Hacı adayları Mina yolunda

Hac ibadetini yapmak üzere kutsal mekanlara gelen yaklaşık 2 milyon hacı adayı, Mina'ya hareket etmeye başladı.

Haberler 31.08.2017 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peygamber efendimiz Hazreti Muhammedin (S.A.V) sünneti üzere Minaya akn eden 2 milyona yakn hac aday, bugün günein douundan sonra Arafata doru hareket edecek.

slam ümmeti tarafndan Terviye günü olarak adlandrlan, hicri takvime göre zilhiccenin 8inci gününde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin (S.A.V) sünnetini yerine getirmek isteyen hac adaylar geceyi geçirmek üzere Minaya gidiyor.

- Minann önemi

Hac ibadeti içinde önemli bir yeri olan Mina, Kabeye 7 kilometre uzaklkta yer alyor. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin veda haccn eda ederken Minada bulunduu esnada Nasr suresinin nazil olduu mekan, iki taraf yüksek dalar ile çevrili bir vadinin içinde yer alyor.

Arafata intikalleri balad

Hac farizasn yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan hac adaylar, hac olabilmek için son göreve hazrlanyor.

Bu kapsamda milyonlarca hac adaynn Arafata intikalleri gerçekletirilirken, Diyanet leri Bakanl da Türk hac adaylarnn Arafata geçiini dün ikindi namaznn ardndan balatt.

Arafata bu akam çkarak geceyi orada geçirecek hac adaylar, sabah namazn Arafatta kldktan sonra vakfe duasna kadar Kuran- Kerim okuyarak, dua edecekler. Hac adaylar, Diyanet leri Bakan Vekili Ekrem Kelein yapaca vakfe duasnn ardndan, Müzdelifeye hareket edecekleri vakte kadar ibadetlerini sürdürecek.

- Diyanet hazrlklar tamamlad

Diyanet leri Bakanl, Avrupadan gelen hac adaylaryla, saylar 90 bini bulan hac adaynn Arafata intikallerinin salkl bir ekilde gerçekletirilmesi için gereken tüm hazrlklar tamamlad.

Diyanet leri Bakanl Hac Organizasyonu Koordinasyon ve skan Ekip Bakan Remzi Bircan, yürütülen çalmalara ilikin, hac adaylarnn Arafata intikalleri ve dönülerinin salanmas noktasnda gerekli tüm tedbirlerin alndn bildirdi.

Bircan, Birer emanet olarak gördüümüz hac adaylarmzn son görevlerini yapmak üzere Arafata çklarn salkl ve sorunsuz bir ekilde tamamlamalar için tüm önlemlerimizi aldk. Haccn giderek yaz mevsimine gelmesiyle artan scaklklar, salk sorunlarna yol açabiliyor. Bu yüzden haclarmz korumak için klimal yüksek çadrlar kurduk. Hac mevsiminden iki ay önce Arafatta balayan çalmalar artk tamamland. Haclarmz Arafata çkmaya balad. dedi.

- Arafata intikaller 456 otobüsle gerçekletirilecek

Mekkeye geldikleri günden beri vakitlerinin çounu Kabede geçiren hac adaylar, Arafata çknca hac olacak.

Hac adaylarnn intikalleri Diyanet leri Bakanl Hac Organizasyonu Servis Ekip Bakanl tarafndan salanan 456 otobüs ile gerçekletirilecek. ntikal srasnda 40 noktada görev yapacak yol göstericiler ise çkabilecek sorunlara annda müdahale edecek.

Yaplan organizasyona göre, Arafata intikallerin salanmasnda yaanabilecek aksaklklar da göz önüne alnarak, yedek araçlar hazr tutulacak ve personel 24 saat esasna göre görev yapacak. Ayrca 24 noktada kl yol göstericilerle hac adaylarn tayan otobüslerin Arafata ulamalar salanacak.

Arafattan çktaki kaplarda görev yapacak olan Dalgakran ekipleri, ayn zamanda Müzdelife vakfesinin ardndan kafilelerin çklara yönlendirilmesini salayacak ve Cemerata gidecek hac adaylarna yardm edecek.

- Hac adaylarna özel irat program

Planlamalar kapsamnda Arafatta hazrlanan çadrlarda cemaat olarak sabah namazn klacak hac adaylar için Diyanet leri Bakanl namazn ardndan özel bir irat program da düzenleyecek.

Türkiyeden gelen karilerin Kuran ziyafetinin ardndan öle ve ikindi namazlarn cem ederek klacak hac adaylar, Diyanet leri Bakan Vekili Kelein yapaca duayla vakfeye duracak.

Türkiyeden de canl yaynlarla izlenebilecek vakfe duasnn ardndan haclar, Arafat snrlarnn açlmasyla Müzdelife bölgesine intikal edecek. Burada akam ve yats namazlarn cem ederek klacak olan haclar, daha sonra eytan talamak üzere Cemerat bölgesine hareket edecek. eytan talamann ardndan Mescid-i Harama giderek, Ziyaret Tavaf ve Say görevini yerine getirecek haclar tra olarak ihramdan çkacak.

- Arafatta salk çadrlar kurulacak

Mekke hastanelerinde yatan hastalarn Arafata ulam ise doktor kontrolünde salanacak. Durumu Arafata çkamayacak kadar kötü olan hastalar ise ambülanslarla götürülecek.

Arafatta bu durumdaki hastalar için özel salk çadrlar da kuruldu. Eczane de bulunan bu çadrlarda acil müdahale, muayene, gözlem hizmeti ile yatarak tedavi gören hastalar için yatakl bir bölüm bulunacak.

Herhangi bir salk problemiyle kar karya kalan hac adaylarna hizmet vermek üzere, Arafatta hazr tutulan gezici ambulanslar ve salk ekipleri Müzdelife ve Minada nakiller bitene kadar salk hizmeti vermeye devam edecek.

Ana Sayfaya Git