Hak ihlalleri reddedildi

Görevden uzaklaştırılan HDP ve DBP'li iki yerel yöneticinin hak ihlali başvuruları reddedildi

Haberler 01.04.2022 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, HDPli Diyarbakr Sur Belediye Bakan Vekili Azize Deer Kutlu ve DBPli Diyarbakr Hani Belediye Bakan Abdurrahman Zorlunun görevden uzaklatrlmalar nedeniyle haklarnn ihlal edildiine yönelik bireysel bavurularn reddine hükmetti.

Resmi Gazetede yer alan karara göre, Sur Belediye Bakan S.N, hakkndaki terör soruturmas kapsamnda 2015te tutuklanmasnn ardndan çileri Bakanlnca görevden uzaklatrld. Belediye Meclisince S.Nnin yerine Kutlu belediye bakan vekili olarak seçildi. Yaklak bir yl sonra Diyarbakr Valiliinin oluruyla vali yardmcs B.N. belediye bakan olarak görevlendirildi ve Kutlunun görevi sona erdi.

Hani Belediye Bakan Abdurrahman Zorlu da 9 Eylül 2016da hakkndaki terör soruturmas sonucu gözaltna alnd. Tutuklanan Zorlu, çileri Bakanlnca 5 Ekimde görevden uzaklatrld.

Kutlu ve Zorlunun, idarenin kendilerine yönelik ilemlerinin haksz olduunu ileri sürerek açtklar davalar, idare mahkemesince reddedildi.

Yaptklar itirazlar da reddedilerek kararlarn kesinlemesi üzerine Kutlu ve Zorlu, anayasal haklarnn ihlal edildii iddiasyla Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu.

Bavuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, ihlal iddialarnn kabul edilemez olduuna karar verdi.

KARARIN GEREKçESNDEN

Anayasa Mahkemesinin kararnda, bavurucularn dorudan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükmüyle deil, KHK ile verilen yetkiye istinaden tesis edilen idari ilemlerle belediye bakanl ve belediye bakan vekillii görevlerinden uzaklatrld belirtildi.

Deer yönünden yaplan deerlendirmede, idare mahkemesinin tutuklanan Sur Belediye Bakan S.Nnin yerine 5393 Sayl Belediye Kanunu hükümlerine göre görevlendirme yaplmasnda hukuka aykrlk bulunmadna hükmettii kaydedilen kararda, öyle denildi:

Bavurucu tarafndan bireysel bavuruya konu edilen davaya ilikin olarak ileri sürülen iddialar derece mahkemesince delillerin deerlendirilmesi ve hukuk kurallarnn yorumlanmasna ilikin olup, gerekçeli kararda yer verilen hukuki tespitler ve dayanaklar irdelendiinde, derece mahkemesi kararnda bariz takdir hatas veya açk bir keyfilik oluturan bir durumun da bulunmad dikkate alndnda ihlal iddialarnn kanun yolu ikayeti niteliinde olduu anlalmtr.

Zorlunun ise hakkndaki soruturma nedeniyle savunmasnn alnmadan görevden uzaklatrld ile dier iddialarn inceleyen Yüksek Mahkeme, Zorlu hakknda yerel mahkemenin, tesis edilen ileme dayanak alnan hususlar ve 5393 sayl kanun hükümlerini birlikte deerlendirerek karar verdiine hükmetti.

Yalnzca daval idarenin ileri sürdüü hususlar kapsamnda karar verilmesi gibi bir durum söz konusu deildir. denilen kararda, bu durumun aksine yönelik bir bilgi ya da belgenin bavurucu tarafndan gösterilmedii ifade edildi.

Bavurucularn masumiyet karinesinin, özel hayat ve aile hakkna sayg haklarnn ihlal edildiine yönelik iddialarnn açkça dayanaktan yoksun olduu kaydedilen kararda, serbest seçim hakknn ihlal edildii iddiasnn ise yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduuna hükmedildi.

Ana Sayfaya Git