Güre sindirmeye çalışıldı

Kalp krizi sonrası hayatını kaybeden eski cumhuriyet başsavcısı Kamil Erkut Güre'nin görev yaptığı Diyarbakır ve İzmir'den alınması için Erdoğan'ın avukatlarının HSK ve Adalet Bakanlığı nezdinde yoğun bir baskı oluşturduğu ortaya çıktı. Güre'nin, 16 yaşındaki bir çocuğun Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan tutuklanması talebine karşı çıktığı için yargı içinde etkili bir grup tarafından sindirilmeye çalıştığı öne sürüldü.

Haberler 15.04.2022 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçirdii kalp krizi sonucu hayatn kaybeden eski Diyarbakr ve zmir Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Gürenin yarg içinde etkin bir grup tarafndan itibar operasyonuna maruz kald için içine sindiremediinden dolay öldüü iddia edildi.

15 Temmuz darbe giriiminin yaand gün Diyarbakra atanan Basavc Güre, hain FETÖcülere kar amansz bir operasyona giriti. Asker, polis, yarg mensubu bata olmak üzere birçok kamu görevlisine ilem yaptrd. Ancak bu operasyonlarn ucu baz siyasilerin yaknlarna kadar uzannca dengeler deiti.

Güre, kendisini arayp tutuklanmas gereken kiiler hakknda adli kontrol talebinde bulunan, mal varlna tedbir konulduu için tedbir kararlarnn kaldrlmasn isteyen baz milletvekilleri ile Adalet Bakanl çalanlarnn tüm taleplerini reddederken, telefonlarn bile açmad. Güre, Arkasnda siyasi güç olanlar serbest brakp, sokaktaki Ahmet efendiye ilem yaparsak eer, bunu vicdanmza anlatamayz dedi.

MÜFETT Üç KEZ SORUTURDU AMA ç BO çIKTI

Basavc Gürenin Diyarbakrdan alnmas için baz siyasilerin de içinde yer ald HSK ve Adalet Bakanl nezdinde mahalle basks oluturuldu. Güre için, Diyarbakra zarar veriyor, kafatasç bir adam. Bana buyruk, kimseyi dinlemiyor, vekillerin telefonuna çkmyor denildi. Diyarbakrda 3 yl görev yaptktan sonra zmir Basavclna atannca FETÖ borsas iftirasyla HSK ya ikayetler yad. HSK 2. Dairesi bununla ilgili Diyarbakrda farkl tarihlerde üç kez müfetti gönderip rapor istedi.

16 YAINDAK çOCUUN TUTUKLANMASINA KARI çIKMITI

Müfettilerin incelemeye ald dosyalarda Gürenin bizzat ilem yaptrd bu kiilerin tamamnn FETÖ üyeliinden mahkum olduu, aksini gösterecek hiçbir emare bulunmad tespit edildi. Bu kez özel yaama dorudan müdahale olacak ekilde müfettiler Diyarbakra gönderildi ve Adliye lojmanlarna giden müfettiler Gürenin Diyarbakrdayken özel yaamyla ilgili lojman kapcsn sorgulad.

Buradan da eli bo dönen müfettiler yine iddialarn soyut olduunu rapor etti. Son olarak zmir Basavcl görevinde bulunurken 2013 ylnda att bir tweet nedeniyle Cumhurbakanna hakaret suçlamasyla 16 yandaki bir çocuun gözaltna alnmas için Basavc Güreyi arayanlar srarla tutuklama istedi.

BU TALEBNZ ASLINDA CUMHURBAKANINA ZARAR VERYOR

Güre de, Bu daha çocuk. Suçun ilendii tarihte 15i bitirip 16ya girmi. Ayrca 2013 ylnda Erdoan, Cumhurbakan deildi. Dolaysyla hakaret suçu olumuyor. Soruturmaya kaydederiz, ancak tutuklama olmaz. Bu talebiniz bizzat sayn Cumhurbakanna zarar verir diyerek bu talebi geri çevirince durumu eski Adalet Bakan Abdülhamit Gül ve yardmcs imdiki stanbul Basavcs aban Ylmaza ilettiler.

DÜZ SAVCI OLARAK ATANDI

Gül ve Ylmazda bu durum hakknda bilgi ald ve çocuk Gürenin kar çkmas nedeniyle tutuklanmaktan kurtuldu. Siyasilerin taleplerini yerine getirmeyen Güre hakknda bu kez Ardk aramaya takld iddias ortaya atld ve ardndan Yargtaya düz savc olarak atand.

TÜMÜNDEN AKLANDI, 30 GÜN SONRA VEFAT ETT

Ardk arama tarihi ise 22 Temmuz 2016 olarak kaytlara geçirildi. Oysa FETÖnün ardk uygulamasn 2012 ylnda sonlandrp ByLock uygulamasna geçtii ve arand iddia edilen tarihte ise Basavc Güre hain örgüte kar Diyarbakrda operasyonlar yönetiyordu.

HSK 2. Dairesi 11 Martta tüm iddialarn soyut olmas nedeniyle soruturma evraknn ilemden kaldrlmasna karar verdi, ancak Gürenin iftiradan akland sevinci sadece bir ay sürdü. 11 Nisan günü ise yürei maruz kald linç uygulamalarn kaldrmayp vefat etti.

Ana Sayfaya Git