Hafıza kaybına yol açıyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, korona virüs geçirdikten sonra hafıza kaybı yaşayıp vücudunda hasarlar oluştu. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Korona Virüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, korona geçiren hastalarda hafıza kaybının 1 yıla kadar sürdüğünü ifade ederek, vatandaşlara bulmaca çözmeyi önerdi.

Haberler 29.03.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir yl akn bir süredir dünyada etkili olup birçok yönde hayat olumsuz etkileyen korona virüs salgnnn insan vücuduna verdii hasarlar ortaya çkmaya devam ediyor. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, ekim aynda korona virüse yakaland. 18 günlük tedaviden sonra koronay atlatan Prof. Dr. Kavakta, korona virüs sonras kollarnda arlar, kalpte skma ve hafza kayb ba gösterdi. Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal öretim üyesi ve Korona Virüs Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, korona virüs geçiren hastalarda korona sendromlarnn meydana geldiini belirterek, geçici hafza kayplarnn da 6 ay ile 1 yl arasnda devam ettiini söyledi. Prof. Dr. Tekin, hafza kayb yaayan vatandalara bulmaca çözmeyi önerdi.

Bir iki saat sonra yapacam eyi unutma eilimi balad

14 yandaki kznn korona virüse yakalandn ve yandan dolay semptomlar olmad için evde korona virüse yakalandn belirten Prof. Dr. Orhan Kavak, ilk 7 gün herhangi bir eyle karlamadn belirtti. l Salk Müdürlüünün vermi olduu çeitli ilaçlar kullandn aktaran Prof. Dr. Kavak, Sonra dekort ine kullandm ve oksijenle ilgili bir ine kullandm. 7nci günden sonra ciddi öksürüüm balad. Bu öksürük sürecinde eve oksijen tüpü getirdim. Bu oksijen tedavisiyle 18inci günden sonra korona pozitifliim negatife dönütü. Fakat bu süreçten sonra her ne kadar ilaç tedavisi ve kendi tedavimi yapm olsam da birtakm semptomlarn vücudumda devam ettiini gördüm. Daha önce özellikle sol kolumda bir ar olmad halde sol kolumda arlar olutu, hala da mevcut. Kalbimde zaman zaman skmalar söz konusu. Koronadan önce hafzam yerindeydi ve çok eski tarihleri detaylaryla beraber düünebiliyordum ve anlatabiliyordum. Fakat son dönemlerde, zaman zaman unutkanlklarm balad. Normal gün içinde yapabileceim, bir iki saat sonra yapacam eyi unutma eilimi gerçekleti. sim hafzam tamamen yok oldu dedi.

Hafza kayb 1 yla kadar olabiliyor

Korona virüs geçiren hastalarda uzam korona sendromlar diye bir sendrom olduunu kaydeden Prof. Dr. Recep Tekin, korona virüs geçiren kiilerde 6 aya kadar olan sürede halsizlik, yorgunluk, vücut ars, geçici hafza kayb oluabildiini söyledi. Prof. Dr. Tekin, Ya da hafzada güçsüzlük diyebiliriz. Depresyon, bacaklarda ar, eklem ars, srt ars oluabiliyor. Bunun yannda uyku bozukluu gibi birçok semptom uzam korona sendromunda görülebiliyor. Bu hastamza baktmz zaman korona geçirdikten sonra ksa süreli geçici hafza kayb ya da hafzada güçsüzlük olabiliyor. Yaynlara baktmz zaman bu hafzadaki güçsüzlük, ya da geçici hafza kayplar genellikle ksa süreli oluyor. Uzam korona sendromlarnda bu tür semptomlar geliebiliyor ve bunlarn birçou 6 ay en geç 1 yla kadar toparlyor. Bu tür hastalarn bu konular nedeni ile endie etmelerini istemiyoruz. Bu kiilere zaman içinde gazete okumalarn, bulmaca çözmelerini, B vitamini eksiklii varsa bunlar desteklemelerini istiyoruz. Zaman içinde genellikle bu tür ikayetlerin geçtiini görüyoruz. Eer çok uzun süre devam ediyorsa bir psikologdan, nörologdan destek almalarn öneriyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git