Hac ibadetinde yeni uygulamalar hayata geçirildi

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanı Dursun Aygün, hac ibadeti için kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarına yönelik hayata geçirilen düzenlemelere ilişkin, "Yeni uygulamalarla hacılarımızın daha rahat ve güven içerisinde hac ibadetlerini ifa etmeleri için adımlar atıldı." dedi.

Haberler 23.08.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aygün, Hac dare Merkezinde düzenledii basn toplantsnda, kutsal topraklarda hac ibadetini yerine getiren hac adaylarna sunulan hizmetlerle ilgili bilgi verdi.

ehit yaknlarna ve gazilere kuraya tabi tutulmadan kontenjan verildiini hatrlatan Aygün, 4 bin 500 ehit yakn, gazi ve gazi yaknnn kutsal topraklara gelmeye baladn söyledi.

Aygün, yurt dnda yaayanlar ve görevlilerle birlikte yaklak 100 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandann hac farizasn yerine getireceini belirtti.

En yal hac adaynn 98 yanda olduunu aktaran Aygün, hac adaylarnn ya ortalamasnn ise 60 olduunu kaydetti. Aygün, hac adaylarnn yüzde 53ünün kadn, yüzde 47sinin erkek olduunu dile getirdi.

Hac adaylarnn ibadetlerini yerine getirmeleri için youn mesai sarf ettiklerini anlatan Aygün, yürüttükleri organizasyonda herhangi bir aksamann yaanmadn ifade etti.

Büyük bir ibadet olan hac farizasn yerine getirmek amacyla 35 gün süresince kutsal topraklarda bulunan hac adaylar için bir yl boyunca çaltklarn vurgulayan Aygün, Diyanet leri Bakanlnn hac organizasyonu anlatmak amacyla Türkçenin yan sra ngilizce ve Arapça kitapçklar hazrladklarn söyledi.

Aygün, Hac, dünyann dört bir yanndan gelen 3 milyon insann kucaklamasna, birlemesine ve tanmasna vesile olduunu, çok büyük bir dünya kongresine dönütüünü hepimiz biliyoruz. ifadesini kulland.

Diyanet leri Bakanlnn her sene olduu gibi bu yl da dünyann dört bir yanndan gelen Müslümanlarn hac organizasyonu bakanlarn bir araya getireceini bildiren Aygün, slam ülkelerinin meselelerinin konuulacan dile getirdi.

Diyanet leri Bakanl Hac dare Merkezinin yeni bir binaya tandn aktaran Aygün, hac organizasyonda görev alan birimleri tek bir çat altnda birletirdiklerini belirtti.

- Yemek ve ekmek fabrikalar kuruldu

Mekkede yaklak 100 bin kiilik yemek kapasitesine sahip yeni bir yemek fabrikasnn kurulduunu bildiren Aygün, bunun yan sra bu sene faaliyete geçen ekmek fabrikasn da hizmete sunduklarn söyledi.

Hac organizasyonu kapsamnda bu sene bir yenilie daha imza atarak kumanya uygulamas balattklarn belirten Aygün, bu uygulamadan hac adaylarnn memnun olduunu kaydetti.

Konaklama sisteminde deiiklie gidildiini anlatan Aygün, oda tercihli sistemi uygulamaya koyduklarn aktard.

Hac adaylarnn rahat bir konaklama imkanna kavutuunu söyleyen Aygün, Yaplan yeni uygulamalarla haclarmzn daha rahat ve güven içerisinde hac ibadetlerini ifa etmeleri için admlar atld. ifadesini kulland.

Hac ibadeti kapsamnda yaklak 5 bin görevlinin kutsal topraklarda bulunduunu kaydeden Aygün, hac adaylarna yönelik vaaz ve irat faaliyetlerinin daha etkin sunulmasnn salandna dikkati çekti.

Aygün, Hedefimiz ülkemizden gelen bütün haclarmza baaryla irat ilerini vermek. çeitli konularda dini sorular soruluyor. Bütün bunlarn cevaplandrlmas için de Din leri Yüksek Kurulundan uzmanlarmz Mekke ve Medinede faaliyetlerini sürdürüyor. diye konutu.

- Müfettiler denetim yapyor

Önceki yllarda hac süresinin 46 günü bulduunu, bu sürenin 35 güne düürüldüünü hatrlatan Aygün, Diyanet leri Bakanlnn Mekke ve Medinede yaklak 90 otelde hizmet verdiini bildirdi.

Mekkede Türkiyeden gelen salk görevlilerinin hizmet verdii 120 yatakl bir hastane bulunduunu ifade eden Aygün, hastanede bir de diyaliz ünitesinin kurulmas amacyla çalma balattklarn dile getirdi.

Aygün, hac organizasyonu kapsamnda sunulan hizmetlerin denetlenmesi amacyla müfettilerin görev yaptn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git