Güven'in ceza gerekçesi!

HDP'li Leyla Güven hakkındaki gerekçeli karar hazırlandı

Haberler 13.01.2021 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör soruturmas kapsamnda yargland davada silahl terör örgütüne üye olmak ve iki kez terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 22 yl 3 ay hapis cezasna çarptrlan eski HDP Hakkari Milletvekili Güven hakknda hazrlanan gerekçeli kararda, Terörizmi, terörü ve iddeti merulatran, öven ya da bunlar tevik eden sözler, ifade özgürlüü kapsamnda görülemez vurgusu yapld.

Diyarbakr 9. Ar Ceza Mahkemesince 21 Aralk 2020deki karar durumasnda Leyla Güvene verilen hapis cezasna ilikin hazrlanan 48 sayfalk gerekçeli kararda, terör örgütü PKK/KCK hakknda detayl bilgiye, sank hakkndaki iddialara, katld eylem ve etkinlikler ile Güvenin savunmasna yer verildi.

Kararda, Güvenin terör örgütü PKK/KCKnn talimatlar dorultusunda kurulan sözde yasama organ konumundaki Demokratik Toplum Kongresinde (DTK) sözde e bakan olarak görev ald bildirildi.

Güvenin DTKnn çalmalar kapsamnda çeitli toplantlar düzenledii, örgütsel nitelikteki eylemlere katld ve terör örgütü PKKnn amaçlar dorultusunda açklamalar yapt belirtilen kararda, sann devletin birliini ve bütünlüünü bozmak, toplumsal ayrmaya sebep olmak amacyla halk kitlelerini etkilemeye çalt savunuldu.

TERÖR, DEMOKRATK TOPLUMUN TÜM DEERLERNE DÜMANDIR

nsanlarn terörsüz bir ortamda yaama hakknn asl olduuna iaret edilen kararda, unlar kaydedildi:

Terör örgütleri ve destekçileri, görülerinin toplum içinde yaylmasn ve fikirlerinin köklemesini hedefler ve bu amacn gerçeklemesine yönelik her türlü vastaya bavurabilir. Terörün veya terör örgütlerinin propagandasnn da söz konusu vastalardan biri olduuna kuku yoktur. Terör, bata ifade özgürlüü olmak üzere demokratik toplumun tüm deerlerine dümandr. Bu nedenle terörizmi, terörü ve iddeti merulatran, öven ya da bunlar tevik eden sözler ifade özgürlüü kapsamnda görülemez.

Kararda, Güvenin yapt konumalarn, açkça PKK/KCK lehine olduu, sözlerinin ise insanda saldrgan duygular oluturacak biçimde anlamsz bir nefret yaratt, silahl terör örgütünün cebir ve iddet içeren faaliyetlerini direni ve mücadele olarak meru göstermeye ve benimsetmeye çalt ifade edildi.

Sann Devletin silahl terör örgütüne kar mücadelesini sivil halka kar yaplyormu gibi gösterdii savunulan kararda, söylemlerinde iddetin etkili bir yöntem olduu görüünün toplum içinde yaylmasn, terör eylemlerine neden olan fikir ve kanaatlerin köklemesini salamak amacnn bulunduu belirtildi.

Sann bu amaca ulamak için belirli bir çaba ve zaman harcadna yer verilen kararda, u ifadeler kullanld:

Sann eylemleriyle terör örgütüne sempatizan ve destekçi toplamaya çalt, kiilerin terör örgütlerine bak açsn deitirmeyi amaç edindii, cebir ve iddet içerikli faaliyet yaparken öldürülen terör örgütü mensuplarn övdüü, terörist ba ve avanelerinin balatt terör hareketini onaylamak, takipçileri tarafndan gerçekletirilen eylemleri kahramanca davranlar olarak sunmak ve halen son derece tehlikeli olan PKK/KCKnn silahl çatmalarda ölen mensuplarn eylemleri ve örgütsel rolleri balamnda yüceltmek amacyla hareket ettii anlalmtr.

Kararda, Güvenin toplumsal sorunlarn çözümünde her tür siyasal yöntemi reddederek, terör yöntemlerini tek ve geçerli bir yöntem olarak benimseyen terörist ban ve takipçilerini överek, bakalarna benimsetmeye çalp insanlar cesaretlendirmeye, halkn örgüte olan sempatisini artrmaya ve aktif desteini salamaya olanak salad savunuldu.

KASTI, SUç LEME KASTININ ZRVES KABUL EDLMTR

Kararda, u deerlendirmede bulunuldu:

Güvenin davranlar ve açklamalar bir bütün olarak ele alndnda bakalarn, terörist bann takipçileri tarafndan halen gerçekletirilmekte olan iddet eylemlerinde bulunmaya tevik niteliinde olduu, dolaysyla sann bir terör örgütünün sesinin bakalarna duyurulmasn salama çabalar ile yaratt tehlike, bir soyut tehlike olarak görülmemi, Terörizmin Önlenmesi Sözlemesinin açklayc raporunun 95. maddesinde ifade edilen terör eylemlerini ve bu eylemlerin faillerini öven mesajlardan olduu kanaatine ulalmtr. Sann söylemlerinin muhatap kitle üzerinde etkisi gözetildiinde, terör örgütü PKK/KCKnn cebir, iddet veya tehdit içeren yöntemlerini meru gösterecek, övecek, tevik edecek nitelikte olduu anlalmakla atl suçun yasal unsurlar olutuundan cezalandrlmasna karar verilmitir. Suçlarn ileni ekli, sann DTK sözde yasama alanndaki üst yetkisi, ülkenin terörle mücadele sürecinde sözde siyasi faaliyet ad altnda halk terör örgütü lehine yönlendirmeye çalmas gözetildiinde kast, suç ileme kastnn zirvesi kabul edilmitir. Sann eylemselliinin hedef kitleye etkisi gözetildiinde meydana gelen zarar ve tehlike de fahi kabul edilerek, bu kapsamda sann suça katlma biçimi, etkinlii gözetilerek, bu kriterlerle orantl olarak üst snra yakn ceza tesis edilmitir.

Güven, yargland davann 21 Aralk 2020deki karar durumasnda silahl terör örgütüne üye olmak ve 2 kez terör örgütü propagandas yapmak suçundan 22 yl 3 ay hapis cezasna çarptrlm, tutuklanmasna yönelik yakalama karar çkartlmt.

HDP Diyarbakr Milletvekili Semra Güzelin evinde gözaltna alnan Güven, kararn yüzüne okunmasyla cezaevine gönderilmi, Güzel hakknda ise TCKnin 283. maddesindeki suçluyu kayrma gerekçesiyle soruturma balatlmt.

Güven, daha önceden Diyarbakr 2. Ar Ceza Mahkemesince yargland bir baka davada ise silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3 ay hapse mahkum edilmiti. Karar, Yargtay 16. Ceza Dairesince onanmt. TBMM Genel Kurulunda, 4 Haziran 2020de HDPli Güven hakknda mahkeme tarafndan verilen kesinlemi cezalara ilikin Cumhurbakanl tezkereleri okunmu, Anayasa gereince Genel Kurulda okunan tezkerelerin ardndan Leyla Güvenin milletvekillii düürülmütü.

Ana Sayfaya Git