esnaf Metin Aar ise i yerinde klimann devaml açk olduunu, havann scak olmasnn yaam zorlatrdn belirtti.

UZMANINDAN GÜNE çARPMALARINA DKKAT UYARISI

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Nizamettin Toprak, bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden scaklklardan olumsuz etkilenilmemesi için risk altnda bulunanlarn gün içinde güne nlarna çok maruz kalmamas gerektiini vurgulad.

Risk grubunda olanlarn güne kramplar, s bitkinlii ve güne çarpmasna daha fazla dikkat etmesinin önemine deinen Toprak, unlar kaydetti:

Güne çarpmas ölümcüldür. Yallar, dört yana kadar olan çocuklar, beden gücüyle scak havada çalmak zorunda olanlar daha fazla risk grubunda. Kalp hastalar, ilaç kullananlar eer ciddi bir scakla maruz kalrlarsa ölümler yaanabilir. nsan vücudu açsndan 42 derece ve üzerindeki slar tehlikeli, 46 derece üzerindeki slar ise çok tehlikelidir.

Toprak, bol su içilmesi, dar çkmak zorunda olanlarn günün erken saatlerini veya akama doru olan zaman tercih etmesi tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git