Hakim yardımcılığı geliyor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hakim yardımcılığı müessesesi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıntıları üzerinde halen arayış ve tartışmalarımızın sürdüğü bu sistemde mesleğe geçiş öncesinde bir kademe oluşturmayı öngörüyoruz." dedi.

Haberler 19.09.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gül, Hakim ve Savc Eitim Merkezinde yeni eitim dönemi dolaysyla düzenlenen programda, hakim ve savc adaylarnn merkezde mesleki eitimler aldn anmsatt.

Hakim ve savc adaylarnn aldklar eitimin ardndan saygn bir meslee adm atacan ifade eden Gül, sürekli eitim perspektifiyle sürdürdükleri meslek öncesi ve meslek içi eitim çalmalarnda teori ve uygulama arasnda bir köprü vazifesi gören Eitim Merkezinin önemli bir yeri olduuna iaret etti.

Güncelleme çalmalar devam eden Yarg Reformu Stratejisi Belgesi ve Bakanlk Stratejik Planndaki önemli balklar arasnda eitim konusunun da yer alacan bildiren Gül, yarg tekilatnn insan kaynaklarn gelitirmeye kararl olduklarn, yarg mensubu ve adalet personelinin saysal art yannda nitelik olarak güçlendirilmesini de önemsediklerini vurgulad.

- Hakim yardmcl müessesi üzerinde çalyoruz

Hakim ve savc adaylyla ilgili çeitli çalmalar yaptklarna deinen Gül, bu konuda yeni bir reformu hayata geçirmeyi hedeflediklerine iaret etti. Abdulhamit Gül, öyle devam etti:

Hakim yardmcl müessesesi üzerinde çalyoruz. Ayrntlar üzerinde halen aray ve tartmalarmzn sürdüü bu sistemde meslee geçi öncesinde bir kademe oluturmay öngörüyoruz. Böylece yarg mensuplarnn kürsüde yerlerini almadan önce belirli bir süre adalet hizmetleri içine girerek tecrübe edinmesini amaçlyoruz.

Gül, hukuk devleti çizgisinden ve hukukun üstünlüünden taviz verilmeden kararlar verilmesi gerektiini vurgulad.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann liderliinde hakim ve savclk özlük haklarnda önemli iyiletirmeler yapldn aktaran Gül, yargnn fiziki ve teknolojik altyapsnn da büyük bir dönüüm ve yenilenmenin içinden geçerek bugünlere gelindiini belirtti.

Gül, krk dökük daktilolarn kullanld günlerden ça atlam imkanlara sahip olunan sürece geçildiini kaydetti.

- Adaletin tecelligah yarg mensuplarnn temiz vicdandr

Daha güzel imkanlarn sunulmas için de çalmaya devam edeceklerinin altn çizen Gül, Adalet hizmetlerinde deer ve fark oluturan yatrm ve yenilikler ne kadar anlaml olursa olsun, adaletin tecelligah yarg mensuplarnn temiz vicdandr. Aslolan vatanda memnuniyetidir. Adaletin salandna dair toplumdaki inanc korumak ve vatandaa adalet yerini buldu dedirtebilmektir. Bu duyguyu ayakta tutarak adaleti tesis edeceiz. ifadesini kulland.

Vatandala diyaloun önemli olduunu da vurgulayan Gül, hakim ve savc adaylarna çeitli tavsiyelerde bulundu.

Gül, hakim ve savclarn kendilerini iyi yetitirmesi gerektiine iaret ederek, yazlan gerekçeli kararlarn tüm tartmalar sona erdirmesi, yeni tartmalar oluturmamas gerektiini söyledi.

- Türkçeyi özenli kullann

Türkçenin ses bayra olduuna dikkati çeken Abdulhamit Gül, bu bayran en güzel ekilde kararlarda dalgalandrlmas gerektiini dile getirdi.

Gül, Türkçenin özenli kullanld gerekçe ve kararlarn önemine deindi.

Kitap okunmas önerisinde de bulunan Bakan Gül, bunun da muhakemeyi gelitireceini anlatt.

Hakim ve savclarn adaletin merkezi figürü olduunu aktaran Gül, hakim ve savclarn ar sorumluluklar bulunduunu anmsatt.

Gül, yarglama iinin akl ve muhakemeyi merkeze alan bir faaliyet olduunu, akln kullanmayanlarn, akl ve muhakemeyi deersizletirip yerine ideolojiyi, örgüt balln ikame edenlerin ne hale dütüklerini 15 Temmuzun çok iyi örettiine dikkati çekerek, öyle devam etti:

Annemi, babam, devletimi, vatanm, milletimi deil, bir terör örgütü elebas ne diyorsa onu emir telakki ederim anlay sapkn bir anlaytr. Bir nesli nasl mahvettiini gördük, bu hepimiz için ders olsun. Hepimizin amac anayasaya, demokrasiye, ülkemize, milletimize yakr ekilde hizmet etmektir. Cübbelerini örgüt rütbelerini gizlemek için bir araç olarak kullananlar 15 Temmuzda bir darbe giriimi yapmaya çaltlar. En büyük kötülüü bunlar yapt. 15 Temmuzda Cumhurbakanmzn liderliinde millet iradesine sahip çkt. O gece en büyük kahramanl gösterenlerden biri de hakim ve savclarmz oldu. Hala bu mücadeleyi büyük bir fedakarlk ve gayret içerisinde yapyorlar. Türk yargs da bugün altn harflerle yazlan destanla mücadeleyi kararl ekilde vermektedir.

Hakim ve savc adaylarna baarlar dileyen Bakan Gül, konumasnn sonunda salonda bulunan hakim ve savc adaylaryla birlikte cep telefonuyla öz çekim yapt.

Güle, Adalet Bakan Yardmclar Cengiz Öner, Yldz Seferinolu ile Hilmi Bilgin de elik etti.

Ana Sayfaya Git