Hakim ve savcıya yardımcı geliyor!

Resmi Gazete'de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, hakim ve savcı yardımcılığı oluşturulması için düzenleme yapılacak

Haberler 28.10.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakimlik, savclk, avukatlk ve noterlik meslekleri için yeni bir meslee giri modeli ve snav ile hukuk fakültelerinden mezunlarn istihdam edilecei noter yardmcl müessesi getirilecek. Bölge adliye mahkemelerinde hedef süre uygulamas balatlacak, Hukuki Himaye Sigortasnn genel artlar yeni ihtiyaca göre güncellenecek, ihtisas gerektiren çevre, imar ve enerji gibi alanlarda özel mahkemeler kurulacak. Noterliklerin görev ve i dalm yeniden düzenlenecek, baz çekimesiz yarg ilerinin noterlikler tarafndan yaplabilmesi salanacak.

Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymlanan 2021 Yl Cumhurbakanl Yllk Programna göre, hakim ve savc yardmcl oluturulmas için düzenleme yaplacak, hakimlik, savclk, avukatlk ve noterlik meslekleri için yeni bir meslee giri modeli ve snav getirilecek.

Programda, adalet hizmetlerinde bu yl içinde yaplanlar ve yarg paketleri kapsamnda çkarlan kanunlar hakknda bilgi verildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde yarglamalara yönelik alnan kararlarn da hatrlatld programda, Ekim 2020 itibaryla hakim saysnn 14 bin 958, Cumhuriyet savcs saysnn 6 bin 894 olduu, 2019 sonu itibaryla Türkiye genelindeki avukat saysnn ise 127 bin 691e ulat belirtildi.

Bu yln ekim ay itibaryla adli yargda 6 bin 545, idari yargda 202 mahkemenin bulunduuna iaret edilen programda, 15 yerde bölge adliye mahkemesinin, 8 ilde de bölge idare mahkemesinin hizmet verdii kaydedildi.

Geçen yl adli yardm kapsamnda, 589 milyon 586 bin 893 lira harcama yapld ifade edilen programda, bu yln ekim ay itibaryla 390 bin 820 dosyann uzlatrma bürolarna gönderildiine, bunlardan 152 bin 465inin uzlamayla sonuçlandna deinildi.

Programda, bu yl içinde 1362 kii kapasiteli 9 cezaevinin kapatld, 13 bin 821 kii kapasiteli 10 ceza infaz kurumunun açld, cezaevlerinde 260 bin 876 hükümlü ve tutuklu bulunduu, cezaevlerinin toplam kapasitesinin ise 242 bin 550 olduu ifade edildi.

YAPILACAK çALIMALAR

Hukukun üstünlüü ve hukuk devletinin gerekleri dorultusunda, yarglamann hzl, adil ve etkin ekilde ilemesi, öngörülebilir olmas, adalete eriimin kolaylatrlmas ve adalet sistemine duyulan güvenin artrlmasnn amaçland vurgulanan programa göre, adli ve idari yargda yarglamann etkinliinin, vatandalarn adalet hizmetinden memnuniyetinin artrlmas salanacak.

Adalet komisyonlarnn yetki ve sorumluluklar yeniden düzenlenecek, hükümlü ve tutuklularn yaknlaryla görüntülü görümesi, elektronik dilekçe gibi yeni uygulamalar gelitirilecek.

Elektronik tebligat yaygnlatrlacak, adli sicil kaydnn e-Devlet üzerinden silinmesine yönelik yazlm çalmas yaplacak.

Yargda hedef süre uygulamasyla sistemin effafl artrlacak, makul sürede yarglama hakk daha etkin korunacak. Bölge adliye mahkemelerinde hedef süre uygulamas balatlacak. Mahkeme ara kararlarnn yerine getirilmesinin etkin takibi için mevzuat deiiklii önerisi hazrlanacak.

ATAMA, NAKL VE TERF SSTEM

Hakim ve savclarn atama, nakil ve terfi sisteminin nesnel, önceden belirlenmi ölçütlere ve liyakate dayal gelitirilmesi salanacak. Bu çerçevede de genel mevzuat deiikliinin yaplabilmesi için komisyon oluturulacak, çaltay düzenlenecek.

Hakim ve savclar hakkndaki disiplin süreci nesnel ölçütlerle yeniden düzenlenecek, hakim ve savclarn bu süreçteki haklar güçlendirilecek, disiplin kararlar kiisel verilerin korunmas kouluyla kamuoyuna açlarak sürecin effaflamas salanacak. Bu kapsamda da durum analizi çalmalar sonucunda gerekli mevzuat deiiklii için taslak hazrlanacak.

Hakim ve savc yardmcl oluturulmas için düzenleme yaplacak. Hakim ve savc yardmclna ilikin mevzuat deiiklii önerisinin kanunlamasnn ardndan hakim ve savc yardmclarnn eitim ve çalma usulleri, esaslar belirlenecek.

Hakimlik, savclk, avukatlk ve noterlik meslekleri için yeni bir meslee giri modeli ve snav getirilecek. Ayrca, noterlie giri snav, hukuk fakültelerinden mezunlarn istihdam edilecei noter yardmcl müessesi getirilecek.

Bilirkiiliin etkinliinin artrlmas için alannda ve konusunda uzmanlam kiilerin bilirkiilik sistemine dahil edilmesi salanacak.

Hukukun üstünlüü ilkesinin en temel koullarndan biri olan adalete eriim kolaylatrlacak, savunma hakk güçlendirilecek, Hukuki Himaye Sigortasnn genel artlar yeni ihtiyaca göre güncellenecek.

ADL YARDIMDA KIRILGAN GRUPLARA ÖNCELK VERLECEK

Adli yardm sistemi, krlgan gruplara öncelik verilecek biçimde yeniden düzenlenecek. Özel hukuk alannda adli yardma bavuru prosedürü kolaylatrlacak, standart bir bavuru formu oluturulacak, e-Devlet üzerinden bavuru imkan getirilecek.

Avukatlarn yarglamaya daha aktif katlmnn salanmas için çalmalar yaplacak, ihtiyaç duyulan konularda mevzuat deiiklii önerileri hazrlanacak.

htisas gerektiren çevre, imar ve enerji gibi alanlarda özel mahkemeler kurulacak.

Noter onay aranan ilemlerin say ve maliyetlerinin azaltlmasna yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. Bu kapsamda, noter onay aranan ilemler gözden geçirilecek, ihtiyaç duyulan konularda mevzuat deiiklikleri önerilecek.

Noterliklerin görev ve i dalm yeniden düzenlenecek, baz çekimesiz yarg ilerinin noterlikler tarafndan yaplabilmesi salanacak.

Belirlenen bu konularda Adalet Bakanl ile Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK) gerekli çalmalar yürütecek.

Ana Sayfaya Git