Hak ihlalleri ve işkence arttı

İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Bataray Saman, gözaltına alınan 992 kişiden 161 kişinin tutuklandığını, hak ihlalleri, kötü muamele ve işkencenin arttığını öne sürdü.

Haberler 24.08.2021 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi, Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi 2021 Yl lk 6 Ay nsan Haklar hlalleri Raporunu dernek binasnda açklad. Raporu açklayan HD E Genel Bakan Yardmcs Rahan Bataray Saman, 2021 yl ilk 6 aylk döneminde insan haklar ihlallerinin sistematik bir biçimde arttn öne sürdü.

BASKI POLTKALARI

Saman, muhalif kesimlere yönelik yaanan hak ihlallerine ilikin iddialarda bulunurken, HDPye dair ilemleri öne çkararak, öyle dedi; Kürt siyasetçi ve hak savunucularna yönelik bask politikalarnda en son HDPye açlan kapatma davas bu politikann son halkas olmutur. Erken seçim tartmalarnn younlat bir dönemde HDPye yönelik kapatma davas, parti yöneticileri, üyeleri ve aktivistlerine yönelik yarg eli ile yürütülen bask politikalarna en ksa sürede son verilmelidir. Kayym politikasnn tüm uygulamalar ile kalc bir idari yönetim haline getirilerek halkn seçme ve seçilme hakknn tümü ile bertaraf edildiine tank olduk.

6 AYLIK BLANçO

lenen suçlardaki artlarn en önemli sebeplerinin cezaszlk olduunu ileri süren Saman, son dönemlerde tekrar gündeme gelen devlet yetkilileri eliyle ilenen ar suçlar ve insan haklar ihlallerine ilikin açklamalar ve beyanlarna dikkat çekti.

2021 yl ilk 6 aynda, Dou ve Güneydou Anadolu Bölgelerinde yaanan ihlallerle ilgili u iddiada bulundu: 2021 yl ilk 6 aynda meydana gelen silahl çatma ortamnda bölgemizde, 29 kolluk görevlisi yaamn yitirmi ve 17 kolluk görevlisi de yaralanmtr. 129 örgüt üyesi yaamn yitirdi, en az 2 örgüt üyesi yaraland. Federe Kürdistan Bölgesinde bulunan Gar bölgesinde gerçekleen hava destekli askeri operasyon srasnda, PKK tarafndan alkonulan 12 kolluk gücü personeli ve bir Irak vatanda yaamn yitirdi.

AçLIK GREVLER

Cezaevlerinde devam eden açlk grevlerine ilikin konuan Saman, Eylemcilerin grevi 23 Austos 2021 tarihi itibari ile 270inci gününe girmektedir. Hapishanelerdeki tecrit bata olmak üzere meydana gelen kategorik hak ihlalleri BM Mandela Kuralarna, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayl nfaz Kanununa aykrdr. Adalet Bakanl tarafndan bir an önce yasal olmayan bu uygulamaya son verilmeli, gerek avukat gerekse aile görüleri yaptrlmaldr diye belirtti.

HD, Dou ve Güneydou Anadolu Bölge Temsilcisi Abdulselam nceören ise, 6 aylk bilançoyu sralad. Güvenlik güçleri tarafndan, keyfi öldürme, silah kullanma yetkisinin ihlali veya dur ihtarna uymad gerekçesiyle 1 kii yaamn yitirdi, 6 kii yaraland. Cezaevlerinde intihar ettikleri iddia edilerek üpheli bir ekilde 2 tutuklu yaamn yitirdi, 1 tutuklu yaraland. 8 asker ve polis, intihar ettikleri iddia edilerek üpheli bir ekilde yaamn yitirdi. 1 siyasi parti yöneticisi saldr sonucu yaraland. 1 gazeteci ve 5 salk görevlisi gerçekleen saldrlarda yaraland. Bölge kentlerinde gerçekleen silahl çatmalarda, 29 kolluk görevlisi yaamn yitirirken, 17si de yaraland. 129 örgüt üyesi yaamn yitirdi, en az 2 örgüt üyesi yaraland.

KADINLAR

13 kadn intihar etti, 2 kadn da intihar teebbüsünde bulundu. 18 kadn aile içi iddet sonucu yaamn yitirdi, 10 kadn ise maruz kald iddet sonucu yaraland. 3 kadn cinsel saldrya maruz kald. 5 kadn toplumsal yaamda saldr sonucu yaamn yitirdi, 12 kadn ise maruz kald iddet sonucu yaraland. 17 kadn cinsel saldrya maruz kalrken, 9 kadn ise fuhu yapmaya zorland. 1 kadn ise kaçrlma giriimine maruz kald.

çOCUKLAR

6 çocuk intihar etti. 2 çocuk aile içi iddet sonucu yaamn yitirdi. 10 çocuk ise maruz kald iddet sonucu yaraland. 4 çocuk cinsel istismara maruz kald. 2 çocuk toplumsal yaamda maruz kald iddet sonucu yaamn yitirdi, 3 çocuk ise yaraland. 11 çocuk cinsel istismara maruz kald. 1 çocuk kaçrlarak alkonuldu ve çocuk antaj yaplarak cinsel istismara maruz kald.

KENCE

En az 42 kii gözaltnda ikenceye ve kötü muameleye maruz kald. 54 kii gözalt yerleri dnda (sokak-ev baskn) ikence ve kötü muameleye maruz kald. 1 kii korucular tarafndan kötü muameleye maruz kald. 50 mahpus, cezaevinde ikence ve kötü muameleye maruz kald. 7 kii kolluk güçlerinin ajanlk dayatmalarna maruz kalrken, 5 kii de tehdit edildi.

CEZAEVLER

67 mahpus, gerekçe gösterilmeden sürgün/sevk edildi. 13 mahpus salk hakk ihlaline maruz kald. 1 aile görüü hakk engellendi. En az 4 mahpus görüme hakkndan yoksun brakld. En az 9 mahpus hakknda soruturma balatld. 105 mahpusa disiplin cezas verildi. 1 mahpus tecrit edildi.

EKONOMK VE SOSYAL HAKLAR

Güvencesiz çalma koullar sonucu meydana gelen i kazalarnda; 12 içi yaamn yitirdi, 6 içi yaraland. 104 kii iten çkarld. 13 kii görevinden alnd ve 1 kii de ihraç edildi.

GÖREVDEN UZAKLATIRMA

HDPli belediyelere yönelik kayym atamalar devam etti. 2021 ylnn ilk 6 aynda; 2 lçe Belediye Ebakan görevden alnrken, 1 ilçe belediyeye kayym atand. 4 Belediye Meclis Üyesi ve 4 l Genel Meclis Üyesi görevinden alnd

Ana Sayfaya Git